A vesevezeték szűkület

A vesevezeték szűkületet általában atherosclerosis okozza, ami az artériákban plakkok képződését eredményezi. A plakkok az artéria belső falára rakódnak, és szűkítik vagy akár el is zárhatják az artériát. Emellett más tényezők is játszhatnak szerepet a szűkület kialakulásában, például az artéria gyulladása vagy veleszületett rendellenességek.

A vesevezeték szűkület többnyire az idősebb korosztályban fordul elő gyakrabban, különösen azoknál, akiknek más szív- és érrendszeri problémáik vannak, például magas vérnyomás, cukorbetegség vagy érelmeszesedés, de azoknál is előfordul akik dohányoznak vagy túlsúlyosak.

A betegség legtöbbször tünetmentes marad, de néhány esetben a vesevezeték szűkület csökkentheti a vesék véráramlását, ami veseelégtelenséghez vagy magas vérnyomáshoz vezethet.

Tünetei

A vesevezeték szűkület sok esetben tünetmentes lehet, különösen kezdeti stádiumban. Azonban bizonyos esetekben előfordulhatnak tünetek és jelzések, amelyek arra utalhatnak, hogy probléma van jelen:

  1. Magas vérnyomás: A vesevezeték szűkülete miatt a véráramlás korlátozottá válik a vesében. Ez a szűkület a vérnyomást is növelheti, és eredményezhet magas vérnyomást.
  2. Veseelégtelenség jelei: A vesevezeték szűkülete súlyos esetekben vesekárosodást és veseelégtelenséget okozhat. A veseelégtelenség jelei közé tartozik a fáradtság, a letargia, a vizenyő (ödéma), a szédülés, az étvágytalanság, a hányinger és hányás, a vizelet mennyiségének csökkenése vagy változása, valamint a vérszegénység.
  3. Vizeletben lévő fehérje: A vizeletben található fehérje mennyiségének megnövekedése egy laboratóriumi vizeletvizsgálattal észlelhető.
  4. Egyéb tünetek: Néhány beteg panaszkodhat fokozott szomjúságra, gyakori vizelésre vagy fájdalomra a vese területén (hát alsó része) a vesevezeték szűkülete miatt.Tudjon meg többet a Déli Klinikáról