A fitymafék átmetszés egy olyan sebészeti eljárás, amely során a fitymaféket (hímvesszőkantárt) rövidítik vagy metszik át. Gyakran végrehajtásra kerül, ha a fitymafék túl rövid vagy túlságosan feszült, és ez problémákat okozhat az egyéneknek.

A fitymafék rövidülés és a fitymaszűkület kialakulása, tünetei

A körülmetéletlen péniszen a frenulum az a bőrredő, amely a pénisz fejét (makkot) köti össze a fitymával. A frenulum biztosítja, hogy a fityma visszahúzódjon a makk fölé.

Fitymafék rövidülés esetén a frenulum túl rövid, így lehúzza a fitymát és fájdalmat vagy kényelmetlenséget okoz, így jelentkezhet:

 • fájdalmas, kellemetlen erekció és kellemetlen érzés vagy fájdalom a péniszben
 • korai magömlés
 • probléma a fityma visszahúzásakor
 • szakadás és vérzés a pénisz feje alatt a kantáron
 • a makk lefele görbülését okozhatja, a berepedés, átszakadás, vérzés miatt később hegesedhet és ennek következtében tovább fokozódhat a mértéke

 

A fitymafék rövidülést legtöbb esetben veleszületett rendellenesség okozza, de fitymafék rövidülés kialakulhat:

 • a fityma és a péniszfej gyulladása (balanoposthitis)
 • a péniszfej duzzanata (balanitis)
 • szexuális úton terjedő betegségek (STD)
 • és a hímvesszőt érintő bőrbetegségek által kiváltott gyulladás és duzzanat miatt is.

 

Ritkán a fitymafék rövidülés (rövid kantár-frenulum breve) és a fitymaszűkület együtt fordul elő.

Fitymaszűkület esetében a fityma túl szűk ahhoz, hogy visszahúzódjon, de nem jár rövid frenulummal. A fitymaszűkület, a fityma bőrének különböző fokú szűkületét jelenti, amely miatt a fityma bőre a makkról nem húzható vissza.

Fitymaszűkület leggyakrabban:

 • az erőltetett hátrahúzás miatti sérülést követő hegesedés
 • gyulladás(ok)
 • vagy egyéb bőrbetegség(ek) miatt alakulhat ki. 

 

Mivel a fitymaszűkület befolyásolja a szexuális életet és megnehezíti a megfelelő tisztálkodást, így kezelés nélkül:

 • fájdalmas merevedés
 • húgyúti gyulladások, fertőzések (gennyes fitymazsák gyulladás)
 • nehezített vizeletürítés
 • vagy a heges, szűk fitymafék bőrének a berepedése és így a húgycső sérülése  kialakulhat.Fitymafék átmetszés/rövid hímvesszőkantár plasztika műtét (frenulotomia)  

 • A Déli Klinikán elvégzett fitymafék átmetszés műtét előtt magánkórházunk urológus szakorvosa az előzetes urológiai szakorvosi vizsgálat során a beteg fizikális vizsgálata mellett áttekinti a beteg kórelőzményét (korábbi és jelenlegi betegégeit, kezeléseit, műtéteit), részletesen elmagyarázza a kezelési lehetőségeket, megbeszéli a műtét menetét és a javasolt műtéti érzéstelenítés típusát
 • Urológiai központunkban minden műtéti beavatkozás egyedi és személyre szabott, azaz az alkalmazott műtéti technológia változhat a beteg általános állapotától, társbetegségeitől, preferenciáitól, az urológus szakorvos szakmai javaslataitól, preferenciáitól és egyéb tényezőktől is
 • A fitymafék átmetszés műtét során alkalmazott fájdalomcsillapítás, műtéti érzéstelenítés megválasztásánál klinikánk urológus és aneszteziológus szakorvosai figyelembe veszik a beteg egyéni érzékenységét és a beteggel történt egyeztetés alapján határozzák meg a műtéti fájdalomcsillapítás és érzéstelenítés módját.


IDŐPONTFOGLALÁS MŰTÉT ELŐTTI ÁLLAPOTFELMÉRÉSRE, SZAKORVOSI VIZSGÁLATRA

Lézeres fitymafék rövidülés (frenulotomia)  műtét:

Klinikánkon lehetőség van minimálisan invazív műtéti megoldásokra és így a fitymafék rövidülés (frenulotomia) lézersebészeti eltávolítására is. A precízen a műtéti területre célzott, tökéletesen irányítható magas intenzitású lézer energia a sejtekbe hatolva gyors felmelegítéssel a sejtek víztartalmát gőzzé alakítva fejti ki sebészeti hatását, így praktikusan vízgőzként elpárologtatja a kóros sejteket, szöveteket, ugyanakkor a környező szöveteket megkíméli.

A lézeres fitymafék rövidülés (frenulotomia) műtét esetében a precízen irányított lézerfény hatására a kisebb átmérőjű erek elzáródnak és mivel a vágás nem mechanikai erő hatására következik be, így a műtétet követően:

 • minimális vérzés (a kisebb műtétek esetében akár teljes vérmentesség)
 • minimális seb és hegszövet képződés, így gyorsabb regeneráció és sebgyógyulás
 • minimális műtétet követő fájdalom alakul ki.

  

A Déli Klinikán végzett lézeres fitymafék rövidülés (frenulotomia) műtét során nagy szakmai tapasztalattal rendelkező urológus, nőgyász és proktológus szakorvosaink szövetkímélő technológiával, érintésmentesen és így fertőzés nélküli alkalmazással (mivel a műtétet a lézersugárral végzik, így eszköz nem érintkezik a műtéti területtel és így nem történhet meg kórokozó átadása) lényegesen kisebb műtéti megterheléssel, kevesebb műtét utáni fájdalmmal, gyorsabb felépülést biztosítanak.IDŐPONTFOGLALÁS MŰTÉT ELŐTTI ÁLLAPOTFELMÉRÉSRE, SZAKORVOSI VIZSGÁLATRA

Árak

Fitymafék plasztikai korrekciója (frenulotomia) műtét helyi érzéstelenítésben

290 000 Ft-tól

Azonnali online
időpontfoglalás

Urológia

alap urológiai szakorvosi vizsgálat

33 000 Ft

Urológia

urológiai kontroll szakorvosi vizsgálat

27 000 Ft

Azonnali online
időpontfoglalás

A műtét, sebészeti beavatkozás pontos díja a műtét előtt szükséges szakorvosi vizsgálat és állapotfelmérés alapján egyénileg kerül meghatározásra, amely alapján személyre szabott, részletes árajánlatot és tájékoztatást küldünk. Így a műtétek ára tájékoztató jellegű.

Amennyiben magánkórházunkban a fitymafék átmetszés helyi érzéstelenítésben került elvégzésre akkor a Páciens a műtétet követően általában 15-30 perc megfigyelést követően távozhat.

 Ha a fitymafék átmetszés altatásban (általános érzéstelenítésben) került elvégzésre akkor a műtétet követően általában 4-6 órás megfigyelés szükséges. 

A fitymafék átmetszését követő teendőkről, a szakszerű seb ellátásról, sebkezelésről, a potenciálisan szükséges műtét utáni fájdalomcsillapításról, a javasolt kontroll vizsgálatról, utógondozásról, a műtétet követő felépülést, gyógyulást elősegítő életmódról urológus szakorvosaink és szakképzett ápolóink részletes tájékoztatást nyújtanak.  


 A fitymafék átmetszését követően célszerű figyelmet fordítani az alábbiakra:

 1. Megfelelő sebkezelés: kérjük, hogy urológus szakorvosunk, vagy szakápolónk javaslatai alapján a fertőzés(ek) megelőzése és a minél gyorsabb gyógyulás elősegítése miatt fordítson kiemelt figyelmet a műtéti seb tisztántartására és fertőtlenítésére!
 2. A műtét utáni regeneráció és sebgyógyulás elősegítésére célszerű korlátozni a túlzott fizikai terhelést, megerőltető testmozgást és a szexuális tevékenységet.
 3. Amennyiben a műtét után enyhe fájdalom, érzékenység vagy kellemetlenség tapasztalható a műtéti területen akkor alkalmazza az urológus szakorvos által javasolt fájdalomcsillapítót vagy helyi érzéstelenítőt a fájdalom megszüntetésére. Ha azonban súlyosabb fájdalom jelentkezik, vagy a fájdalomcsillapító hatására sem enyhül a fájdalom, esetleg vérzés, vagy gyulladás (a seb környéke pirossá, meleggé, fájdalmassá válik, hőemelkedés vagy láz) alakul ki, akkor célszerű felkeresni kezelőorvosát.

A fitymafék átmetszését követő felépülési idő változó lehet és függ a beavatkozás méretétől, a szervezet gyógyulási képességétől és más egyéni tényezőktől. Mivel a várható konkrét felépülési idő és az utógondozás részletei az adott Pácienstől és az urológus, proktológus, nőgyógyász szakorvos által alkalmazott eljárásoktól függenek ezért fontos, a kezelő szakorvossal történő konzultáció és a szakorvosi javaslatok pontos betartása a műtét utáni teendőkről, a javasolt kontroll vizsgálat(ok)ról és a gyógyulási folyamatról!IDŐPONTFOGLALÁS KONTROLL VIZSGÁLATRA

Tudjon meg többet a Déli Klinikáról