A condyloma - nemi szervi (genitális) szemölcs(ök) - leggyakrabban szexuális úton terjedő fertőzés (Sexually Transmitted Infections - STI) következtében alakul ki . A Humán Papilloma Vírusok (HPV) bizonyos típusai nemi szervi, genitális szemölcsöket okoznak. Ezek a típusok nem okoznak rákot. A kezelések megszabadíthatják a genitális szemölcsöktől, de ha már a genitális szemölcsei és a Humán Papilloma Vírus (HPV) fertőzése kialakult akkor bármikor átadhatja a betegséget szexuális úton valaki másnak. Így kiemelten fontos az óvszer használata és a biztonságos szexuális élet.

Mik azok a genitális szemölcsök?

A condyloma (nemi szervi, genitális szemölcs) a nemi úton terjedő fertőzéseknek (STI) egy fajtája. A humán papillomavírus (HPV) bizonyos törzsei genitális szemölcsök (kis dudorok vagy kinövések) kialakulását okozzák a nemi szervekben és a végbélben, illetve azok körül. A genitális szemölcsöket hüvelyi (vaginális), végbél (anális) fertőzés vagy orális szex útján is átadhatja másoknak.

Bár magát a humán papillomavírus (HPV) fertőzést nem lehet gyógyítani, a genitális szemölcsöket fontos megfelelően kezelni!

Milyen tüneteket okoz a condyloma, nemi szervi/genitális szemölcs?

A condyloma, nemi szervi/genitális szemölcsök durva, bőrszínű vagy fehéresszürke növedékeknek tűnnek a bőrön. A genitális szemölcsök gyakran dudoros karfiol megjelenésűek, de némelyik lapos is lehet. A genitális szemölcsök általában nem fájdalmasak.

Esetenként a condyloma, nemi szervi/genitális szemölcs az alábbi tüneteket okozza:

 • Enyhe vérzés
 • Égő érzés
 • Diszkomfort érzés
 • Nemi szervek viszketése vagy irritációja

Néhány szemölcs nagyon kicsi. Ennek ellenére jellemzően érezheti vagy láthatja őket. Néha a szemölcsök csoportokba tömörülnek, vagy nagyon megnagyobbodnak, és szőlőfürtszerű megjelenést kölcsönöznek. A legtöbb szemölcs apró, puha növedékként kezdődik, és észrevehetetlen lehet.Milyen tünetek esetén célszerű felkeresni a Déli Klinika Urológiai Központját?

Mindenképpen javasolt felkeresni a Déli Klinika urológus szakorvosait, amennyiben az alábbi tünetek bármelyikét észleli:

 • Nemi szervek irritációja vagy viszketése
 • Fájdalmas közösülés
 • Fájdalmas vizelés (dysuria)
 • Szokatlan vagy bűzös pénisz- vagy hüvelyváladék.
 • A hüvely vagy a hímvessző/pénisz vörössége, fájdalom vagy duzzanat kialakulásaAZONNALI ONLINE IDŐPONTFOGLALÁSKinél alakulhat ki condyloma, nemi szervi/genitális szemölcs?

A condyloma, nemi szervi/genitális szemölcsök leggyakrabban tinédzsereknél és fiatal felnőtteknél fordulnak elő, mindkét nem érintett lehet.

Növekszik a condyloma, nemi szervi/genitális szemölcsök kialakulásának esélye, ha:

 • nem használ óvszert szex vagy orális szex közben
 • szexuális partnerét gyakran cseréli.Mennyire gyakoriak a genitális szemölcsök?

Becslések szerint évente kb. 400 000 emberben – leginkább a késői tinédzser vagy 20 év körüli életkorban – alakul ki condyloma, nemi szervi/genitális szemölcs. A nemi szervi/genitális szemölcsök kialakulásáért a humán papillomavírus HPV6 és a HPV11-es törzse felelős. Hogyan alakul ki a condyloma, nemi szervi/genitális szemölcs? 

A condyloma, nemi szervi/genitális szemölcsök bőrrel érintkezve terjednek: 

 • szex közben, beleértve az anális, a vaginális és orális közösülést is
 • a nemi szervek érintésével (bőr-bőr érintkezés ejakuláció nélkül)
 • orális szex esetében olyan személlyel, akinek humán papillomavírus (HPV) fertőzése vagy genitális szemölcse van a nemi szervén illetve a száján, az ajkán vagy a nyelvén

 

Fontos megjegyezni, hogy Önnél is előfordulhat olyan típusú humán papillomavírus (HPV) fertőzés, amely ugyan genitális szemölcsöket okoz, de valójában Önnél soha nem alakulnak ki a genitális szemölcsök. Ez azt jelenti, hogy átadhatja a humán papillomavírus (HPV) fertőzést a partnerének, és genitális szemölcsök alakulhatnak ki a partnerénél.Hol található a condyloma, nemi szervi/genitális szemölcs?

Condyloma, nemi szervi/genitális szemölcs kialakulhat:

 • a lágyék környékén
 • a végbélnyílás körül
 • a végbél körül
 • a pénisz és herezacskó bőrén
 • a hüvely (beleértve a hüvely belsejét is), a vulva, a kisajkak, a nagyajkak és a méhnyak területén
 • az ajkakon, a szájon, a nyelven vagy a torokban.Mennyi idő alatt jelennek meg a genitális szemölcsök a fertőzés után?

Vannak, akiknél a HPV-fertőzött személlyel való szexuális érintkezést követő heteken belül genitális szemölcsök alakulnak ki. Gyakran azonban hónapokig vagy évekig is eltarthat, amíg a szemölcsök megjelennek.

Az is előfordulhat, hogy megfertőződik a HPV vírussal, de nem alakul ki condyloma, nemi szervi/genitális szemölcs. Lehet, hogy nem tudja, hogy vannak-e szemölcsei a végbélnyílásában vagy a hüvelyében. Ha nincsenek tünetei, akkor tudtán kívül másokat is megfertőzhet a vírussal.A condyloma, nemi szervi/genitális szemölcs fertőző?

Igen, a genitális szemölcsök és az őket okozó vírus humán papillomavírus (HPV) egyaránt fertőző. A humán papillomavírus HPV fertőzés ellen jelenleg nincs gyógymód. Ha egyszer megfertőződött valaki a HPV vírussal, akkor mindig fertőző marad (mindig terjesztheti másokra). Még akkor is megfertőzhet egy másik személyt HPV vírussal és genitális szemölcsökkel, ha nincsenek olyan tünetei, mint a látható genitális szemölcsök, vagy ha eltávolították a nemi szervi/genitális szemölcsöket.Condyloma (nemi szervi szemölcsök) kivizsgálása, diagnosztikája

A Déli Klinika urológus, a nőgyógyász, vagy a proktológus szakorvosa a külső genitális szemölcsöket az urológiai, a nőgyógyászati vagy a proktológiai vizsgálat során megtekinti és a condyloma, nemi szervi/genitális szemölcsök eltávolítását követően  szövettani vizsgálatot végeztet.

A belső condyloma, nemi szervi/genitális szemölcsök diagnosztizálása nehezebb, ezeknek a diagnosztizálásához az alábbi vizsgálatokat használják:

 • Nőgyógyászati szakorvosi vizsgálat: A nőgyógyászati vizsgálat részeként citológiai vizsgálat történhet a nemi szemölcsök okozta méhnyak-elváltozások kivizsgálása miatt. A nőgyógyász szakorvos kolposzkópos vizsgálatot is végezhet a hüvely és a méhnyak alaposabb átvizsgálására.
 • Proktológiai (végbél, anális) vizsgálat: a proktológus szakorvos egy anoszkópnak nevezett eszközt használ, hogy szemölcsöket keressen a végbélnyílás belsejében.

 

Keresse fel a Déli Klinika nagy szakmai tapasztalattal rendelkező urológus, nőgyógyász, vagy a proktológus szakorvosait, ha úgy gondolja, hogy genitális szemölcse van. Más szexuális úton terjedő fertőzések (sőt az anyajegyek vagy a bőrkiemelkedések is) hasonlíthatnak a genitális szemölcsökhöz.

Fontos, hogy a megfelelő kezeléshez pontos diagnózisra van szükség!Condyloma (nemi szervi szemölcsök) kezelési lehetőségei

A condyloma, nemi szervi/genitális szemölcsök kezelés nélkül is elmúlhatnak abban az esetben, ha a Páciens immunrendszere képes leküzdeni a condyloma kialakulásáért felelős humán papillomavírus HPV fertőzést.

A szemölcsök azonban megnőhetnek, megszaporodhatnak, vagy egyre kényelmetlenebbé válhatnak. A genitális szemölcsök eltávolítása csökkenti a fertőzés terjedésének esélyét, mivel az aktív fertőzés könnyebben terjed. 

A condyloma, nemi szervi/genitális szemölcsök eltávolítása többféle módon is történhet. Több kezelésre is szüksége lehet, hogy megszabaduljon tőlük. A kezelés alatt tartózkodnia kell a szexuális érintkezéstől.

A Déli Klinika urológus, a nőgyógyász, vagy a proktológus szakorvosai az alábbi módszereket alkalmazhatják a genitális szemölcsök kezelésére:

 • Elektrokauteres eltávolítás
 • Fagyasztás, kryoterápia
 • Lézeres kezelés: A lézerfény tönkreteszi a szemölcsök belsejében lévő apró ereket, megszakítva a vérellátásukat.
 • Elektrosebészeti kimetszés
 • Műtéti eltávolítás, kimetszés  
 • Gyógyszeres kezelés

A Déli Klinika urológus, a nőgyógyász, vagy a proktológus szakorvosai a szakorvosi vizsgálat és az Önnel történt egyeztetés alapján az egyéni adottságainak legmegfelelőbb condyloma/nemi szervi szemölcs kezelési módszert alkalmazzák.Mennyi ideig tartanak a genitális szemölcsök?

A humán papillomavírus (HPV) fertőzés egész életen át tart. Ez azt jelenti, hogy a condyloma, nemi szervi/genitális szemölcsök is kialakulhatnak újból és újból még a kezelésüket, eltávolításukat követően is.

Vannak, akiknél a condyloma, nemi szervi/genitális szemölcsök csak egyszer fordulnak elő, míg másoknak ismétlődő elváltozásokat okoznak. A kezelések hatására a condyloma, nemi szervi/genitális szemölcsök elmúlnak, de a kezelések nem gyógyítják meg a humán papillomavírus (HPV) fertőzés, így a fertőzött beteg mindig fertőző lesz és így kiemelten fontos a biztonságos szexuális élet a partnereivel.

Milyen szövődményei vannak a genitális szemölcsöknek?

A condyloma/genitális szemölcsök általában nem okoznak súlyos egészségügyi szövődményeket. A genitális szemölcsöket okozó humán papillomavírus (HPV) törzs alacsony kockázatú. A rákot okozó humán papillomavírus(HPV) törzsei nem ugyanazok, amelyek a genitális szemölcsöket okozzák. Így a condyloma/genitális szemölcsök nem alakulnak át daganatos betegséggé.Hogyan befolyásolják a genitális szemölcsök a terhességet?

Ha korábban voltak genitális szemölcsei, és nem jelentkezik aktív fertőzés a terhesség alatt, akkor ezzel kapcsolatban semmilyen problémája nem lehet.

Ugyanakkor a terhesség alatt aktívan is megjelenhetnek a genitális szemölcsök, a megváltozott hormonszint a szemölcsök vérzését, megnövekedését vagy elszaporodását okozhatja.

A terhesség alatt a condyloma, nemi szervi/genitális szemölcsök ritkán az alábbi szövődményeket idézik elő:

 • Egy nagy szemölcs vagy szemölcsök tömege elzárja a szülőcsatornát – ha ez esetleg bekövetkezik, akkor lehet, hogy nem hagyományos úton fog szülni, hanem császármetszésre lesz szüksége.
 • A humán papillomavírus (HPV) átjut a magzatba és visszatérő úgynevezett légúti papillomatosist okoz, de ez a szövődmény nagyon ritka.Létezik védőoltás a condyloma/genitális szemölcsök ellen?

Több mint 100 különböző típusú HPV létezik. A HPV oltás védelmet nyújthat bizonyos humán papillomavírus (HPV) típusok ellen, beleértve azokat is, amelyek genitális szemölcsöket és bizonyos rákos megbetegedéseket okoznak.

A HPV vakcina még akkor is megvédheti Önt más súlyosabb humán papillomavírus (HPV) törzsektől, ha Ön már megfertőződött olyan típusú humán papillomavírussal, amely genitális szemölcsöket okoz.

A legújabb nemzetközi irányelvek azt javasolják, hogy a 45 évesnél fiatalabb személyek kapjanak védőoltást a humán papillomavírus (HPV) elleni védelem érdekében. Hogyan előzhetem meg a genitális szemölcsöket?

Ha Ön szexuálisan aktív akkor az alábbiak betartásával védheti meg magát a humán papillomavírus (HPV) fertőzés következtében kialakuló condyloma, nemi szervi/genitális szemölcsök kialakulásától illetve más, szexuális úton terjedő betegségektől: 

 • Használjon óvszert
 • Legyen monogám egy szexuális partnerrel, vagy korlátozza szexuális partnereinek a számát
 • Oltassa be magát HPV vakcinával
 • Vegyen részt rutinvizsgálaton és minden szükséges kezelésen a humán papillomavírus (HPV) miatt
 • Tájékoztassa szexuális partnereit, ha humán papillomavírus (HPV) fertőzése/ nemi szervi/genitális szemölcse van, hogy kivizsgálhassák és kezelhessék őketTudjon meg többet a Déli Klinikáról