A here visszértágulata vagy varicocele egy olyan állapot, amikor a herezacskóban lévő visszerek kitágulnak és eltorzulnak. Ez a probléma általában a bal herét érinti leggyakrabban, bár ritkábban előfordulhat mindkét oldalon is. A varicocele általában fájdalommal, duzzanattal és a herezacskóban érezhető érzékenységgel járhat.

A here visszértágulat, here visszeresség (varikokele) kialakulása

A here visszértágulat, varikokele a herezacskó belsejében elhelyezkedő vénák tágulata egy igen gyakori rendellenesség. A herezacskó belsejében lévő vénák megnagyobbodnak, kitágulnak. (vastagabbak, mint a normális here vénák).

A here visszértágulat, varikokele igen hasonló a szervezetben más helyen jelentkező vénák tágulatához, mint például az alsó végtag visszér tágulata. A here visszértágulat, varikokele általában fájdalommentes, időnként a herében minimális húzójellegű fájdalmat illetve diszkomfort érzést okoz, mely időnként jelentkezik, majd spontán elmúlik.

Bizonyos esetekben a here visszértágulat, varikokele befolyásolhatja a megtermékenyítő képességet, a férfiak meddőségének egyik gyakori okozója lehet. A varikokele miatt elvégzett műtét javíthatja a megtermékenyítő képességet

A here visszértágulat, varikokele bárkinél előfordulhat, akinek heréje van, bármilyen életkorban jelentkezhet. Sok eset veleszületett rendellenesség. A here visszértágulat, varikokele az Egyesült Államokban az összes férfi és ember 15-20%-át érinti  – körülbelül 1 az 5-ből. A legtöbb here visszértágulatban szenvedő embernél a bal oldalon fordul elő. Ritkábban néha a jobb oldali herezacskót vagy mindkét oldalt érintheti.

Sokszor ismeretlen okból alakul ki a here visszértágulat, varikokele. Előfordulhat, az is hogy egy hibás „billentyű” (vagy szelep) miatt alakul ki az ondózsinór bizonyos vénáiban. Ezek a vénák szállítják a vért a herékből a test többi részébe. A billentyű „be/ki kapcsolóként” működik. Ha egy billentyű nem úgy működik, ahogy kellene, felesleges vér halmozódhat fel a herevénákban. Idővel ez a meghibásodás a vénák megduzzadását okozza. Here visszértágulat, here visszeresség (varikokele) tünetei

A here visszértágulat, varikokele gyakran nem okoz tüneteket.

Leggyakrabban az alábbi panaszok fordulhatnak elő:

 • Tompa herefájdalom vagy herezacskó-fájdalom, amely gyakran enyhül, ha lefekszik.
 • Bizonyos tevékenységek, például kerékpározás vagy órákig tartó lábon fekvés után rosszabbodó tünetek.
 • Duzzadt here vagy herezacskó.
 • Méretváltozások vagy eltérések a herékben.
 • Férfi meddőség (egy év próbálkozás után képtelenség a fogantatásra)
 • Kis csomó, vénás kötegek az érintett herék felett.

Hajlamosító tényezők

 • Veleszületett hajlam: A veleszületett vénás szerkezeti különbségek növelhetik a varicocele kialakulásának kockázatát.
 • Növekedési folyamat: A serdülőkorban a herék növekedése és a hormonális változások befolyásolhatják a vénás rendszert és hozzájárulhatnak a varicocele kialakulásához.
 • Hőhatás: A herezacskó hőmérsékletének emelkedése hajlamosíthat a varicocele kialakulására. 
 • Érrendszeri rendellenességek: Bizonyos vénás rendellenességek, mint például a visszértágulat, növelhetik a varicocele kialakulásának kockázatát.
A here visszértágulat, varicocele műtét 

 • A Déli Klinikán elvégzett here visszértágulat, varicocele műtét előtt magánkórházunk urológus szakorvosa az előzetes urológiai szakorvosi vizsgálat során a beteg fizikális vizsgálata mellett áttekinti a beteg kórelőzményét (korábbi és jelenlegi betegégeit, kezeléseit, műtéteit), részletesen elmagyarázza a here visszértágulat kezelési lehetőségeit, megbeszéli a műtét menetét és a javasolt műtéti érzéstelenítés típusát
 • Urológiai központunkban minden műtéti beavatkozás egyedi és személyre szabott, azaz az alkalmazott műtéti technológia változhat a here visszértágulat betegség súlyosságától, kiterjedésétől, a beteg általános állapotától, társbetegségeitől, preferenciáitól, az urológus szakorvos szakmai javaslataitól, preferenciáitól és egyéb tényezőktől is
 • A here visszértágulat műtét során alkalmazott fájdalomcsillapítás, műtéti érzéstelenítés megválasztásánál klinikánk urológus és aneszteziológus szakorvosai a here visszértágulat súlyossága (kiterjedése) mellett figyelembe veszik a beteg egyéni érzékenységét és a beteggel történt egyeztetés alapján határozzák meg a műtéti fájdalomcsillapítás és érzéstelenítés módját.


IDŐPONTFOGLALÁS MŰTÉT ELŐTTI ÁLLAPOTFELMÉRÉSRE, SZAKORVOSI VIZSGÁLATRA

Amennyiben magánkórházunkban a here visszértágulat műtét helyi érzéstelenítésben került elvégzésre akkor a Páciens a műtétet követően általában 15-30 perc megfigyelést követően távozhat.

 Ha a here visszértágulat műtét altatásban (általános érzéstelenítésben) került elvégzésre akkor a műtétet követően általában 4-6 órás megfigyelés szükséges. 

A here visszértágulat műtétet követő teendőkről, a szakszerű seb ellátásról, sebkezelésről, a potenciálisan szükséges műtét utáni fájdalomcsillapításról, a javasolt kontroll vizsgálatról, utógondozásról, a műtétet követő felépülést, gyógyulást elősegítő életmódról urológus szakorvosaink és szakképzett ápolóink részletes tájékoztatást nyújtanak.  


 A here visszértágulat műtétet követően célszerű figyelmet fordítani az alábbiakra:

 1. Megfelelő sebkezelés: kérjük, hogy urológus szakorvosunk, vagy szakápolónk javaslatai alapján a fertőzés(ek) megelőzése és a minél gyorsabb gyógyulás elősegítése miatt fordítson kiemelt figyelmet a műtéti seb tisztántartására és fertőtlenítésére!
 2. A műtét utáni regeneráció és sebgyógyulás elősegítésére célszerű korlátozni a túlzott fizikai terhelést, megerőltető testmozgást és a szexuális tevékenységet.
 3. Amennyiben a műtét után enyhe fájdalom, érzékenység vagy kellemetlenség tapasztalható a műtéti területen akkor alkalmazza az urológus szakorvos által javasolt fájdalomcsillapítót vagy helyi érzéstelenítőt a fájdalom megszüntetésére. Ha azonban súlyosabb fájdalom jelentkezik, vagy a fájdalomcsillapító hatására sem enyhül a fájdalom, esetleg vérzés, vagy gyulladás (a seb környéke pirossá, meleggé, fájdalmassá válik, hőemelkedés vagy láz) alakul ki, akkor célszerű felkeresni kezelőorvosát.

A here visszértágulat műtétet követő felépülési idő változó lehet és függ a beavatkozás méretétől, a szervezet gyógyulási képességétől és más egyéni tényezőktől. Mivel a várható konkrét felépülési idő és az utógondozás részletei az adott Pácienstől és az urológus, proktológus, nőgyógyász szakorvos által alkalmazott eljárásoktól függenek ezért fontos, a kezelő szakorvossal történő konzultáció és a szakorvosi javaslatok pontos betartása a műtét utáni teendőkről, a javasolt kontroll vizsgálat(ok)ról és a gyógyulási folyamatról!IDŐPONTFOGLALÁS KONTROLL VIZSGÁLATRA

Árak

Here viszértágulat (varicocelectomia) műtét

620 000 Ft-tól

Azonnali online
időpontfoglalás

Urológia

alap urológiai szakorvosi vizsgálat

33 000 Ft

Urológia

urológiai kontroll szakorvosi vizsgálat

27 000 Ft

Azonnali online
időpontfoglalás

A műtét, sebészeti beavatkozás pontos díja a műtét előtt szükséges szakorvosi vizsgálat és állapotfelmérés alapján egyénileg kerül meghatározásra, amely alapján személyre szabott, részletes árajánlatot és tájékoztatást küldünk. Így a műtétek ára tájékoztató jellegű.

Tudjon meg többet a Déli Klinikáról