A heregyulladás, orchitis miatti here eltávolítás (castratio) eljárása, amit a férfiaknál orchiectomiának neveznek, egy sebészeti beavatkozás, amely során a herék eltávolításra kerülnek.

A heregyulladás okai és tünetei

A heregyulladás, más néven orchitis, a herék gyulladásos állapota. 


Heregyulladás okai:

 • Bakteriális fertőzés: Leggyakrabban a heregyulladást baktériumok okozzák, amelyek a húgyúti rendszerből terjednek a herék felé. Az E. coli és a Chlamydia trachomatis fertőzések gyakran kapcsolódnak a heregyulladáshoz.
 • Vírusfertőzés: Bizonyos vírusok, például a mumpszvírus, okozhatnak heregyulladást.
 • Húgyúti fertőzés terjedése: A húgyúti fertőzések, mint például a hólyaghurut vagy a prosztatagyulladás, ritkább esetekben a heregyulladás kialakulását is eredményezhetik.

Heregyulladás tünetei:

 • Fájdalom és duzzanat: A heregyulladás legjellemzőbb tünete a fájdalom és duzzanat a herezacskóban. A fájdalom lehet enyhe vagy súlyos, és általában az érintett here területére lokalizálódik.
 • Vörösség és melegség: Az érintett here területe vörös és meleg tapintatú lehet.
 • Láz: Gyakran előfordul láz a heregyulladás során, különösen akkor, ha a fertőzés bakteriális eredetű.
 • Általános rossz közérzet: A heregyulladás kísérheti általános rossz közérzet, fáradtság, fejfájás, hányinger vagy hányás.

Előfordulása és hajlamosító tényezők

Heregyulladás előfordulása:

A heregyulladás férfiaknál bármely életkorban előfordulhat, de leggyakrabban serdülőkorban és fiatal felnőtteknél fordul elő.


A krónikus heregyulladás (orchitis) vagy a herék fertőzése (epididymitis) kialakulására számos hajlamosító tényező van, amelyek közé tartoznak:

 • Bakteriális fertőzés: A leggyakoribb heregyulladás és epididymitis okai bakteriális fertőzések, amelyek általában a húgyúti rendszerből terjednek. A húgyúti fertőzések, mint például a hólyaghurut vagy a prosztatagyulladás, növelhetik a herék fertőzésének kockázatát.
 • Szexuális úton terjedő fertőzések: Bizonyos szexuális úton terjedő fertőzések, például a chlamydia és a gonorrhoea, gyakran járnak heregyulladással vagy epididymitisszel.
 • Húgyúti rendellenességek: Húgyúti rendellenességek, például visszérproblémák vagy vizeletvisszatartás, növelhetik a fertőzés kockázatát és a heregyulladás esélyét.
 • Előző hereműtétek: Korábbi here- vagy húgyúti műtétek, például herevarrat vagy húgyúti szűkület korrigálása, növelhetik a fertőzés veszélyét.
 • Immunszuppresszió: Az immunrendszer legyengülése vagy gyengült immunműködés (például HIV-fertőzés vagy immunszuppresszív terápia) megnövelheti a fertőzés kockázatát.
 • Szexuális viselkedés: Bizonyos szexuális gyakorlatok, például a gyakori partnerváltás vagy az anális szex, kapcsolatba hozhatók a heregyulladás kialakulásával.
 • Bizonyos életkor: A fiatalabb férfiaknál, különösen a szexuális aktivitás kezdeti időszakában, gyakrabban jelentkezhet heregyulladás.Here eltávolítás műtét gyulladás miatt (castratio)

 • A Déli Klinikán elvégzett here eltávolítás műtét előtt magánkórházunk urológus szakorvosa az előzetes urológiai szakorvosi vizsgálat során a beteg fizikális vizsgálata mellett áttekinti a beteg kórelőzményét (korábbi és jelenlegi betegégeit, kezeléseit, műtéteit), részletesen elmagyarázza a heregyulladás kezelési lehetőségeit, megbeszéli a műtét menetét és a javasolt műtéti érzéstelenítés típusát
 • Urológiai központunkban minden műtéti beavatkozás egyedi és személyre szabott, azaz az alkalmazott műtéti technológia változhat a heregyulladás súlyosságától, kiterjedésétől, a beteg általános állapotától, társbetegségeitől, preferenciáitól, az urológus szakorvos szakmai javaslataitól, preferenciáitól és egyéb tényezőktől is
 • A here eltávolítás műtét során alkalmazott fájdalomcsillapítás, műtéti érzéstelenítés megválasztásánál klinikánk urológus és aneszteziológus szakorvosai a heregyulladás súlyossága (kiterjedése) mellett figyelembe veszik a beteg egyéni érzékenységét és a beteggel történt egyeztetés alapján határozzák meg a műtéti fájdalomcsillapítás és érzéstelenítés módját


IDŐPONTFOGLALÁS MŰTÉT ELŐTTI ÁLLAPOTFELMÉRÉSRE, SZAKORVOSI VIZSGÁLATRA

Amennyiben magánkórházunkban a here eltávolítás helyi érzéstelenítésben került elvégzésre akkor a Páciens a műtétet követően általában 15-30 perc megfigyelést követően távozhat.

Ha a here eltávolítás altatásban (általános érzéstelenítésben) került elvégzésre akkor a műtétet követően általában 4-6 órás megfigyelés szükséges. 


A here eltávolítást követő teendőkről, a szakszerű seb ellátásról, sebkezelésről, a potenciálisan szükséges műtét utáni fájdalomcsillapításról, a javasolt kontroll vizsgálatról, utógondozásról, a műtétet követő felépülést, gyógyulást elősegítő életmódról urológus szakorvosaink és szakképzett ápolóink részletes tájékoztatást nyújtanak.  

 A here eltávolítását követően célszerű figyelmet fordítani az alábbiakra:

 1. Megfelelő sebkezelés: kérjük, hogy urológus szakorvosunk, vagy szakápolónk javaslatai alapján a fertőzés(ek) megelőzése és a minél gyorsabb gyógyulás elősegítése miatt fordítson kiemelt figyelmet a műtéti seb tisztántartására és fertőtlenítésére!
 2. A műtét utáni regeneráció és sebgyógyulás elősegítésére célszerű korlátozni a túlzott fizikai terhelést, megerőltető testmozgást és a szexuális tevékenységet.
 3. Amennyiben a műtét után enyhe fájdalom, érzékenység vagy kellemetlenség tapasztalható a műtéti területen akkor alkalmazza az urológus szakorvos által javasolt fájdalomcsillapítót vagy helyi érzéstelenítőt a fájdalom megszüntetésére. Ha azonban súlyosabb fájdalom jelentkezik, vagy a fájdalomcsillapító hatására sem enyhül a fájdalom, esetleg vérzés, vagy gyulladás (a seb környéke pirossá, meleggé, fájdalmassá válik, hőemelkedés vagy láz) alakul ki, akkor célszerű felkeresni kezelőorvosát.

A here eltávolítását követő felépülési idő változó lehet és függ a beavatkozás méretétől, a szervezet gyógyulási képességétől és más egyéni tényezőktől. Mivel a várható konkrét felépülési idő és az utógondozás részletei az adott Pácienstől és az urológus, proktológus, nőgyógyász szakorvos által alkalmazott eljárásoktól függenek ezért fontos, a kezelő szakorvossal történő konzultáció és a szakorvosi javaslatok pontos betartása a műtét utáni teendőkről, a javasolt kontroll vizsgálat(ok)ról és a gyógyulási folyamatról!IDŐPONTFOGLALÁS KONTROLL VIZSGÁLATRA

Árak

Here eltávolítás (castratio) műtét gyulladás miatt

400 000 Ft-tól

Azonnali online
időpontfoglalás

Urológia

alap urológiai szakorvosi vizsgálat

33 000 Ft

Urológia

urológiai kontroll szakorvosi vizsgálat

27 000 Ft

Azonnali online
időpontfoglalás

A műtét, sebészeti beavatkozás pontos díja a műtét előtt szükséges szakorvosi vizsgálat és állapotfelmérés alapján egyénileg kerül meghatározásra, amely alapján személyre szabott, részletes árajánlatot és tájékoztatást küldünk. Így a műtétek ára tájékoztató jellegű.

Tudjon meg többet a Déli Klinikáról