A herecsavarodás (más néven herefeszülés vagy heregyűrűtorzulás) egy sürgős orvosi beavatkozást igénylő állapot, amikor a here elszorul vagy elfordul a herezacskóban. Ez a probléma általában erős fájdalommal jár, és súlyosabb esetekben akár a herekeringés akadályozásához is vezethet, ami veszélyeztetheti a here szövetét.

A herecsavarodás tünetei

A herecsavarodás sürgős és potenciálisan veszélyes állapot, amely azonnali orvosi figyelmet igényel.


Herecsavarodás tünetei:

 • Erős herefájdalom: A legjellemzőbb tünet, ami általában hirtelen kezdődik és fokozatosan fokozódik.
 • Duzzanat: A herezacskó megduzzadhat, és érintésre érzékeny lehet.
 • Rosszullét: A herecsavarodás súlyos fájdalmat okozhat, ami hányingerhez, hányáshoz vagy ájuláshoz vezethet.
 • Megváltozott herepozíció: A herecsavarodás következtében a here elmozdulhat a normális helyzetéből, és szokatlanul magasan vagy oldalra helyezkedhet el.

Hajlamosító tényezők

A herecsavarodást  bizonyos tényezők növelhetik:

 • Herefeszültség előfordulása a múltban: Azok a férfiak, akik korábban már átestek herefeszülésen, nagyobb eséllyel tapasztalhatnak újabb herecsavarodást.
 • Herezacskóban lévő hosszabb herevezeték: Ha a herevezeték hosszabb, akkor a here nagyobb mozgásteret kap, ami növelheti a csavarodás kockázatát.
 • Sérülések: A herezacskó vagy a here közvetlen sérülései (például sportolás vagy baleset következtében) hozzájárulhatnak a herecsavarodás kialakulásához.A herecsavarodás műtéti megszüntetése

 • A Déli Klinikán elvégzett herecsavarodás műtéti megszüntetése előtt magánkórházunk urológus szakorvosa az előzetes urológiai szakorvosi vizsgálat során a beteg fizikális vizsgálata mellett áttekinti a beteg kórelőzményét (korábbi és jelenlegi betegégeit, kezeléseit, műtéteit), részletesen elmagyarázza a herecsavarodás kezelési lehetőségeit, megbeszéli a műtét menetét és a javasolt műtéti érzéstelenítés típusát
 • Urológiai központunkban minden műtéti beavatkozás egyedi és személyre szabott, azaz az alkalmazott műtéti technológia változhat a herecsavarodás súlyosságától, kiterjedésétől, a beteg általános állapotától, társbetegségeitől, preferenciáitól, az urológus szakorvos szakmai javaslataitól, preferenciáitól és egyéb tényezőktől is
 • A herecsavarodás műtéti megszüntetése során alkalmazott fájdalomcsillapítás, műtéti érzéstelenítés megválasztásánál klinikánk urológus és aneszteziológus szakorvosai a betegség súlyossága mellett figyelembe veszik a beteg egyéni érzékenységét és a beteggel történt egyeztetés alapján határozzák meg a műtéti fájdalomcsillapítás és érzéstelenítés módját.


IDŐPONTFOGLALÁS MŰTÉT ELŐTTI ÁLLAPOTFELMÉRÉSRE, SZAKORVOSI VIZSGÁLATRA

Amennyiben magánkórházunkban a herecsavarodás műtéti megszüntetése helyi érzéstelenítésben került elvégzésre akkor a Páciens a műtétet követően általában 15-30 perc megfigyelést követően távozhat.

 Ha a herecsavarodás megszüntetése altatásban (általános érzéstelenítésben) került elvégzésre akkor a műtétet követően általában 4-6 órás megfigyelés szükséges. 

A herecsavarodás műtéti megszüntetését követő teendőkről, a szakszerű seb ellátásról, sebkezelésről, a potenciálisan szükséges műtét utáni fájdalomcsillapításról, a javasolt kontroll vizsgálatról, utógondozásról, a műtétet követő felépülést, gyógyulást elősegítő életmódról urológus szakorvosaink és szakképzett ápolóink részletes tájékoztatást nyújtanak.  


 A herecsavarodás műtéti megszüntetését követően célszerű figyelmet fordítani az alábbiakra:

 1. Megfelelő sebkezelés: kérjük, hogy urológus szakorvosunk, vagy szakápolónk javaslatai alapján a fertőzés(ek) megelőzése és a minél gyorsabb gyógyulás elősegítése miatt fordítson kiemelt figyelmet a műtéti seb tisztántartására és fertőtlenítésére!
 2. A műtét utáni regeneráció és sebgyógyulás elősegítésére célszerű korlátozni a túlzott fizikai terhelést, megerőltető testmozgást és a szexuális tevékenységet.
 3. Amennyiben a műtét után enyhe fájdalom, érzékenység vagy kellemetlenség tapasztalható a műtéti területen akkor alkalmazza az urológus szakorvos által javasolt fájdalomcsillapítót vagy helyi érzéstelenítőt a fájdalom megszüntetésére. Ha azonban súlyosabb fájdalom jelentkezik, vagy a fájdalomcsillapító hatására sem enyhül a fájdalom, esetleg vérzés, vagy gyulladás (a seb környéke pirossá, meleggé, fájdalmassá válik, hőemelkedés vagy láz) alakul ki, akkor célszerű felkeresni kezelőorvosát.

A herecsavarodás műtéti megszüntetését követő felépülési idő változó lehet és függ a beavatkozás méretétől, a szervezet gyógyulási képességétől és más egyéni tényezőktől. Mivel a várható konkrét felépülési idő és az utógondozás részletei az adott Pácienstől és az urológus, proktológus, nőgyógyász szakorvos által alkalmazott eljárásoktól függenek ezért fontos, a kezelő szakorvossal történő konzultáció és a szakorvosi javaslatok pontos betartása a műtét utáni teendőkről, a javasolt kontroll vizsgálat(ok)ról és a gyógyulási folyamatról!IDŐPONTFOGLALÁS KONTROLL VIZSGÁLATRA

Árak

Herecsavarodás megszüntetése (detorquatios testis) műtét

400 000 Ft-tól

Azonnali online
időpontfoglalás

Urológia

alap urológiai szakorvosi vizsgálat

33 000 Ft

Urológia

urológiai kontroll szakorvosi vizsgálat

27 000 Ft

Azonnali online
időpontfoglalás

A műtét, sebészeti beavatkozás pontos díja a műtét előtt szükséges szakorvosi vizsgálat és állapotfelmérés alapján egyénileg kerül meghatározásra, amely alapján személyre szabott, részletes árajánlatot és tájékoztatást küldünk. Így a műtétek ára tájékoztató jellegű.

Tudjon meg többet a Déli Klinikáról