Heredaganatok kialakulása során a genetikai anyagban (DNS) bekövetkezett változások okozzák a sejtek rendellenes növekedését és osztódását a here szövetében. Ezek a változások lehetnek öröklődők vagy spontán módon alakulhatnak ki az élet során.

A heredaganat tünetei

A heredaganatok tünetei közé tartozhat a herék megnagyobbodása, duzzanata vagy keménysége. Az érintett személyek esetleg fájdalmat vagy kellemetlenséget tapasztalhatnak a herék területén. Ezenkívül előfordulhatnak más jelek és tünetek is, mint például az egyik herénél tapintható csomó vagy duzzanat, az alsó has vagy a mellkas területén érzett fájdalom, hasi puffadás vagy mellkasi nyomás.

Hajlamosító tényezők

A heredaganatok kialakulásában számos hajlamosító tényező játszhat szerepet:

 • Életkor: A heredaganatok leggyakrabban a 15-35 éves korosztályban jelentkeznek. A kor előrehaladtával nő a kockázata.
 • Családi anamnézis: Ha a családban korábban voltak heredaganatos megbetegedések, akkor növekszik az egyéni kockázat. A családi halmozódás a heredaganatok kialakulásának egyik legjelentősebb kockázati tényezője.
 • Előző heredaganat: Ha a beteg már átesett heredaganatos megbetegedésen, növekszik a későbbi heredaganatok kockázata.
 • Genetikai rendellenességek: Bizonyos genetikai rendellenességek növelhetik a heredaganatok kialakulásának kockázatát.
 • Fertőzések: Bizonyos fertőzések, például a mumpsz vírus, a HIV vagy a humán papillomavírus (HPV) is kapcsolatba hozhatók heredaganatokkal.A here tumor miatti műtéti eltávolítása (semicastratio)

 • A Déli Klinikán elvégzett here tumor miatti eltávolítása előtt magánkórházunk urológus szakorvosa az előzetes urológiai szakorvosi vizsgálat során a beteg fizikális vizsgálata mellett áttekinti a beteg kórelőzményét (korábbi és jelenlegi betegégeit, kezeléseit, műtéteit), részletesen elmagyarázza a kezelési lehetőségeket, megbeszéli a műtét menetét és a javasolt műtéti érzéstelenítés típusát
 • Urológiai központunkban minden műtéti beavatkozás egyedi és személyre szabott, azaz az alkalmazott műtéti technológia változhat a heredaganat súlyosságától, kiterjedésétől, a beteg általános állapotától, társbetegségeitől, preferenciáitól, az urológus szakorvos szakmai javaslataitól, preferenciáitól és egyéb tényezőktől is
 • A here tumor miatti eltávolítása során alkalmazott fájdalomcsillapítás, műtéti érzéstelenítés megválasztásánál klinikánk urológus és aneszteziológus szakorvosai a heredaganat súlyossága (kiterjedése) mellett figyelembe veszik a beteg egyéni érzékenységét és a beteggel történt egyeztetés alapján határozzák meg a műtéti fájdalomcsillapítás és érzéstelenítés módját.


IDŐPONTFOGLALÁS MŰTÉT ELŐTTI ÁLLAPOTFELMÉRÉSRE, SZAKORVOSI VIZSGÁLATRA

Amennyiben magánkórházunkban a here tumor miatti eltávolítása helyi érzéstelenítésben került elvégzésre akkor a Páciens a műtétet követően általában 15-30 perc megfigyelést követően távozhat.

Ha a here tumor miatti eltávolítása altatásban (általános érzéstelenítésben) került elvégzésre akkor a műtétet követően általában 4-6 órás megfigyelés szükséges. 

A here tumor miatti eltávolítását követő teendőkről, a szakszerű seb ellátásról, sebkezelésről, a potenciálisan szükséges műtét utáni fájdalomcsillapításról, a javasolt kontroll vizsgálatról, utógondozásról, a műtétet követő felépülést, gyógyulást elősegítő életmódról urológus szakorvosaink és szakképzett ápolóink részletes tájékoztatást nyújtanak.  


 A here eltávolítását követően célszerű figyelmet fordítani az alábbiakra:

 1. Megfelelő sebkezelés: kérjük, hogy urológus szakorvosunk, vagy szakápolónk javaslatai alapján a fertőzés(ek) megelőzése és a minél gyorsabb gyógyulás elősegítése miatt fordítson kiemelt figyelmet a műtéti seb tisztántartására és fertőtlenítésére!
 2. A műtét utáni regeneráció és sebgyógyulás elősegítésére célszerű korlátozni a túlzott fizikai terhelést, megerőltető testmozgást és a szexuális tevékenységet.
 3. Amennyiben a műtét után enyhe fájdalom, érzékenység vagy kellemetlenség tapasztalható a műtéti területen akkor alkalmazza az urológus szakorvos által javasolt fájdalomcsillapítót vagy helyi érzéstelenítőt a fájdalom megszüntetésére. Ha azonban súlyosabb fájdalom jelentkezik, vagy a fájdalomcsillapító hatására sem enyhül a fájdalom, esetleg vérzés, vagy gyulladás (a seb környéke pirossá, meleggé, fájdalmassá válik, hőemelkedés vagy láz) alakul ki, akkor célszerű felkeresni kezelőorvosát.

A here eltávolítását követő felépülési idő változó lehet és függ a beavatkozás méretétől, a szervezet gyógyulási képességétől és más egyéni tényezőktől. Mivel a várható konkrét felépülési idő és az utógondozás részletei az adott Pácienstől és az urológus, proktológus, nőgyógyász szakorvos által alkalmazott eljárásoktól függenek ezért fontos, a kezelő szakorvossal történő konzultáció és a szakorvosi javaslatok pontos betartása a műtét utáni teendőkről, a javasolt kontroll vizsgálat(ok)ról és a gyógyulási folyamatról!IDŐPONTFOGLALÁS KONTROLL VIZSGÁLATRA

Árak

Here eltávolítás (semicastratio) tumor miatt

450 000 Ft-tól

Azonnali online
időpontfoglalás

Urológia

alap urológiai szakorvosi vizsgálat

33 000 Ft

Urológia

urológiai kontroll szakorvosi vizsgálat

27 000 Ft

Azonnali online
időpontfoglalás

A műtét, sebészeti beavatkozás pontos díja a műtét előtt szükséges szakorvosi vizsgálat és állapotfelmérés alapján egyénileg kerül meghatározásra, amely alapján személyre szabott, részletes árajánlatot és tájékoztatást küldünk. Így a műtétek ára tájékoztató jellegű.

Tudjon meg többet a Déli Klinikáról