A cystoscopia, vagy más néven húgyhólyagtükrözés, olyan orvosi eljárás, amely során a húgyhólyagot és a húgycsövet belülről vizsgálják meg egy speciális cisztoszkópnak nevezett eszközzel.

Hólyaggyulladás tünetei

A hólyaggyulladás, a húgyhólyag gyulladásos állapota, amelyet általában baktériumok okoznak. Bár elsősorban nőket érint, férfiak és gyermekek is megbetegedhetnek tőle.

Tünetei: 

 • Gyakori vizelési inger
 • Égő vagy fájdalmas vizelés 
 • Alsó hasi fájdalom: Fájdalom vagy nyomás az alsó hasban vagy a hólyag területén.
 • Vizelet elszíneződése: például zavarossá válik, esetenként véres is lehet.
 • Általános rossz közérzet

Hajlamosító tényezők

 • Húgyúti rendellenességek: Olyan állapotok, mint a vizelet visszaáramlása vagy húgyhólyag-kövesedés, növelhetik a hólyaggyulladás kockázatát.
 • Legyengült immunrendszer: Ha az immunrendszer nem működik megfelelően, a szervezet nehezebben tudja leküzdeni a baktériumokat.
 • Szexuális tevékenység: Gyakori szexuális aktivitás vagy új szexuális partner növelheti a fertőzés kockázatát.
 • Menopauza: Az ösztrogén szint csökkenése a menopauza idején a húgyutak nyálkahártyájának vékonyabbá válásához vezethet, ami hajlamosabbá teszi a fertőzésekre.
 • Higiéniai szokások: Például a nem megfelelő vizeletürítés vagy a nem megfelelő higiéniai szokások, mint például a WC-papír helytelen használata, növelhetik a kockázatot.

Húgyhólyag és húgyvezeték tükrözés 

Egy speciális optikai eszköz - a cystoscop - segítségével vizsgálható a húgyhólyag nyálkahártyája, belső felszíne. A cisztoszkópia lehetővé teszi mind a húgycső, mind pedig a húgyhólyag alapos átvizsgálását és így számos húgyúti betegség – pl. a húgyhólyag gyulladás, hólyaghurut (cystitis), húgyhólyagdaganat, hólyagkő, a húgycső és a hólyagnyálkahártya elváltozásai húgycsőszűkület, húgyúti fejlődési rendellenességek, bizonyos prosztata betegségek, - diagnosztikájában alapvető fontosságú.

A cisztoszkópia elvégzéséhez - a húgycső fertőtlenítése, helyi érzéstelenítése és síkosítása után - a Déli Klinika urológus szakorvosa az előkészítés során a húgycső külső nyílásának a környékét fertőtleníti, endoszkópos vizsgálati eszközt (cisztoszkóp: vékony cső kamerával és kiegészítő eszközökkel felszerelve) vezet be a húgycsövön keresztül a húgyhólyagba. A cisztoszkópnak van egy lencséje, amely lehetővé teszi a szakorvos számára, hogy alaposan átvizsgálja a húgycső és a húgyhólyag belsejét és a gyanús területekről mintát vegyen, vagy teljes egészében eltávolítsa. 

A cisztoszkópia általában csak néhány percig tart. 

 • Nőbetegek esetén az egyenes cisztoszkóp a húgycsövön keresztül általában könnyedén a húgyhólyagba bevezethető, különösebb fájdalommal nem jár.
 • Férfiaknál, a hosszabb és kanyargósabb húgycső miatt flexibilis cisztoszkópot  használunk, mellyel gyakorlatilag fájdalommentessé válik a beavatkozás.

AZONNALI ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS

Árak

Urológia

Urológiai endoszkópos vizsgálat (urethro-cystoscopia) érzéstelenítésben

95 000 Ft

Azonnali online
időpontfoglalás

Urológia

urológiai kontroll szakorvosi vizsgálat

27 000 Ft

Urológia

alap urológiai szakorvosi és ultrahang vizsgálat

39 000 Ft

Azonnali online
időpontfoglalás

Tudjon meg többet a Déli Klinikáról