Húgyhólyagdaganat, húgyhólyagrák

A húgyhólyag legfontosabb funkciója a vizelet tárolása. Húgyhólyagrák leggyakrabban a húgyhólyag belsejét borító nyálkahártya (urotheliális) sejtjeiből indul ki.

A húgyhólyagrák tünetei:
 • Vér a vizeletben (vörös színű vizelet, bár néha a vizelet szemmel láthatólag normálisnak tűnik, és mégis vért mutat ki a laboratóriumi vizsgálat)
 • Gyakori vizelés
 • Fájdalmas vizelés
 • Hátfájás

A húgyhólyagrák lehet felületes, amikor a rák csak a húgyhólyag nyálkahártyájában terjed, de ha nem kerül időben felismerésre akkor a rák ráterjed a húgyhólyag környezetére is, illetve távoli áttéteket képezhet a nyirok és a vérkeringésen keresztül.  Éppen ezért nagyon fontos, hogy véres vizelet, gyakori és/vagy fájdalmas vizelés esetén ne halogassuk a kivizsgálást és minél gyorsabban keressük fel a Déli Klinika Urológiai Központját, ahol nagy szakmai tapasztalattal rendelkező, nemzetközileg is elismert szakorvosok segítenek a gyors és pontos diagnosztikában és az Önnek legmegfelelőbb kezelés megválasztásában. 

A húgyhólyagrákban szenvedőknek a kezelést követően évekig ellenőrző vizsgálatokra van szükségük, hogy az esetlegesen kiújuló húgyhólyagrák még időben felismerésre kerüljön.

AZONNALI ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS

A húgyhólyagrák komplex diagnosztizálása a Déli Klinikán 


Teljes vizelet vizsgálat

Vizelet vizsgálattal megállapítható, hogy van-e vér a vizeletben, illetve, hogy fennáll-e húgyúti fertőzés (amely szintén okozhat vizelési panaszokat).


Vizelet citológiai vizsgálat

Célja a vizeletbe került daganatsejtek kimutatása, amelyhez a vizeletmintát centrifugálják, majd mikroszkóp alatt elemzik. A vizelet citológiai vizsgálat a húgyhólyagrák korai stádiumában nem feltétlenül mutat eredményt, így a negatív vizelet citológiai lelet nem zárja ki kellő biztonsággal a húgyhólyagrákot. 


Húgyhólyag tükrözés – cisztoszkópia, urethrocystoscopia (a húgycső és a húgyhólyag endoszkópos vizsgálata)

Egy speciális optikai eszköz - a cystoscop - segítségével vizsgálható a húgyhólyag nyálkahártyája, belső felszíne. A cisztoszkópia lehetővé teszi mind a húgycső, mind pedig a húgyhólyag alapos átvizsgálását és így számos húgyúti betegség – pl. a húgyhólyag gyulladás, hólyaghurut (cystitis), húgyhólyagdaganat, hólyagkő, a húgycső és a hólyagnyálkahártya elváltozásai húgycsőszűkület, húgyúti fejlődési rendellenességek, bizonyos prosztata betegségek, - diagnosztikájában alapvető fontosságú.

A cisztoszkópia elvégzéséhez- – a húgycső fertőtlenítése, helyi érzéstelenítése és síkosítása után a Déli Klinika urológus szakorvosa az előkészítés során a húgycső külső nyílásának a környékét fertőtleníti endoszkópos vizsgálati eszközt (cisztoszkóp: vékony cső kamerával és kiegészítő eszközökkel felszerelve) vezet be a húgycsövön keresztül a húgyhólyagba. A cisztoszkópnak van egy lencséje, amely lehetővé teszi a szakorvos számára, hogy alaposan átvizsgálja a húgycső és a húgyhólyag belsejét és a gyanús területekről mintát vegyen, vagy teljes egészében eltávolítsa.

A cisztoszkópia általában csak néhány percig tart.

Nőbetegek esetén az egyenes cisztoszkóp a húgycsövön keresztül általában könnyedén a húgyhólyagba bevezethető, különösebb fájdalommal nem jár.

Férfiaknál, a hosszabb és kanyargósabb húgycső miatt flexibilis cisztoszkópot  használunk, mellyel gyakorlatilag fájdalommentessé válik a beavatkozás.


Húgyhólyag biopszia (szövetminta eltávolítása vizsgálat, kezelés céljából) 

A húgyhólyag endoszkópos (cisztoszkópia) vagy laparoszkópos vizsgálata során az urológus szakorvos egy speciális eszközzel az endoszkópon keresztül szövetmintát távolít el a húgyhólyagból. Az eltávolított szövetminta pathológiai (kórszövettani) vizsgálata fontos a pontos diagnózis megállapításához.  Bizonyos esetekben a biopsziás minta vétellel a teljes daganat eltávolításra kerül – ez az eljárás a húgyhólyagtumor transzuretrális reszekciója (TuTUR) – amely segítségével a húgyhólyagrák diagnosztikája és a sebészeti kezelése egyszerre történik meg.  


Képalkotó vizsgálatok

A CT vagy MRI vizsgálat segítségével diagnosztizálhatóak bizonyos méret fölötti daganatok, valamint a nyirokcsomók illetve a szervezet más részeiben lévő daganatos áttétek is kimutathatók. Ultrahang vizsgálat: segít a hasi szervek vizsgálatában és így a vérzés egyéb okainak a feltárásában is. A Déli Klinika Urológiai Központjában alkalmazott S-Shearwave ultrahang technológia a jelenlegi legkorszerűbb, speciális úgynevezett elasztográfiás vizsgálati módszer. Az elasztográfia a különböző szövetek eltérő rugalmasságán alapuló képalkotási technika, a hagyományos ultrahang vizsgálatoknál – amelyek csak a szövetek ultrahang visszaverődését (echogenitását) ábrázolják – egyértelműen információgazdagabb képeket bocsát rendelkezésünkre. A vizsgálat során a különböző keménységű szövetek különböző színekkel ábrázolódnak a monitoron. Így az elasztográfiával pontosan meghatározható azon legkisebb daganatos elváltozás(ok) helye is, amelyek a hagyományos eljárásokkal többnyire nem ismerhetőek fel.

Mindezek miatt elősegíti:

 • a legkisebb szöveti elváltozások korai felismerését és így – többek között – a daganatos betegségek pontos és korai diagnosztizálását
 • a korai diagnózis – és így a hatékonyabb kezelés – elősegítése mellett optimális megoldást biztosít az elváltozásból történő célzott citológiai vagy biopsziás mintavételre

AZONNALI ONLINE IDŐPONTFOGLALÁSA húgyhólyagrák stádiumai, kezelési lehetőségei

A húgyhólyagrák kezelését több tényező is befolyásolja, függ a daganat típusától, biológiai viselkedésétől, stádiumától, a beteg általános állapotától, társbetegségeitől stb.

A hólyagrák stádiumait 0-tól IV-ig terjedő római számokkal jelzik. A legalacsonyabb stádium olyan rákot jelez, amely a hólyag belső rétegeire korlátozódik és nem terjed rá a húgyhólyag izomzatára (felszínes, nem izom invazív húgyhólyagrák). A legmagasabb stádium - IV. stádium - olyan hólyagrákot jelez, amely a test távoli területein lévő nyirokcsomókra vagy szervekre is ráterjedt.

A húgyhólyagrák kezelése magában foglalhatja:
 • a hólyagrák műtéteket a rákos sejtek eltávolítására,
 • a húgyhólyag lokális (intravezikális), vagy szisztémás kemoterápiás kezelését,
 • a sugárterápiát,
 • immunterápiát,
 • vagy célzott kezelési lehetőségeket.

 

AZONNALI ONLINE IDŐPONTFOGLALÁSA húgyhólyagrák húgycsövön keresztüli eltávolítása (hólyagdaganat transzuretrális rezekciója – TuTUR, TUR-B műtét) 

A felszínes (még nem izom invazív) hólyagrák esetében mind a hólyagdaganat diagnosztizálása mind pedig a húgyhólyag belső rétegeire korlátozódó rákos megbetegedés eltávolítása is történhet húgycsövön keresztül, úgynevezett transzuretrális rezekció műtéttel (TuTUR, TUR-B műtéttel).

A transzuretrális húgyhólyag rezekció műtét során a Déli Klinika urológus szakorvosa egy speciális endoszkópos eszközt, cisztoszkópot vezet be a húgyhólyagba a húgycsövön keresztül.

Déli Klinika Urológiai Központjában alkalmazott úgynevezett keskenysávú képalkotás technológia (Narrow Band Imaging - NBI technológia) a világ egyetlen szabadalmaztatott endoszkópos fénytechnológiája, amely lehetővé teszi a fehér fényben nem látható daganatos elváltozások hatékony célzását színezékek vagy gyógyszerek használata nélkül. 

Hogyan működik az NBI technológia?

A hagyományosan az endoszkópos vizsgálatoknál, endoszkópos műtéteknél használt fehér fénnyel ellentétben, amely a spektrum összes színét használja, az NBI technológia csak kék és zöld fényt használ. A kék és a zöld fény erősen elnyeli a vért, és sötétebbnek tűnik, mint a normál szövet. A kék fény (415 nm) kiemeli a felszínes kapillárisokat, a zöld fény (540 nm) pedig a mélyebb ereket.

A Déli Klinikán alkalmazott NBI technológia:

 • javítja az érrendszeri struktúrák láthatóságát a húgyhólyag nyálkahártya felületén
 • lehetővé teszi a hólyagdaganatok határainak a precízebb megjelenítését
 • és így alkalmazásával sokkal pontosabban lehet diagnosztizálni és eltávolítani a húgyhólyagrákot.   

 

Nemzetközi tanulmányok alapján a Déli Klinika Urológiai Központjában alkalmazott, szabadalmaztatott NBI technológia segítségével a hagyományos transzuretrális húgyhólyag biopszia (húgyhólyag mintavételhez: TuTUR) és a transzuretrális rezekció műtéthez (TUR-B) képest:

 • 17%-kal több húgyhólyagrák került korán felismerésre és így eltávolításra (a még nem izom invazív hólyagdaganatok közül)
 • 24%-kal több új helyen lévő hólyagrákot fedeztek fel
 • 28%-kal több nagyon korai stádiumú húgyhólyagrákot (Carcinoma in Situ (CIS) mutattak ki és távolítottak el

Azon betegek 54 %-ának, akiknél nem kerül időben felismerésre, diagnosztizálásra a hólyagrák a nagyon korai (CIS), vagy a még nem izom invazív hólyagrák beterjed a húgyhólyag izomzatába (úgynevezett izom invazív hólyagrákká fejlődik) és így húgyhólyag eltávolításra (cystectomia), valamint vizelet-elterelésre vagy újhólyag-elvezetésre lesz szüksége. 

Míg a korai stádiumban diagnosztizálásra kerülő húgyhólyagrák esetében a betegek 5 éves túlélése 96% (azaz a betegek jelentős része meggyógyítható), addig a hólyagfal izomzatába beterjedő daganatok esetében az 5 éves átlagos túlélési arány 71%, míg a távoli áttéteket képező húgyhólyagrák esetében már csak 8%.   

Sajnos a húgyhólyagrák – sikeres eltávolítást követő - kiújulási aránya is elég magas (a betegek közel felénél kiújul a betegség), így a Déli Klinika Urológiai Központjában alkalmazott, szabadalmaztatott NBI technológia húgyhólyagrákos betegek rendszeres ellenőrzése, hosszú távú után követése, kontrollja során is kiemelt fontosságú!

A Déli Klinika Urológiai Központjának ambuláns műtőjében alkalmazott NBI technológia lehetővé teszi, hogy az eddigi leghatékonyabb mintavételi/precíziós célzási technológiát ne csak a húgyhólyagrák műtétek esetében, hanem ambuláns körülmények között a húgyhólyagrákok korai diagnosztikájában is lehessen alkalmazni, mind az újonnan kialakult daganatos elváltozások, mind pedig a húgyhólyagrákok esetleges kiújulásának a korai felismerésére.

A húgyhólyagrák transzuretrális rezekció/ eltávolítás (TUR-B) műtét kapcsán a Déli Klinika ultramodern sebészeti központjában a daganat eltávolítása előtt lehetővé teszi a fehér  fényben nem látható daganatos szövetek precíziós megcélzását és így az eddigi leghatékonyabb mintavételt a kórszövettani, pathológiai vizsgálatokhoz.   A húgyhólyagrák transzuretrális rezekciója/ eltávolítása során az NBI technológia segítségével a daganatos szövetek, ill. a tumor szélei jobban láthatóak és így a Déli Klinika urológus szakorvosai teljesebb mértékben tudják eltávolítani a húgyhólyagrákot, csökkentve ezzel a kiújulási esélyt.  

Mindezek miatt az amerikai gyógyszerügyi hatóság (FDA) is jóváhagyta a NBI technológia alkalmazását, bizonyítva ezzel a húgyhólyagrák mintavétel esetében a hatékonyabb célzási lehetőséget, a húgyhólyagrák műtétek esetében pedig a tumor szélek jobb megjelenítését és így az eredményesebb műtéti és gyógyulási esélyeket.

AZONNALI ONLINE IDŐPONTFOGLALÁSA Déli Klinikán alkalmazott NBI technológia előnyei

  Az ellátás minőségének javítása

  Az NBI technológia használható mind a kivizsgálás, mind pedig a betegek műtéti kezelése és a betegek nyomon követése során is!

  A húgyhólyagban talált elváltozások jobb, részletgazdagabb megjelenítése elősegíti a korábbi terápiás beavatkozást és így segíthet a betegeknek elkerülni a nagyobb invazivitással járó, kiterjesztett sebészeti beavatkozásokat, műtéteket.


  Csökkentett költségek

  A korai diagnózis és a helyi kezelés csökkentheti a költséges eljárások számát. 


  Fokozott betegelégedettség

  Azok a betegek, akiknek orvosai NBI technológiát alkalmaznak, a kezelés során kevesebb kényelmetlenséget tapasztalhatnak (ehhez a technológiához nem szükséges, hogy a beteg gyógyszert szedjen, illetve nem szükséges tartani a vizeletet és elviselni a feszülő hólyag okozta kellemetlenségeket) és elkerülhetik a betegség agresszívebb formáit, amelyek a hólyag eltávolításához és új hólyag kialakításának a szükségességéhez vezethetnek.


  Fontos tudni, hogy a húgyhólyagrákban szenvedő betegeknek a kezelést követően évekig ellenőrző vizsgálatokra van szükségük, hogy az esetlegesen kiújuló húgyhólyagrák még időben felismerésre kerüljön! A korai diagnózis életmentő lehet!

  Miért érdemes a húgyhólyagrák húgycsövön keresztüli eltávolításához (TuTUR, TUR-B műtét) a Déli Klinika Urológiai Központját választani?

  •  kiemelkedő urológiai és onkológiai szakértelem 
  •  több évtizedes  uro-onkológiai  diagnosztikai és műtéti tapasztalat 
  •  ultramodern diagnosztikai és műtéti technológia 
  •  a világ egyetlen szabadalmaztatott endoszkópos fénytechnológiája  a legkorszerűbb urológiai diagnosztika és a legteljesebb daganat eltávolítás szolgálatában, amely  lehetővé teszi a korai diagnózist és így növeli a gyógyulási esélyeket 
  •  szakértői COMPLEX-TEAM® szakvélemény  – urológus, onkológus, radiológus, belgyógyász, kardiológus, aneszteziológus szakorvosok közös konzultációja - szakvéleményezése egy helyben, egységes, korszerű szemlélettel, nagy szakmai tapasztalattal – és így a beteg számára legmegfelelőbb kezelési stratégia meghatározása, amely  elősegíti a gyorsabb és hatékonyabb gyógyulást,  hozzáadott értékként pedig a  Páciens számára nemcsak kényelmet, pénz és időmegtakarítást jelent, hanem sokkal nagyobb biztonságot is  nyújt.
  •  személyre szabott, komplex ellátás  - az urológiai kivizsgálása, a szükséges urológiai műtétre történő előkészítés személyre szólóan, a Páciens, korának, kísérőbetegségeinek figyelembe vételével történik, így javítható a beteg biztonság és mérsékelhető a műtéti kockázat.


  AZONNALI ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS

  Tudjon meg többet a Déli Klinikáról