A művi meddővé tétel vagy sterilizálás műtét férfiak esetében vazektómia néven ismert. A beavatkozás során a spermiumokat szállító vezetékeket, az ún. pandóvezetékeket kötik el vagy vágják el. Ennek eredményeként a spermiumok nem jutnak át a hímvesszőbe, így a férfi reproduktív képessége csökken vagy megszűnik.

Ondóvezeték elkötése, művi meddővé tétel/sterilizálás (vazektómia) műtét 

 • A Déli Klinikán elvégzett ondóvezeték elkötése, művi meddővé tétel műtét előtt magánkórházunk urológus szakorvosa az előzetes urológiai szakorvosi vizsgálat során a beteg fizikális vizsgálata mellett áttekinti a beteg kórelőzményét (korábbi és jelenlegi betegégeit, kezeléseit, műtéteit), részletesen elmagyarázza a kezelési lehetőségeket, megbeszéli a műtét menetét és a javasolt műtéti érzéstelenítés típusát
 • Urológiai központunkban minden műtéti beavatkozás egyedi és személyre szabott, azaz az alkalmazott műtéti technológia változhat a beteg általános állapotától, társbetegségeitől, preferenciáitól, az urológus szakorvos szakmai javaslataitól, preferenciáitól és egyéb tényezőktől is
 • A ondóvezeték elkötése, művi meddővé tétel műtét során alkalmazott fájdalomcsillapítás, műtéti érzéstelenítés megválasztásánál klinikánk urológus és aneszteziológus szakorvosai figyelembe veszik a beteg egyéni érzékenységét és a beteggel történt egyeztetés alapján határozzák meg a műtéti fájdalomcsillapítás és érzéstelenítés módját.


IDŐPONTFOGLALÁS MŰTÉT ELŐTTI ÁLLAPOTFELMÉRÉSRE, SZAKORVOSI VIZSGÁLATRA

Vazektómia (férfi sterilizálás, művi meddővé tétel, ondóvezeték lekötés) műtét

vazektómia (férfi sterilizálás, művi meddővé tétel) műtét során mindkét ondóvezeték átmetszésre és lekötésre kerül, így megakadályozva a spermiumok kijutását, azaz férfiak számára ez a legbiztonságosabb fogamzásgátló módszer, amely sem az orgazmust, sem a potenciát, sem a szexuális életet nem befolyásolja. 

 

Fontos tudni, hogy a vazektómia (férfi sterilizálás, művi meddővé tétel, ondóvezeték lekötés) műtét biztonságos és hatékony a terhesség megelőzésében, de nem véd a szexuálisan terjedő fertőző  betegségektől (STD).IDŐPONTFOGLALÁS MŰTÉT ELŐTTI ÁLLAPOTFELMÉRÉSRE, SZAKORVOSI VIZSGÁLATRA

A vazektómia műtét 100%-ban hatékony?

A vazektómia (férfi sterilizálás, művi meddővé tétel, ondóvezeték lekötés) műtét hosszútávú biztonságosan és sikeres fogamzásgátlást biztosít.

A vazektómia (férfi sterilizálás, művi meddővé tétel, ondóvezeték lekötés) műtét sikertelenségi aránya nagyon alacsony. Ritka esetekben vazektómia (férfi sterilizálás, művi meddővé tétel, ondóvezeték lekötés) műtét után – nagyjából 10 000 esetből 1 – előfordulhat, hogy a spermiumok átjutnak a vas deferens elválasztott végein. 

Az ondómintákat rutinszerűen ellenőrzik a vazektómia (férfi sterilizálás, művi meddővé tétel, ondóvezeték lekötés) műtét után a sikeres eljárás megerősítése érdekében. Ha az ondóminták továbbra is tartalmaznak spermát, előfordulhat, hogy újabb vazektómia (férfi sterilizálás, művi meddővé tétel, ondóvezeték lekötés) műtétet kell végrehajtania.

De ez csak körülbelül minden 10 000. esetben fordul elő, ami jóval alacsonyabb sikertelenségi arány, mint bármely más születésszabályozási forma esetében. Például az óvszer az esetek körülbelül 1%-ában, vagy 100 használatból 1 alkalommal nem nyújt megfelelő védelmet.


IDŐPONTFOGLALÁS MŰTÉT ELŐTTI ÁLLAPOTFELMÉRÉSRE, SZAKORVOSI VIZSGÁLATRA

Lesz-e nem kívánt "mellékhatásom" vazektómia műtét után?

A vazektómia (férfi sterilizálás, művi meddővé tétel, ondóvezeték lekötés) műtét után:

 • Kevesebb tesztoszteront termelek majd?
 • Még mindig akarok majd szexelni?
 • Kevesebb spermát termelek (és ejakulálok) majd?
 • Más lesz a spermám?
 • Vazektómia műtét után tovább bírom?

 

Alapvetően ezekre a kérdésekre a válasz nem.

 • A vazektómia (férfi sterilizálás, művi meddővé tétel, ondóvezeték lekötés) műtét nem befolyásolja a tesztoszteron termelését vagy annak felszabadulását. (A tesztoszteron az a hormon, amely felelős a szexuális vágyért, az arcszőrzetért, a mély hangért és egyéb a férfiakra jellemző tulajdonságokért)
 • A vazektómia (férfi sterilizálás, művi meddővé tétel, ondóvezeték lekötés) műtét nem befolyásolja negatívan a szexualitást. Az erekció és a csúcspont ugyanaz lesz. Az ejakulátum mennyisége, állaga, íze nem változik. Az egyetlen különbség az, hogy az ondó többé nem tartalmaz spermát. Az eljáráson átesett emberek gyakran úgy találják, hogy a szex partnereikkel spontánabb és élvezetesebb a szex, mert többé nem kell aggódniuk a terhesség miatt vagy a szexuális tevékenységet nem kell megszakítani a fogamzásgátlás miatt.
 • A vazektómia (férfi sterilizálás, művi meddővé tétel, ondóvezeték lekötés) műtét nem változtatja meg fizikailag a szexuális teljesítményét, de növelheti a szex közbeni komfortérzetét a terhességgel kapcsolatos stressz csökkentésével.


IDŐPONTFOGLALÁS MŰTÉT ELŐTTI ÁLLAPOTFELMÉRÉSRE, SZAKORVOSI VIZSGÁLATRA

Árak

Ondóvezeték elkötése (vasectomia) műtőben

370 000 Ft-tól

Azonnali online
időpontfoglalás

Urológia

alap urológiai szakorvosi vizsgálat

33 000 Ft

Urológia

urológiai kontroll szakorvosi vizsgálat

27 000 Ft

Azonnali online
időpontfoglalás

A műtét, sebészeti beavatkozás pontos díja a műtét előtt szükséges szakorvosi vizsgálat és állapotfelmérés alapján egyénileg kerül meghatározásra, amely alapján személyre szabott, részletes árajánlatot és tájékoztatást küldünk. Így a műtétek ára tájékoztató jellegű.

Vannak-e hosszú távú egészségügyi kockázatai a vazektómia műtétnek?

Számos tanulmány foglalkozott a vazektómia (férfi sterilizálás, művi meddővé tétel, ondóvezeték lekötés) műtét hosszú távú egészségügyi hatásaival. A bizonyítékok azt mutatják, hogy nincsenek jelentős kockázatok.

A vazektómia (férfi sterilizálás, művi meddővé tétel, ondóvezeték lekötés) műtét nem növeli a rák, a szívbetegség vagy más egészségügyi problémák kialakulásának valószínűségét az Amerikai Urológiai Szövetség Vasectomiás irányelve alapján.


IDŐPONTFOGLALÁS MŰTÉT ELŐTTI ÁLLAPOTFELMÉRÉSRE, SZAKORVOSI VIZSGÁLATRA

Vazektómia műtét után mennyi ideig tart felépülni?

Vazektómia (férfi sterilizálás, művi meddővé tétel, ondóvezeték lekötés) műtét után a megkérdezett férfiak átlagosan nyolc-kilenc napon belül teljes gyógyulásról számolnak be. A műtét után általában néhány napon – 48-72 órán - belül folytathatja a mindennapi tevékenységeket, kivéve, a szokatlanul nagy fizikai megterheléssel járó aktivitásokat.


IDŐPONTFOGLALÁS MŰTÉT ELŐTTI ÁLLAPOTFELMÉRÉSRE, SZAKORVOSI VIZSGÁLATRA

Mikor biztonságos a szex vazektómia műtét után, mikor hagyhatjuk abba az egyéb fogamzásgátló módszereket?

7 nappal a vazektómia (férfi sterilizálás, művi meddővé tétel, ondóvezeték lekötés) műtét után megkezdheti a nemi életet, de más fogamzásgátlási formát kell alkalmaznia, amíg a spermaszám azt nem mutatja, hogy spermája spermától mentes.

A spermiumok hetekig vagy akár hónapokig a vazektómia (férfi sterilizálás, művi meddővé tétel, ondóvezeték lekötés) műtét után az ondóvezetékben maradhatnak a beavatkozás területe felett. A vazektómia (férfi sterilizálás, művi meddővé tétel, ondóvezeték lekötés) műtét után 1 héttel gyakori ejakulációval segíthet a spermiumok kiürítésében. Ez növelheti a spermiummentes spermaelemzés esélyét.

A műtét után 2-3 hónappal spermatesztet kell végezni! Ha az eredmény megfelel az szakmai irányelveknek, akkor sterilnek számít. Ha spermiumot találnak a mintában, akkor a spermavizsgálatot meg kell ismételni általában 1 hónappal később. Addig is más fogamzásgátló módszereket kell alkalmazni a terhesség megelőzése érdekében!

Nagyon fontos, hogy menjen vissza kezelőorvosához, és végezze el az ondóvizsgálatot! Ez az egyetlen módja annak, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nincs sperma a spermájában.


IDŐPONTFOGLALÁS MŰTÉT ELŐTTI ÁLLAPOTFELMÉRÉSRE, SZAKORVOSI VIZSGÁLATRA

Amennyiben magánkórházunkban az ondóvezeték elkötése, művi meddővé tétel műtét helyi érzéstelenítésben került elvégzésre akkor a Páciens a műtétet követően általában 15-30 perc megfigyelést követően távozhat.

 Ha az ondóvezeték elkötése, művi meddővé tétel műtét altatásban (általános érzéstelenítésben) került elvégzésre akkor a műtétet követően általában 4-6 órás megfigyelés szükséges. 

Az ondóvezeték elkötését követő teendőkről, a szakszerű seb ellátásról, sebkezelésről, a potenciálisan szükséges műtét utáni fájdalomcsillapításról, a javasolt kontroll vizsgálatról, utógondozásról, a műtétet követő felépülést, gyógyulást elősegítő életmódról urológus szakorvosaink és szakképzett ápolóink részletes tájékoztatást nyújtanak.  


 Az ondóvezeték elkötését követően célszerű figyelmet fordítani az alábbiakra:

 1. Megfelelő sebkezelés: kérjük, hogy urológus szakorvosunk, vagy szakápolónk javaslatai alapján a fertőzés(ek) megelőzése és a minél gyorsabb gyógyulás elősegítése miatt fordítson kiemelt figyelmet a műtéti seb tisztántartására és fertőtlenítésére!
 2. A műtét utáni regeneráció és sebgyógyulás elősegítésére célszerű korlátozni a túlzott fizikai terhelést, megerőltető testmozgást és a szexuális tevékenységet.
 3. Amennyiben a műtét után enyhe fájdalom, érzékenység vagy kellemetlenség tapasztalható a műtéti területen akkor alkalmazza az urológus szakorvos által javasolt fájdalomcsillapítót vagy helyi érzéstelenítőt a fájdalom megszüntetésére. Ha azonban súlyosabb fájdalom jelentkezik, vagy a fájdalomcsillapító hatására sem enyhül a fájdalom, esetleg vérzés, vagy gyulladás (a seb környéke pirossá, meleggé, fájdalmassá válik, hőemelkedés vagy láz) alakul ki, akkor célszerű felkeresni kezelőorvosát.

Az ondóvezeték elkötését követő felépülési idő változó lehet és függ a beavatkozás méretétől, a szervezet gyógyulási képességétől és más egyéni tényezőktől. Mivel a várható konkrét felépülési idő és az utógondozás részletei az adott Pácienstől és az urológus, proktológus, nőgyógyász szakorvos által alkalmazott eljárásoktól függenek ezért fontos, a kezelő szakorvossal történő konzultáció és a szakorvosi javaslatok pontos betartása a műtét utáni teendőkről, a javasolt kontroll vizsgálat(ok)ról és a gyógyulási folyamatról!IDŐPONTFOGLALÁS KONTROLL VIZSGÁLATRA

Tudjon meg többet a Déli Klinikáról