Heredaganatok kialakulása során a genetikai anyagban (DNS) bekövetkezett változások okozzák a sejtek rendellenes növekedését és osztódását a here szövetében. Ezek a változások lehetnek öröklődők vagy spontán módon alakulhatnak ki az élet során.

A heredaganat tünetei

A heredaganatok tünetei közé tartozhat a herék megnagyobbodása, duzzanata vagy keménysége. Az érintett személyek esetleg fájdalmat vagy kellemetlenséget tapasztalhatnak a herék területén. Ezenkívül előfordulhatnak más jelek és tünetek is, mint például az egyik herénél tapintható csomó vagy duzzanat, az alsó has vagy a mellkas területén érzett fájdalom, hasi puffadás vagy mellkasi nyomás.

Hajlamosító tényezők

A heredaganatok kialakulásában számos hajlamosító tényező játszhat szerepet:

  • Életkor: A heredaganatok leggyakrabban a 15-35 éves korosztályban jelentkeznek. A kor előrehaladtával nő a kockázata.
  • Családi anamnézis: Ha a családban korábban voltak heredaganatos megbetegedések, akkor növekszik az egyéni kockázat. A családi halmozódás a heredaganatok kialakulásának egyik legjelentősebb kockázati tényezője.
  • Előző heredaganat: Ha a beteg már átesett heredaganatos megbetegedésen, növekszik a későbbi heredaganatok kockázata.
  • Genetikai rendellenességek: Bizonyos genetikai rendellenességek növelhetik a heredaganatok kialakulásának kockázatát.
  • Fertőzések: Bizonyos fertőzések, például a mumpsz vírus, a HIV vagy a humán papillomavírus (HPV) is kapcsolatba hozhatók heredaganatokkal.Tudjon meg többet a Déli Klinikáról