A herezacskó tályog egy súlyos fertőzés, ami a herezacskóban vagy a hozzá tartozó területeken alakul ki. A herezacskó a heregolyókat tartalmazó bőrbevonat, és fontos szerepet játszik a herék védelmében és a hőmérsékletük szabályozásában.

A herezacskó tályog okai és tünetei

A herezacskó tályog kialakulásának leggyakoribb oka a baktériumok bejutása a herezacskóba. Ez általában akkor fordulhat elő, ha a bőr sérül vagy meggyengül, például azáltal, hogy kisebb sérüléseket okozunk a borotválkozás vagy a szőrtelenítés során. Az ilyen sérülések lehetővé teszik a baktériumoknak, hogy bejussanak a bőr alatti rétegekbe, ahol fertőzést okoznak.


Herezacskó tályog tünetei:

 • Fájdalom és érzékenység a herezacskó területén.
 • Vörösség, duzzanat és melegség a fertőzött területen.
 • A herezacskó bőrének feszülése vagy megkeményedése.
 • Láz és általános rossz közérzet.

Hajlamosító tényezők

A herezacskó tályog hajlamosító tényezői:

 • Sérülések vagy irritációk a herezacskó területén.
 • Rossz higiéniai szokások, például ritkán vagy nem megfelelően történő mosakodás.
 • Gyenge immunrendszer
 • Cukorbetegség vagy más alapbetegségek, amelyek csökkenthetik az immunrendszer hatékonyságát.
 • Szexuális úton terjedő fertőzések, például chlamydia vagy gonorrhoea, amelyek a herezacskó fertőzéséhez vezethetnek.A herezacskó tályog (abscessus, scrotum incisio) műtét

 • A Déli Klinikán elvégzett herezacskó tályog műtét előtt magánkórházunk urológus szakorvosa az előzetes urológiai szakorvosi vizsgálat során a beteg fizikális vizsgálata mellett áttekinti a beteg kórelőzményét (korábbi és jelenlegi betegégeit, kezeléseit, műtéteit), részletesen elmagyarázza a herezacskó tályog kezelési lehetőségeit, megbeszéli a műtét menetét és a javasolt műtéti érzéstelenítés típusát
 • Urológiai központunkban minden műtéti beavatkozás egyedi és személyre szabott, azaz az alkalmazott műtéti technológia változhat a herezacskó tályog súlyosságától, kiterjedésétől, a beteg általános állapotától, társbetegségeitől, preferenciáitól, az urológus szakorvos szakmai javaslataitól, preferenciáitól és egyéb tényezőktől is
 • A herezacskó tályog műtét során alkalmazott fájdalomcsillapítás, műtéti érzéstelenítés megválasztásánál klinikánk urológus és aneszteziológus szakorvosai a herezacskó tályog súlyossága mellett figyelembe veszik a beteg egyéni érzékenységét és a beteggel történt egyeztetés alapján határozzák meg a műtéti fájdalomcsillapítás és érzéstelenítés módját.


IDŐPONTFOGLALÁS MŰTÉT ELŐTTI ÁLLAPOTFELMÉRÉSRE, SZAKORVOSI VIZSGÁLATRA

Amennyiben magánkórházunkban a herezacskó tályog műtét helyi érzéstelenítésben került elvégzésre akkor a Páciens a műtétet követően általában 15-30 perc megfigyelést követően távozhat.

 Ha a herezacskó tályog műtét altatásban (általános érzéstelenítésben) került elvégzésre akkor a műtétet követően általában 4-6 órás megfigyelés szükséges. 

A herezacskó tályog műtétet követő teendőkről, a szakszerű seb ellátásról, sebkezelésről, a potenciálisan szükséges műtét utáni fájdalomcsillapításról, a javasolt kontroll vizsgálatról, utógondozásról, a műtétet követő felépülést, gyógyulást elősegítő életmódról urológus szakorvosaink és szakképzett ápolóink részletes tájékoztatást nyújtanak.  


 A herezacskó tályog műtétet követően célszerű figyelmet fordítani az alábbiakra:

 1. Megfelelő sebkezelés: kérjük, hogy urológus szakorvosunk, vagy szakápolónk javaslatai alapján a fertőzés(ek) megelőzése és a minél gyorsabb gyógyulás elősegítése miatt fordítson kiemelt figyelmet a műtéti seb tisztántartására és fertőtlenítésére!
 2. A műtét utáni regeneráció és sebgyógyulás elősegítésére célszerű korlátozni a túlzott fizikai terhelést, megerőltető testmozgást és a szexuális tevékenységet.
 3. Amennyiben a műtét után enyhe fájdalom, érzékenység vagy kellemetlenség tapasztalható a műtéti területen akkor alkalmazza az urológus szakorvos által javasolt fájdalomcsillapítót vagy helyi érzéstelenítőt a fájdalom megszüntetésére. Ha azonban súlyosabb fájdalom jelentkezik, vagy a fájdalomcsillapító hatására sem enyhül a fájdalom, esetleg vérzés, vagy gyulladás (a seb környéke pirossá, meleggé, fájdalmassá válik, hőemelkedés vagy láz) alakul ki, akkor célszerű felkeresni kezelőorvosát.

A herezacskó tályog műtétet követő felépülési idő változó lehet és függ a beavatkozás méretétől, a szervezet gyógyulási képességétől és más egyéni tényezőktől. Mivel a várható konkrét felépülési idő és az utógondozás részletei az adott Pácienstől és az urológus, proktológus, nőgyógyász szakorvos által alkalmazott eljárásoktól függenek ezért fontos, a kezelő szakorvossal történő konzultáció és a szakorvosi javaslatok pontos betartása a műtét utáni teendőkről, a javasolt kontroll vizsgálat(ok)ról és a gyógyulási folyamatról!IDŐPONTFOGLALÁS KONTROLL VIZSGÁLATRA

Árak

Herezacskó tályog (abscessus scroti) feltárás

350 000 Ft-tól

Azonnali online
időpontfoglalás

Urológia

alap urológiai szakorvosi vizsgálat

33 000 Ft

Urológia

urológiai kontroll szakorvosi vizsgálat

27 000 Ft

Azonnali online
időpontfoglalás

A műtét, sebészeti beavatkozás pontos díja a műtét előtt szükséges szakorvosi vizsgálat és állapotfelmérés alapján egyénileg kerül meghatározásra, amely alapján személyre szabott, részletes árajánlatot és tájékoztatást küldünk. Így a műtétek ára tájékoztató jellegű.

Tudjon meg többet a Déli Klinikáról