Az atheroma (kásadaganat) kialakulása

Az atheroma (kásadaganat) szexuális úton terjedő betegség, amely a HPV fertőzéssel való érintkezés útján terjed. Az olyan szexuális tevékenységek, mint az orális, hüvelyi vagy anális szex, hozzájárulhatnak a fertőzés kialakulásához. A kásadaganat kialakulásához nem mindig szükséges a közösülés, mivel a HPV más formái is terjedhetnek, például bőr-bőr érintkezéssel.

Az atheroma (kásadaganat) előfordulása viszonylag gyakori. A HPV az egyik legelterjedtebb szexuális úton terjedő vírus, és sok ember hordozza a vírust anélkül, hogy tüneteket tapasztalna. A legtöbb esetben az immunrendszer magától megbirkózik a fertőzéssel, és a vírus eltűnik a szervezetből. Azonban, ha a vírus megmarad a szervezetben, és a fertőzött személy immunrendszere nem tudja hatékonyan legyőzni, akkor kásadaganat alakulhat ki.

Az atheroma (kásadaganat)leggyakrabban fiatalabb férfiaknál fordul elő, különösen azoknál, akik szexuális életet élnek, és több partnere van. Azok a személyek, akiknek gyengébb az immunrendszere, például a HIV-fertőzött vagy immunszuppresszált betegek, nagyobb kockázatnak vannak kitéve a kásadaganat kialakulására.Az atheroma (kásadaganat) tünetei

Az atheroma (kásadaganat) kezdeti szakaszában általában nem okoz tüneteket, vagy csak enyhe tünetekkel jelentkezik. Azonban ahogy a betegség előrehalad, és a daganat növekedni kezd, különböző tünetek jelentkezhetnek:

  • Kinövések vagy növedékek: A kásadaganat általában növedékek formájában jelenik meg a nemi szerven. Ezek a növedékek lehetnek laposak vagy kiemelkedőek, kicsik vagy nagyok, és idővel növekedhetnek.
  • Vérzés: A kásadaganat esetén vérezhet a nemi szerv területén. Ez lehet vérzés a kinövésekből vagy sebekből, valamint a vizeletben vagy a spermaban megjelenő vérzés.
  • Fájdalom vagy kellemetlenség: A kásadaganat előrehaladtával fájdalom vagy kellemetlenség jelentkezhet a nemi szerv területén. Ez lehet állandó vagy időszakos fájdalom, égő érzés, nyomás vagy viszketés.
  • Folyás vagy elváltozások: A kásadaganat néha folyást okozhat, amely a nemi szervről vagy a húgycsőből származik. Ezenkívül elváltozások, sebek vagy fekélyek is előfordulhatnak a kásadaganat területén.Tudjon meg többet a Déli Klinikáról