A húgycső polyp egy olyan állapot, amelyben a húgycső belső felszínén kis, duzzadt növedékek, ún. polipok alakulnak ki. Ezek a polipok lehetnek jóindulatúak vagy ritkább esetekben rosszindulatúak. A húgycső carunculus pedig egy specifikus típusú polip, amely gyakrabban fordul elő a nőknél.

A húgycső polypok okai és tünetei

A húgycső polypok általában nem okoznak jellegzetes tüneteket, és sok esetben véletlenül fedezik fel őket más vizsgálatok során:

 • Vérzés: A húgycső polipok könnyen vérzéshez vezethetnek, különösen akkor, ha irritáló hatásnak vannak kitéve, például közösülés vagy húgyhólyag ürítés során.
 • Húgyúti tünetek: Polipok jelenléte a húgycsőben gyulladást vagy irritációt okozhat, ami húgyúti tüneteket eredményezhet, mint például gyakori vizelés, égő érzés vizeléskor, vagy fájdalom a húgyhólyagban.
 • Vizeletürítési problémák: Nagyobb polipok mechanikai akadályt képezhetnek a vizelet áramlásának útjában, ami nehezített vagy fájdalmas vizeletürítést eredményezhet.

Előfordulása és hajlamosító tényezők

 • Hormonális változások: Hormonális változások, mint például az ösztrogén szint emelkedése, hozzájárulhatnak a húgycső polypok kialakulásához. Ezért a nőkben a terhesség és a menopauza idején nagyobb a hajlam a betegségre.
 • Irritáció és gyulladás: A húgycső irritációja, krónikus gyulladás vagy ismétlődő húgyúti fertőzések hajlamosíthatnak a polypok kialakulására. 
 • Életkor: A húgycső polypok általában felnőttkorban vagy idősebb korban jelentkeznek. Az életkor előrehaladtával a szövetekben bekövetkező változások és a hormonális egyensúly megváltozása hozzájárulhat a betegség kialakulásához.
 • Genetikai tényezőkA húgycső polyp, carunculus műtéti eltávolítása

 • A Déli Klinikán elvégzett húgycső polyp, carunculus műtéti eltávolítása előtt magánkórházunk urológus szakorvosa az előzetes urológiai szakorvosi vizsgálat során a beteg fizikális vizsgálata mellett áttekinti a beteg kórelőzményét (korábbi és jelenlegi betegégeit, kezeléseit, műtéteit), részletesen elmagyarázza a húgycső polyp kezelési lehetőségeit, megbeszéli a műtét menetét és a javasolt műtéti érzéstelenítés típusát
 • Urológiai központunkban minden műtéti beavatkozás egyedi és személyre szabott, azaz az alkalmazott műtéti technológia változhat a húgycső polyp súlyosságától, kiterjedésétől, a beteg általános állapotától, társbetegségeitől, preferenciáitól, az urológus szakorvos szakmai javaslataitól, preferenciáitól és egyéb tényezőktől is
 • A húgycső polyp műtéti eltávolítása során alkalmazott fájdalomcsillapítás, műtéti érzéstelenítés megválasztásánál klinikánk urológus és aneszteziológus szakorvosai a húgycső polyp súlyossága (kiterjedése) mellett figyelembe veszik a beteg egyéni érzékenységét és a beteggel történt egyeztetés alapján határozzák meg a műtéti fájdalomcsillapítás és érzéstelenítés módját.


IDŐPONTFOGLALÁS MŰTÉT ELŐTTI ÁLLAPOTFELMÉRÉSRE, SZAKORVOSI VIZSGÁLATRA

Amennyiben magánkórházunkban a húgycső polyp, carunculus műtéti eltávolítása helyi érzéstelenítésben került elvégzésre akkor a Páciens a műtétet követően általában 15-30 perc megfigyelést követően távozhat.

 Ha a húgycső polyp, carunculus műtéti eltávolítása altatásban (általános érzéstelenítésben) került elvégzésre akkor a műtétet követően általában 4-6 órás megfigyelés szükséges. 

A húgycső polyp, carunculus műtéti eltávolítását követő teendőkről, a szakszerű seb ellátásról, sebkezelésről, a potenciálisan szükséges műtét utáni fájdalomcsillapításról, a javasolt kontroll vizsgálatról, utógondozásról, a műtétet követő felépülést, gyógyulást elősegítő életmódról urológus szakorvosaink és szakképzett ápolóink részletes tájékoztatást nyújtanak.  


A húgycső polyp, carunculus műtéti eltávolítását követően célszerű figyelmet fordítani az alábbiakra:

 1. Megfelelő sebkezelés: kérjük, hogy urológus szakorvosunk, vagy szakápolónk javaslatai alapján a fertőzés(ek) megelőzése és a minél gyorsabb gyógyulás elősegítése miatt fordítson kiemelt figyelmet a műtéti seb tisztántartására és fertőtlenítésére!
 2. A műtét utáni regeneráció és sebgyógyulás elősegítésére célszerű korlátozni a túlzott fizikai terhelést, megerőltető testmozgást és a szexuális tevékenységet.
 3. Amennyiben a műtét után enyhe fájdalom, érzékenység vagy kellemetlenség tapasztalható a műtéti területen akkor alkalmazza az urológus szakorvos által javasolt fájdalomcsillapítót vagy helyi érzéstelenítőt a fájdalom megszüntetésére. Ha azonban súlyosabb fájdalom jelentkezik, vagy a fájdalomcsillapító hatására sem enyhül a fájdalom, esetleg vérzés, vagy gyulladás (a seb környéke pirossá, meleggé, fájdalmassá válik, hőemelkedés vagy láz) alakul ki, akkor célszerű felkeresni kezelőorvosát.

A húgycső polyp, carunculus műtéti eltávolítását követő felépülési idő változó lehet és függ a beavatkozás méretétől, a szervezet gyógyulási képességétől és más egyéni tényezőktől. Mivel a várható konkrét felépülési idő és az utógondozás részletei az adott Pácienstől és az urológus, proktológus, nőgyógyász szakorvos által alkalmazott eljárásoktól függenek ezért fontos, a kezelő szakorvossal történő konzultáció és a szakorvosi javaslatok pontos betartása a műtét utáni teendőkről, a javasolt kontroll vizsgálat(ok)ról és a gyógyulási folyamatról!IDŐPONTFOGLALÁS KONTROLL VIZSGÁLATRA

Árak

Urológia

alap urológiai szakorvosi vizsgálat

33 000 Ft

Azonnali online
időpontfoglalás

Urológia

urológiai kontroll szakorvosi vizsgálat

27 000 Ft

Húgycső polyp, carunculus eltávolítása műtőben

450 000 Ft-tól

Azonnali online
időpontfoglalás

A műtét, sebészeti beavatkozás pontos díja a műtét előtt szükséges szakorvosi vizsgálat és állapotfelmérés alapján egyénileg kerül meghatározásra, amely alapján személyre szabott, részletes árajánlatot és tájékoztatást küldünk. Így a műtétek ára tájékoztató jellegű.

Tudjon meg többet a Déli Klinikáról