A húgyhólyag biopszia egy olyan eljárás, amely során kis mennyiségű szövetmintát vesznek a húgyhólyagból diagnosztikai célokra. Ez a mintavétel endoszkópos úton történik. A beavatkozásnál egy hajszálvékony, rugalmas eszközt (endoszkópot) használnak, hogy elérjék és megvizsgálják a húgyhólyagot.

Húgyhólyag biopszia

A húgyhólyag endoszkópos (cisztoszkópia) vagy laparoszkópos vizsgálata során az urológus szakorvos egy speciális eszközzel az endoszkópon keresztül szövetmintát távolít el a húgyhólyagból. Az eltávolított szövetminta pathológiai (kórszövettani) vizsgálata fontos a pontos diagnózis megállapításához.  Bizonyos esetekben a biopsziás minta vétellel a teljes daganat eltávolításra kerül – ez az eljárás a húgyhólyagtumor transzuretrális reszekciója (TuTUR) – amely segítségével a húgyhólyagrák diagnosztikája és a sebészeti kezelése egyszerre történik meg.

AZONNALI ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS

   

Mintavétel – biopszia, citológia (FNAB)

Számos betegség, jó vagy rosszindulatú elváltozás (pl.: daganatos betegségek, nyirokcsomó megnagyobbodás, prosztata megnagyobbodás stb) esetében alapvetően szükséges a biopsziás szövettani mintavétel a pontos klinikai diagnózis felállításához.

A képalkotó vizsgálat (röntgen, ultrahang, CT, MRI, PET-CT stb) során talált elváltozás(ok) kapcsán fontos annak megítélése, hogy az jó- vagy rosszindulatú-e illetve a sejtek, szövetek struktúrájának, osztódási sebességének, biológiai viselkedésének, genetikai vagy hormon paramétereinek a pontos meghatározása nélkülözhetetlen a megfelelő kezelési stratégia és a továbbiakban szükséges diagnosztikai vizsgálatok meghatározásához.

A biopsziás mintavétel (core-biopsia) többféle módon történhet, a vizsgálni kívánt elváltozás helyétől függően.

Ha a biopsziás mintavétel üreges szervből (húgyhólyag, vizelet elvezető rendszer) történik akkor endoszkópos eszköz, cisztoszkóp segítségével történik a mintavétel. Az endoszkóp lehet merev vagy hajlékony falú csőrendszer, melyen keresztül száloptikás fényforrás, kamera és manipulátorok (csipesz, mintavevő tű stb.) vezethetőek a vizsgálandó szervbe.Az üreges szerv falából vett mintát, vagy akár egészében kimetszett elváltozást patológus értékeli, beazonosítva az elváltozás szövettani típusát, vizsgálva, hogy jó vagy  rosszindulatú-e a talált eltérés.

Az ultrahang vezérelt mintavétel, biopszia vagy aspirációs citológia (FNAB, vékonytű biopszia) során egy kis átmérőjű tűvel, ultrahang kép vezérelten vesznek mintát az elváltozásból. A vizsgálandó területet először ultrahanggal leképezik és feltérképezik, majd felületi fertőtlenítést követően vékony tűt szúrnak az elváltozásba és abból mintát nyernek. A szúrás után a területet rövid ideig vattatamponnal nyomás alatt fogják tartani, hogy az esetleges vérzést csillapítsák.

A Déli Klinikán Magyarországon – magán finanszírozásban – elsőként vehetőek igénybe  olyan precíziós cytológiai és fúziós biopsziás mintavételi eljárások, amelyekkel több új, speciális technológia alkalmazásával a legpontosabb célzás és így a legeredményesebb mintavétel érhető el: 

VirtualTrackTM , ClearTrackTM  modul és NeedleMateTM  technológiák a mintavételi tű útjának a precíz követése, valamint a mintavétel szimulációja, illetve a tűbe épített speciális szenzor  révén  biztosítják:

  • a jelentősen pontosabb célzást
  • a pontosan a cél elváltozás vagy annak leggyanúsabb részéből történő mintavételt
  • ezzel lényegesen könnyítve és javítva a mintavétel kivitelezését és sikerességét, valamint csökkentve a nem megfelelő minták miatt szükségszerű újabb mintavétel(ek) számát! 

AZONNALI ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS

   

A ClearTrackTM és az S-FusionTM  technológia

A ClearTrackTM technológia

A pontos mintavételt, biopsziát teszi lehetővé az összetett orvosi beavatkozások végrehajtása közben. A megjelenített vektor a tű várható útját mutatja növelve a felhasználói bizalmat és pontosságot.


Az S-FusionTM technológia

A tűbiopsziás mintavételek még pontosabb célzásához lehetővé teszi az ultrahang kép fúzióját a korábban végzett CT/MR vizsgálatok képanyagával, így vezetve az orvost a CT vagy MR vizsgálat során felfedezett/ mintavételre kijelölt eltérés pontos megkeresésében, és precíziós célzásában.

BŐVEBBEN A FÚZIÓS PROSZTATA BIOPSZIÁRÓLHogyan készüljön fel a biopsziás mintavételre?

  • A vizsgálat előtt szokásos gyógyszereit beveheti, azonban amennyiben véralvadásgátló gyógyszert szed, a kezelőorvosával, vagy a mintavételt indikáló orvossal beszélje át a véralvadásgátló terápia felfüggesztésének módját illetve annak helyettesítését a vizsgálatot megelőzően.
  • Kérjük, hogy a vizsgálatra hozzon magával minden orvosi dokumentációt (ultrahang, CT, MR, PET-CT lelet/ felvételek – CD lemezen stb) A vizsgálathoz friss laboratóriumi vizsgálat szükséges, amelynek  a lebonyolításában kollégáink készséggel állnak rendelkezésre.
  • CT vezérelt mintavétel esetén, illetve UH vezérelt hasüregi szervből végzendő mintavétel esetén kérjük éhgyomorra érkezzen a vizsgálatra.
  • A vizsgálat időtartama átlagosan 10-20 perc.

A mintavétel napján és az azt követő pár napban  kérjük, kerülje a túlzott megterhelést, fizikai aktivitást és sporttevékenységeket!

AZONNALI ONLINE IDŐPONTFOGLALÁS

Árak

Húgyhólyag hydrodilatatio és húgyhólyag biopszia

600 000 Ft

Azonnali online
időpontfoglalás

Urológia

alap urológiai szakorvosi és ultrahang vizsgálat

43 000 Ft

Tudjon meg többet a Déli Klinikáról