Prosztatarák központ

 Prosztatarák kialakulása, tünetei

A prosztatarák a férfiak 2. leggyakoribb rosszindulatú daganata és az 5. leggyakoribb halálok világszerte. (9 amerikai férfiból 1-nél diagnosztizálnak prosztatarákot valamikor az élete során).

Ráadásul a prosztatarák a várható élettartam növekedésével a férfiak egyre nagyobb hányadát érinti, mivel előfordulása az életkorral emelkedik.

Magyarországon évente mintegy 4500 férfinél diagnosztizálják és mintegy 1300 beteg halálát okozza évente.

Fontos tudni, hogy a prosztatarák a fiatal férfiakat is érintheti. Ráadásul az 50 év alatti férfiak prosztatarákja gyakran agresszívabb, gyorsabban terjedhet, ami megnehezíti a kezelését. Mind genetikai tényezők, családi halmozódás mind pedig az életkor és az életmód hozzájárulhat a kialakulásához. 

A prosztatarák tünetmentesen alakul ki és növekszik, ezért korai felismerése, gyakorlatilag csak szűrővizsgálattal lehetséges!

Valójában a legtöbb beteg a rutin szűrés során tudja meg, hogy prosztatarákja van. A prosztatarák diagnózisa mindenkit váratlanul ér és sokkoló hatású, ugyanakkor azt is érdemes tudni, hogy a legtöbb férfi túléli a prosztatarákot, különösen akkor, ha a felfedezésekor a rák még kizárólag a prosztatán belül van.

A korai stádiumban felismert és megfelelően kezelt prosztatarák eredményesen gyógyítható, a betegek 5 éves túlélés csaknem 100% (!), míg az előrehaladott, távoli szervekben áttéteket képező prosztatarák esetében az 5 éves túlélési arány mindössze 28%.

Így a prosztatarák korai felismerése életmentő lehet – napjainkban a korai stádiumú  prosztatarákos betegséggel diagnosztizált férfiak csaknem 100 százaléka 5 év múlva is életben lesz!  

A prosztatarák diagnózisa mindenkit váratlanul ér és sokkoló hatású, ugyanakkor azt is érdemes tudni, hogy a legtöbb férfi túléli a prosztatarákot, különösen akkor, ha a felfedezésekor a rák még kizárólag a prosztatán belül van.

A magasabb rizikójú betegek életkilátásai is jelentősen javíthatóak a megfelelő után követéssel és az egyénre szabott terápiával. A prosztatarák előrehaladott stádiumában a kezelés célja, hogy a beteg életét – akár évekkel – megfelelő életminőség mellett meghosszabbítsuk.

A prosztatarák sokszor és hosszú ideig egyáltalán nem okoz panaszokat. Tünetei hasonlóak lehetnek más betegségek - például a prosztatagyulladás, a jóindulatú prosztata megnagyobbodás, vagy a hiperaktív hólyag – tüneteihez. 

 

A hagyományos, standard prosztatarák szűrővizsgálat gyorsan és egyszerűen elvégezhető: egy laboratóriumi és egy urológiai vizsgálatból áll.  A laboratóriumi vizsgálat során meghatározzák a vérben a prosztata mirigysejtjei által termelt fehérje Prosztata Specifikus Antigén (PSA) mennyiségét, amely prosztatarák esetében emelkedett lehet. A standard prosztatarák szűrővizsgálat másik elemeként az urológus a végbélen keresztül fizikálisan megvizsgálja, megtapogatja a prosztatát.

Érdemes tudni azonban, hogy a PSA szintet több tényező is befolyásolhatja (PSA szint emelkedést okozhat a jóindulatú prosztata megnagyobbodás (amelynek az előfordulási gyakorisága szintén az életkorral emelkedik), a húgyúti és a prosztata gyulladások, a magömlés, a kerékpározás, bizonyos gyógyszerek, ugyanakkor gyógynövény keverékek, illetve bizonyos gyógyszerek csökkenthetik a PSA szintet) ami miatt fontos, hogy a szűrővizsgálatot végző urológus szakorvost pontosan tájékoztassa, hogy milyen gyógyszereket és gyógynövényeket szed. 

Mindezek miatt az emelkedett PSA érték önmagában nem jelenti azt, hogy a betegnek prosztatarákja van, de a prosztatarák gyanú miatt mindenképpen szükséges urológiai szakvélemény, mert ha más ok nem magyarázza a magasabb értéket, akkor további kivizsgálás szükséges. 


AZONNALI ONLINE IDŐPONTFOGLALÁSEgyéni rizikóelemzésen alapuló prosztatarák szűrés

 

Az Egyéni rizikó felmérésen alapuló szűrővizsgálati és prevenciós programunk egy átfogó program keretei között segít megismerni azokat az egyéni rizikótényezőket, amelyek az Ön esetében befolyásolhatják a különböző daganatos betegségek kialakulási esélyét majd ezek alapján egy egyénre szabott szakértői javaslatot fogalmaz meg az egyéni rizikótényezők leghatékonyabb csökkentése érdekében. 

Szűrővizsgálati programunk egy részletes urológiai szakorvosi vizsgálattal, állapot felméréssel és életmód feltérképezéssel indul, amit szükség esetén speciális genetikai diagnosztikával egészítünk ki annak érdekében, hogy az Ön különböző kockázati tényezőinek az integrált felmérésén és elemzésén alapuló személyre szabott prosztatarák megelőzési programmal segítsük Önt a továbbiakban.

Precíziós onkológiai szűrővizsgálataink a Rákkutatási Világalap és az Amerikai Rákkutató Intézet irányelvei alapján, vezető hazai szakértők bevonásával kerültek kialakításra.

 

AZONNALI ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS

Prosztatarák vagy jóindulatú prosztatadaganat?

Az életkor előrehaladásával az 50 év fölötti férfiak közel 50%-ánál – valószínűleg hormonális változások és genetikai tényezők miatt - a prosztata növekedése miatt kialakulhat a prosztata jóindulatú daganata, megnagyobbodása (Benignus Prosztata Hiperplázia - BPH). A prosztata növekedés mértéke és sebessége nagyon egyedi, fájdalommal nem jár, viszont mivel a megnagyobbodott prosztata egyre inkább összenyomhatja a húgycsövet és így akadályozhatja a vizelet ürítést, tárolást.A vizeletáramlás akadályozása miatt:

 • gyakori vizeletürítés
 • nehezített vizelés
 • gáttáji fájdalom és diszkomfort érzés
 • gyengült vizeletsugár, utócsepegés
 • esetleg teljes vizelési képtelenség is kialakulhat.Amennyiben a prosztata megnagyobbodás miatt a vizeletáramlási zavar hosszabb időn keresztül fennáll, akkor bekövetkezhetnek az alábbi szövődmények is:

 • a húgyhólyag kitágulása, a húgyhólyagfal zsákszerű kiboltosulása (húgyhólyag divertikulum)
 • hólyagkő/hólyagkövek kialakulása
 • húgyúti fertőzés(ek) – hólyaghurut
 • prosztatagyulladás
 • here-, mellékhere-gyulladás
 • vesemedence-gyulladás
 • fájdalmas a magömlés, véres sperma
 • jelentősebb vérzés a prosztata kitágult visszereiből
 • túlfolyásos akaratlan vizeletvesztés (ischuria paradoxa)
 • veseműködési zavarok
 • veseelégtelenség, művesekezelés

Felmérések alapján a tünetekkel rendelkező betegek mindössze 10-20%-a fordul orvoshoz, annak ellenére, hogy a jóindulatú prosztata megnagyobbodás jól kezelhető!


AZONNALI ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS

Precíziós prosztatarák kivizsgálás

Annak érdekében, hogy a jóindulatú prosztata daganat/prosztata megnagyobbodás (BPH) diagnosztizálásra kerüljön, illetve a tüneteit el tudjuk különíteni más – hasonló tüneteket okozó – betegségektől (pl. a prosztataráktól) részletes urológiai kivizsgálás szükséges: szakorvosi és urológiai ultrahang vizsgálat, különböző laboratóriumi vizsgálatok (teljes vizelet vizsgálat, vesefunkció, PSA stb), prosztata mintavétel, biopszia, pathológiai, kórszövettani vizsgálat(ok) 

A hosszabb időn keresztül fennálló vizeletürítési zavarok okozta szövődmények miatt fontos az időben megkezdett kivizsgálás és kezelés!

Ha a prosztata megnagyobbodást nem kezelik megfelelően, akkor jelentősen rontja a betegek életminőségét (befolyásolja a nappalokat és az éjszakai pihenést is), ráadásul szövődményeket is okozhat és így nagyon megnehezíti a férfiak életét.

A prosztatarák viszont nemcsak vizelési és urológiai panaszokat, betegségeket okoz, hanem az agresszív növekedésnek köszönhetően áttörheti a prosztata tokját, átterjedhet a szomszédos szervekre, a kismedencébe, a húgyhólyagra, a vastagbélre is. A prosztatarák betörhet a nyirokrendszerbe és a vérkeringésbe is és így az egész szervezetben szóródhat, különböző szervekben alakíthat ki áttéteket, azaz életet veszélyeztető állapotot okozhat. 

A prosztatarák precíziós kivizsgálásában fontos szerepe van a modern képalkotó vizsgálatoknak: elasztográfiás ultrahang vizsgálat, multiparametrikus MR vizsgálat, valamint a pontosan célzott – fúziós - prosztata biopsziának, szövettani mintavételnek.  
Elasztográfiás prosztata ultrahang vizsgálat 

A Magyarországon magán finanszírozásban elsőként a Déli Klinikán végzett speciális S-Shearwave technológián alapuló elasztográfiás ultrahang vizsgálatok lehetőséget biztosítanak a prosztatarák és egyéb daganatos betegségek pontos és korai diagnosztizálására a kis szöveti elváltozások korai felismerésével és a gyanúsnak kategorizált területek "valós idejű", precíz megcélzásával a szövettani mintavételhez, prosztata biopsziához. Így nemcsak a gyanúsnak ítélt területek pontos diagnosztizálására nyílik lehetőség a kórszövettani, patológiai értékelés után, hanem ezzel a precíziós technológiával lényegesen csökkenthető a felesleges mintavételek száma is.

A Déli Klinikán a prosztata elasztográfiás ultrahang vizsgálatot a végbélbe helyezett vékony ultrahang vizsgáló fej segítségével végzik, amely a prosztata háromdimenziós ultrahangképét képes létrehozni.  Az elasztográfiás módszer színes területeket jelöl meg, ahol gyanús, a környező szövetektől eltérő struktúrák lehetnek.

A kép forrása: Prostate International 2(4):153-60, December 2014

Így az elasztográfiás módszer vizuális döntéstámogatást biztosít a Déli Klinika nagy szakmai tapasztalattal rendelkező urológus, onkológus szakorvosai számára a Páciens számára legmegfelelőbb kezelési stratégia megtervezésében. Azt, hogy az elasztográfiás ultrahang vizsgálat által feltérképezett differenciált szövet valójában tumorszövet-e vagy sem a precízen célzott – fúziós - prosztata biopsziával lehet a legpontosabban meghatározni időveszteség és felesleges vizsgálatok nélkül.


AZONNALI ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS


Pontosan célzott fúziós prosztata biopszia 

A legtöbb intézményben, ha a kivizsgálás során emelkedett PSA (Prosztata Specifikus Antigén) értéket találnak és/vagy a végbélen keresztül történő prosztata-tapintás felveti a prosztatarák lehetőségét akkor hagyományos, ultrahang vezérelt úgynevezett "vak", randomizált transrectális, vagyis végbélen keresztül történő ultrahangvezérelt prosztata biopsziát (TRUS vezérelt biopszia) végeznek a prosztata tumor diagnosztizálására. 

A TRUS vezérelt prosztata biopszia nem célzott vizsgálat, hiszen véletlenszerűen, „vakon” kell kiválasztani, hogy a prosztata melyik részéről történik a mintavétel. Ami azt jelenti, hogy kihagyhatunk a mintavételből olyan területeket, ahol súlyos, klinikailag jelentős úgynevezett ”agresszív” ráksejtek, agresszív daganatos sejtcsoport van és így előfordulhat, hogy az eltávolított szövethengerekben csak klinikailag jelentéktelen, kezelést nem igénylő úgynevezett ”szelíd” daganat kerül diagnosztizálásra és az agresszíven növekedő, kezelést igénylő rák rejtve marad. 

A Déli Klinika Urológiai Központjában a jelenlegi legkorszerűbb, prosztata mintavételi technológiákkal segítik a prosztatarák korai és pontos diagnosztizálását. Magánkórházunk urológus specialistái ultramodern technológiával kombinálják a több paraméteres MR vizsgálat és a speciális, kifejezetten a precíziós prosztata mintavételre kifejlesztett ultrahang berendezés képi anyagát a prosztata részlet gazdag 3 dimenziós képének létrehozásához és így a pontosan célzott úgynevezett fúziós prosztata biopszia elvégzéséhez.  A Déli Klinikán alkalmazott technológia eredményességében, precizitásában, a mai legkorszerűbb klinikai képalkotó vizsgálatokat valamint a precíz tűvezetést, pontos célzást kombinálja annak érdekében, hogy a klinikailag jelentős, kezelést igénylő prosztatarákothatékonyabban, nagyobb arányban ki lehessen mutatni és így és eredményesebben lehessen kezelni, ugyanakkor csökkenteni lehessen a prosztata mintavételek számát és az ezzel járó kellemetlenségeket.

A pontosan célzott – fúziós - prosztata biopszia kiemelkedő előnye a hagyományos, egyszerű TRUS biopsziával szemben, hogy a mintavételt nem „vakon”, véletlenszerűen kell elvégezni, hanem a fúziós képalkotó technológia lehetőséget biztosít:

 • a prosztatarák korai stádiumban történő felfedezésére
 • a klinikailag jelentős prosztatarák pontos helyének a meghatározására, azoknak a prosztatarák sejteknek a megtalálására, amelyek a hagyományos prosztata biopszia esetén rejtve maradnak
 • így a precízen célzott mintavételre valamint a lényegesen pontosabb diagnosztikára
 • a személyre szabott kezelési stratégia pontosabb megtervezésére – sok esetben kíméletesebb, kevesebb mellékhatással járó kezelés(ek)re
 • az eredményesebb kezelésre, nagyobb arányú gyógyulásra.  

A prosztatarák korai felfedezése jelentősen javítja a kezelések eredményességét, az életkilátásokat, valamint csökkenti a szövődmények kockázatát is.

Az időben felfedezett alacsony kockázatú prosztatarák esetén a műtéti kezelés elkerülhető.

A közepes és magas kockázatú prosztatarák esetében a műtét, illetve a kombinált – hormon és sugár – kezelés sok esetben gyógyuláshoz vezethet. Mindezek miatt a korai felismerés kiemelkedő szerepet játszik a prosztatarák elleni küzdelemben!

A Déli Klinika nagy szakmai tapasztalattal rendelkező urológus és onkológus szakorvosai a pontosan célzott – fúziós - prosztata biopsziát nemcsak a prosztatarák kimutatására, hanem a már korábban diagnosztizált prosztata megnagyobbodás, prosztatarák aktív és lényegesen eredményesebb megfigyelésére, szakszerű és biztonságos után követésére is javasolhatják.

Az pontosan célzott – fúziós - prosztata biopszia a prosztatarák diagnosztizálása mellett:

 • a daganat stádiumának a pontos meghatározásában
 • a prosztatarák lokális kiterjedésének a megítélésében
 • a terápia megválasztásában
 • és az alkalmazott kezelés hatékonyságának a nyomon követésében is szerepet játszik.

 

A fúziós prosztata biopsziával levett mintákat jelentős szakmai gyakorlattal rendelkező pathológus szakorvosaink értékelik ki és szükség esetén különféle kiegészítő immunhisztokémiai és/vagy genetikai, kromoszóma vizsgálatokkal is kiegészítik a pontos, személyre szabott prosztatarák diagnosztikát a Déli Klinikán. 

Számos nemzetközi vizsgálat és tanulmány igazolta már a pontosan célzott -fúziós- prosztata biopszia előnyeit, azaz a pontosabb diagnosztikát (nagyobb számú klinikailag jelentős, kezelést igénylő prosztatarák felismerése, a klinikailag nem jelentős, kezelést nem igénylő prosztata daganatok kizárásával párhuzamosan) és így az eredményesebb kezelést.

Így a prosztata fúziós biopszia alkalmazása gyakran azt jelenti, hogy kevesebb prosztata mintavétel/biopszia szükséges illetve akkor is meg lehet találni a klinikailag jelentős prosztatarákot, ha az előző mintavételek negatívak voltak!

AZONNALI ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS

Hogyan történik a Déli Klinika Urológiai Központjában a pontosan célzott –fúziós- prosztata biopszia elvégzése?  

Első lépésben speciális, multiparametrikus prosztata MRI vizsgálat történik, majd nagy tapasztalattal rendelkező radiológus specialistáink részletesen kiértékelik a képeket, pontosan bejelölik a gyanús területeket és a célpontokat szükség esetén mesterséges intelligencia támogatásával. Majd az elkészült felvételeket digitális formában rögzítjük és a képi információt egy olyan speciális szoftverbe transzferáljuk, amely a prosztata háromdimenziós modelljét állítja elő.

Ezt követően ultrahang segítségével a már korábban kijelölt, klinikailag jelentős prosztatarák gyanús területeket a számítógépes rendszer ellenőrzésével megcélozzuk és milliméter pontossággal levesszük a szükséges szövettani mintákat. 

 

AZONNALI ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS

Miért érdemes a precízen célzott, fúziós prosztata biopsziához a Déli Klinika Urológiai Központját választani?

 • kiemelkedő urológiai és onkológiai szakértelem 
 •  több évtizedes  uro-onkológiai  diagnosztikai tapasztalat 
 • ultramodern technológia – a jelenlegi  legkorszerűbb,  precíziós prosztata mintavétel, amely  lehetővé teszi a korai diagnózist és így növeli a gyógyulási esélyeket 
 •  szakértői COMPLEX-TEAM® szakvélemény  – urológus – onkológus - radiológus, szakorvosok közös konzultációja, a legújabb szakmai protokollok szerint a prosztata fúziós biopszia megtervezése, szakvéleményezése egy helyben, egységes, korszerű szemlélettel, nagy szakmai tapasztalattal – és így a beteg számára legmegfelelőbb kezelési stratégia meghatározása, amely  elősegíti a gyorsabb és hatékonyabb gyógyulást,  hozzáadott értékként pedig a  Páciens számára nemcsak kényelmet, pénz és időmegtakarítást jelent, hanem sokkal nagyobb biztonságot is  nyújt.
 •  személyre szabott, komplex ellátás  - az urológiai kivizsgálás, a szükséges urológiai műtétre történő előkészítés személyre szólóan, a Páciens, korának, kísérőbetegségeinek figyelembe vételével történik, így javítható a beteg biztonság és mérsékelhető a műtéti kockázat. 

AZONNALI ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS

Jóindulatú prosztatadaganat kezelése - lézeres prosztata műtét, TURP, vízgőzterápia (REZÜM)

A jóindulatú prosztata daganat/prosztata megnagyobbodás (Benignus Prosztata Hiperplázia - BPH) legmegfelelőbb, személyre szabott kezelésének kiválasztásához fontos figyelembe kell venni:

 • a tünetek súlyosságát
 • a prosztata méretét
 • a kialakult szövődményeket
 • a Páciens életkorát, kórelőzményét, társbetegségeit, életmódját és preferenciáit is.

A jóindulatú prosztata daganat/prosztata megnagyobbodást (BPH) leggyakrabban gyógyszeresen kezelik. Gyógyszeres kezeléssel gyorsan és eredményesen csökkenteni lehet a jóindulatú prosztata megnagyobbodás tüneteit és hosszú ideig kontrollálni lehet a betegséget.A jóindulatú prosztata megnagyobbodás lézeres kezelése

A megnagyobbodott prosztata lézeres műtéti kezelése során az innovatív LIFE lézerrendszerrel nagyon pontosan és szelektíven lehet elpárologtatni (eltávolítani) a vizelési problémákat, vagy egyéb panaszokat okozó megnagyobbodott prosztataszövetet, miközben a mélyebben fekvő szöveteket megőrizzük.

A lézersugárzást kibocsátó optikai szál nagy találati biztonsággal felmelegíti a prosztata egy kis részét és amikor a prosztataszövet eléri a forráspontot akkor elkezd elpárologni. (ez az ún.”vaporizáció”), így a fókuszált lézersugárral kiszámított és nagyon pontos szövetroncsolás végezhető, miközben a környező szövetek épek maradnak. A fókuszált lézer hő és a koagulációs hatásainak köszönhetően a környező prosztataszövetben található erek jelentős része a vágás során illetve azzal egyidejűleg be is záródik, így a lézeres prosztata műtét az esetek túlnyomó többségében minimális vérzéssel jár. Mindezek miatt a prosztata megnagyobbodás, jóindulatú prosztata daganat lézeres műtéti kezelése kifejezetten előnyös a rendszeresen véralvadásgátló (vérhígító gyógyszeres) kezelésben részesülő betegeknek.  

Miért érdemes a Déli Klinika innovatív lézeres prosztata műtétjét választani?

 • mert hatékony és kíméletes, minimálisan invazív lézeres műtéti technológiával pontosan csak a nem kívánt prosztata szövetek kerülnek eltávolításra, míg a mélyebben fekvő szövetek épen maradnak
 • mert gyorsan megszünteti a vizelési panaszokat, a gyakori éjszakai vizelést és az ebből fakadó álmatlanságot, fáradékonyságot - a vizelés már 1 nappal a műtét után javul!
 • mert minimális műtéti érzéstelenítési igénnyel, minimális vérzéssel és fájdalommal jár
 • mert rövid klinikai tartózkodással, gyors regenerációval és műtét utáni felépüléssel javítható az életminősége és az alvás minősége
 • mert biztonságos, a szövődmények aránya lényegesen alacsonyabb, mint a hagyományos műtétek esetében  
 • mert nem terheli a szívet és vérkeringést és előnyös megoldás lehet a rendszeresen véralvadásgátló (vérhígító gyógyszeres) kezelésben részesülő betegeknek
 • mert a legtöbb esetben nincs hatással a szexualitásra és a vizelet megtartási képességre (kontinenciára)  

Jóindulatú prosztata daganat/prosztata megnagyobbodás (Benignus Prosztata Hiperplázia - BPH) és a különböző húgyúti szűkületek esetében az endoszkópon keresztül bevezetett innovatív LIFE lézerrendszerrel nagyon pontosan és szelektíven lehet elpárologtatni a prosztata szövetet.AZONNALI ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS

A jóindulatú prosztata megnagyobbodás húgycsövön keresztüli eltávolítása (prosztata transzuretrális rezekció –TURP műtét)

A transzuretrális prosztata rezekció műtét során a Déli Klinika urológus szakorvosa egy speciális operációs endoszkópos eszközt, rezektoszkópot (resectoscope) vezet be a húgyhólyagba a húgycsövön keresztül. A Déli Klinika Urológiai Központjában alkalmazott csúcstechnológiás, digitális resectoscope full HD minőségű kamerával rendelkezik, így az operáló urológus szakorvos a műtéti területet nagy felbontású kamerával, precízen át tudja vizsgálni. Az operációs endoszkópos eszköz (resectoscope) elektromos vágó kaccsal is rendelkezik, amely – magas frekvenciájú áram felhasználásával – alkalmassá teszi vágásra és az erek lezárására, vérzéscsillapításra is. Ezen elektromos vágó kacs segítségével az operatőr urológus szakorvos a húgycsőbe bedomborodó, a vizeletáramlást akadályozó prosztataszövetet eltávolítja majd az eltávolított szövetrészletek kórszövettani vizsgálat során részletesen kiértékelésre kerülnek.  A műtét után átmenetileg hólyag katéter kerül behelyezésre a seb nyugalomba helyezése miatt. 

Milyen eredmény várható a transzuretrális prosztata rezekció (TUR-P) műtét után?

 • vizelési panaszok javulnak, vagy megszűnnek
 • a vizelet sugara erősödik, a húgyhólyag jobban kiürül
 • a tünetek enyhülésével javul az életminőség
 • megszűnik a teljes vizelési képtelenség, eltávolítható az állandó katéter
 • megszűnik a véres vizelet, a visszatérő hólyaghurut, veseműködési zavar

AZONNALI ONLINE IDŐPONTFOGLALÁSA jóindulatú prosztata megnagyobbodás REZÜM (vízgőzterápiás) kezelése

A REZÜM vízgőzterápia egy minimálisan invazív beavatkozás, amelyhez egy speciális műtéti technológiával vízgőzt használunk a húgycsövet beszűkítő prosztatasejtek elpusztítására. A REZÜM kezeléshez egy speciálisan kialakított és vezérelhető, hólyagtükrözésre alkalmas eszközt vezetünk endoszkópos optika segítségével a húgycsövön keresztül a húgyhólyagba.

A REZÜM eszköz a rádiófrekvenciás energiát és a vizet egyesíti, hogy vízgőzt hozzon létre. Az így keletkezett vízgőz injektálásának a hatására a húgycsőbe bedomborodó és a vizeletáramlást akadályozó prosztataszövetben gyors sejt és szöveti elhalás jön létre. A szervezet természetes gyógyulási folyamata ezután lebontja és észrevétlenül eltávolítja az elhalt szöveteket, aminek következtében a prosztata összezsugorodik, a hátsó húgycső megnyílik és megszűnnek a vizelési problémák. A REZÜM beavatkozás során a prosztata tokja érintetlen marad és mivel prosztata szövet nem kerül eltávolításra, így az eljárás nem alkalmas kórszövettani, pathológiai vizsgálatra, azaz pontos diagnózis megállapítására.

Miért lehet előnyös a REZÜM vízgőzterápia?
 • mert enyhe-középsúlyos tünetek esetén hatékony és kíméletes
 • mert helyi érzéstelenítésben minimálisan invazív beavatkozással rövid idő (10-20 perc) alatt elvégezhető
 • mert biztonságos és hosszú távú megoldást nyújt     
 • mert rövid klinikai tartózkodással, gyors regenerációval javítható a beteg életminősége és alvás minősége(néhány napon belül visszatérhet megszokott életviteléhez)
 • mert nem terheli a szívet és vérkeringést és előnyös megoldás lehet a rendszeresen véralvadásgátló (vérhígító gyógyszeres) kezelésben részesülő betegeknek
 • mert a legtöbb esetben nincs hatással a szexualitásra, általában nem érinti a merevedési képességet, valamint a nemzőképesség is kisebb valószínűséggel csökken, mint más műtétek esetén
 • mert optimális megoldás lehet azoknak a szexuálisan aktív férfiaknak, akik nem szeretnének vagy tudnak hosszabb távon rendszeresen gyógyszert szedni (pl. a gyógyszer mellékhatások miatt), vagy nem szeretnének, esetleg nem alkalmasak (életkoruk, állapotuk, társbetegségeik miatt) nagyobb műtéti beavatkozásra

A jóindulatú prosztata megnagyobbodás (BPH) legmegfelelőbb, személyre szabott kezelésének kiválasztása, valamint a különböző kezelési lehetőségek előnyei és hátrányai kapcsán a Déli Klinika urológus, onkológus szakértői készséggel állnak rendelkezésre.   


AZONNALI ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS
Miért érdemes a jóindulatú prosztata daganat/prosztata megnagyobbodás (BPH) kezeléséhez a Déli Klinika Urológiai Központját választani?

 •  kiemelkedő urológiai és onkológiai szakértelem 
 •  több évtizedes  uro-onkológiai  tapasztalat 
 • ultramodern technológia – csúcstechnológiás, digitális operációs endoszkópos rendszer
 •  szakértői COMPLEX-TEAM® szakvélemény  – urológus – onkológus - radiológus, szakorvosok közös konzultációja, a legújabb szakmai protokollok szerint a proszta megnagyobbodás kezelési és után követési (gondozási) stratégiájának a megtervezése, szakvéleményezése egy helyben, egységes, korszerű szemlélettel, nagy szakmai tapasztalattal – és így a beteg számára legmegfelelőbb kezelési stratégia meghatározása, amely  elősegíti a gyorsabb és hatékonyabb gyógyulást,  hozzáadott értékként pedig a  Páciens számára nemcsak kényelmet, pénz és időmegtakarítást jelent, hanem sokkal nagyobb biztonságot is  nyújt
 •  személyre szabott, komplex ellátás  - az urológiai kivizsgálás, a szükséges urológiai műtétre történő előkészítés személyre szólóan, a Páciens, korának, kísérőbetegségeinek figyelembe vételével történik, így javítható a beteg biztonság és mérsékelhető a műtéti kockázat. 
Hogyan jelentkezhetek jóindulatú prosztata megnagyobbodás kivizsgálására, kezelésére?

  A jóindulatú prosztata megnagyobbodás (Benignus Prosztata Hiperplázia - BPH) kivizsgálásához és kezeléséhez kérjük foglaljon időpontot gyorsan és kényelmesen online vagy telefonon (+36-1- 999-0640) urológiai szakorvosi vizsgálatra, vagy urológiai beavatkozás/műtét előtti állapotfelmérésre.

  AZONNALI ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS

  Prosztatarák kezelése, műtéti lehetőségek

  A prosztatarák kezelését több tényező is befolyásolja, függ a daganat típusától, biológiai viselkedésétől, stádiumától, a beteg általános állapotától, társbetegségeitől stb.

  A prosztatarák stádiumait 0-tól IV-ig terjedő római számokkal jelzik. Az I. stádiumban a prosztatarák csak a prosztatában van, mikroszkopikus méretű, rektális digitális vizsgálattal nem érezhető. A II. stádiumban már nagyobb méretű a prosztatarák, de még nem terjed a prosztatán kívülre. A III. stádiumban a rák már a prosztatán kívülre, a környező szövetekre, szervekre (pl. ondóhólyag) is átterjedt. A legmagasabb stádium - IV. stádium - olyan prosztatarákot jelez, amely a test távoli területein lévő nyirokcsomókra vagy szervekre (csontok, máj, tüdő stb) is ráterjedt.


  A prosztatarák kezelése magában foglalhatja:

  • a prosztatarák műtéteket a rákos sejtek eltávolítására
  • a sugárterápiát – ez lehet külső vagy belső sugárkezelés
  • a hormon kezelést
  • a kemoterápiás kezelést
  • egyéb új típusú kezelési lehetőségeket klinikai vizsgálatok keretei között  AZONNALI ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS  A prosztatarák húgycsövön keresztüli eltávolítása (prosztata transzuretrális rezekciója –TURP műtét)

  Korai diagnózis esetében - amikor a prosztatarák még a prosztatán belül helyezkedik el, nem haladja meg a prosztata határait – a prosztata műtéti eltávolításával teljes gyógyulás is elérhető. A prosztata műtét elvégezhető nyílt sebészeti feltárással, vagy a húgycsövön keresztül bevezetett speciálisan kialakított operációs endoszkópos eszköz segítségével metszés nélkül (úgynevezett transzuretrális prosztata rezekció műtéttel (TUR-P műtéttel).

  A transzuretrális prosztata rezekció műtét során a Déli Klinika urológus szakorvosa egy speciális operációs endoszkópos eszközt, rezektoszkópot (resectoscope) vezet be a húgyhólyagba a húgycsövön keresztül. A Déli Klinika Urológiai Központjában alkalmazott csúcstechnológiás, digitális resectoscope full HD minőségű kamerával rendelkezik, így az operáló urológus szakorvos a műtéti területet nagy felbontású kamerával, precízen át tudja vizsgálni. Az operációs endoszkópos eszköz (resectoscope) elektromos vágó kaccsal is rendelkezik, amely – magas frekvenciájú áram felhasználásával – alkalmassá teszi vágásra és az erek lezárására, vérzéscsillapításra is. Ezen elektromos vágó kacs segítségével az operatőr urológus szakorvos a húgycsőbe bedomborodó, a vizeletáramlást akadályozó prosztataszövetet, a prosztata belső mirigyállományát eltávolítja majd az eltávolított szövetrészletek kórszövettani vizsgálat során részletesen kiértékelésre kerülnek.  A műtét után átmenetileg hólyag katéter kerül behelyezésre a seb nyugalomba helyezése miatt. 

  Milyen eredmény várható a transzuretrális prosztata rezekció (TUR-P) műtét után?

  • vizelési panaszok javulnak, vagy megszűnnek
  • a vizelet sugara erősödik, a húgyhólyag jobban kiürül
  • a tünetek enyhülésével javul az életminőség
  • megszűnik a teljes vizelési képtelenség, eltávolítható az állandó katéter
  • megszűnik a véres vizelet, a visszatérő hólyaghurut, veseműködési zavar  Ultramodern lézeres laparoszkópos műtéti technológia a Déli Klinikán

  A lézeres laparoszkópos műtétek esetében a laparoszkóphoz a kamerán kívül ultramodern lézerrendszert is rögzítünk, így az optikai csatornán kívül van egy második csatorna is, amelyen keresztül a lézersugarak áthaladnak.

  A lézeres laparoszkópos műtétek esetében a precízen irányított lézerfény hatására a kisebb átmérőjű erek elzáródnak és mivel a vágás nem mechanikai erő hatására következik be, így a műtétet követően:

  • minimális vérzés (a kisebb műtétek esetében akár teljes vérmentesség)
  • minimális seb és hegszövet képződés és szövődmény, így gyorsabb a regeneráció és a sebgyógyulás
  • minimális műtétet követő fájdalom alakul ki.

  A lézeres laparoszkópos műtéti technológia a Déli Klinikán lehetőséget biztosít:

  • a minimálisan invazív beavatkozások, műtétek elvégzésére kíméletes műtéti technológiával
  • a műtéti terület nagyon pontos és precíz megcélzására és így fókuszáltan csak a nem kívánt szövetek eltávolítására, amely
  • minimális vérzéssel és kisebb műtéti fájdalommal jár
  • csökkenti a műtét utáni összenövések kialakulási esélyét
  • és gyors műtét utáni felépüléssel jár.

  A Déli Klinikán végzett lézeres laparoszkópos műtétek során nagy szakmai tapasztalattal rendelkező szakorvosaink szövetkímélő technológiával, érintésmentesen és így fertőzés nélküli alkalmazással (mivel a műtétet a lézersugárral végzik, így eszköz nem érintkezik a műtéti területtel és így nem történhet meg kórokozó átadása) lényegesen kisebb műtéti megterheléssel, kevesebb műtét utáni fájdalommal, gyorsabb felépülést biztosítanak.


  Miért érdemes a prosztatarák húgycsövön keresztüli műtéti eltávolításához a Déli Klinika Urológiai Központját választani?

  • kiemelkedő urológiai és onkológiai szakértelem
  • több évtizedes uro-onkológiai műtéti tapasztalat
  • ultramodern technológia – csúcstechnológiás, digitális operációs endoszkópos rendszer
  • szakértői COMPLEX-TEAM® szakvélemény – urológus – onkológus - radiológus, szakorvosok közös konzultációja, a legújabb szakmai protokollok szerint a prosztatarák kezelési stratégiájának a megtervezése, szakvéleményezése egy helyben, egységes, korszerű szemlélettel, nagy szakmai tapasztalattal – és így a beteg számára legmegfelelőbb kezelési stratégia meghatározása, amely elősegíti a gyorsabb és hatékonyabb gyógyulást, hozzáadott értékként pedig a Páciens számára nemcsak kényelmet, pénz és időmegtakarítást jelent, hanem sokkal nagyobb biztonságot is nyújt
  • személyre szabott, komplex ellátás - az urológiai kivizsgálás, a szükséges urológiai műtétre történő előkészítés személyre szólóan, a Páciens, korának, kísérőbetegségeinek figyelembe vételével történik, így javítható a beteg biztonság és mérsékelhető a műtéti kockázat.


  Hogyan jelentkezhetek prosztatarák műtétre?

  A prosztatarák műtéthez és a műtét előtt szükséges vizsgálatok, műtéti előkészítés egyeztetéséhez kérjük foglaljon időpontot gyorsan és kényelmesen online vagy telefonon (+36-1- 999-0640) urológiai műtét előtti állapotfelmérésre, szakorvosi vizsgálatra. 


  AZONNALI ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS

  Tájékozódjon nemzetközileg is elismert urológus szakorvosainktól!


  Tudjon meg többet a Déli Klinikáról