A húgycsőszűkület (strictura urethrae) olyan állapot, amikor a húgycsőben elzáródás vagy szűkület alakul ki, ami akadályozza a normális vizeletáramlást. Ennek eredményeként a beteg tüneteket tapasztalhat, mint például nehézség vagy fájdalom a vizelés során, gyakori vizelési inger, vizeletvisszatartás vagy vizeletcsepegés. A kezelési lehetőségek közé tartozhatnak sebészeti eljárások, mint az urethrotomia interna opticus vagy a húgycső marsupialisatio, valamint gyógyszeres terápia vagy katéterezés.

Húgycsőszűkület

A húgycsőszűkület (vagy urethra szűkület) a húgycső beszűkülése vagy elzáródása, ami nehezíti vagy akár lehetetlenné teszi a vizelet áramlását a húgycsövön keresztül.


Tünetek

 • Gyenge vizeletsugár.
 • Gyakori vizelési inger.
 • Vizeletürítés nehézsége vagy fájdalom.
 • Véres vizelet.

Hajlamosító tényezők

 • Vizeletrendszeri fertőzések vagy gyulladások.
 • Trauma vagy sérülés a húgycső területén.
 • Sebészeti beavatkozások vagy eljárások, mint például a húgycső tágítása.
 • Húgycsődaganat vagy hegképződés.
   

Kezelés

A húgycsőszűkület kezelése attól függ, hogy mi okozza a szűkületet. Az enyhe esetekben gyógyszerekkel vagy húgycsőtágítással kezelhető. Súlyosabb esetekben sebészeti beavatkozásra lehet szükség a húgycső tágítása vagy helyreállítása érdekében.

Ureterokele

Az ureterokele olyan állapot, amikor a húgyvezeték (az ureter) egy része kitágul és duzzadttá válik, általában a húgyhólyag közelében.
 
Tünetek

 • Vizeletürítési nehézségek.
 • Fájdalom vagy kellemetlen érzés a húgyhólyag területén.
 • Gyakori húgyhólyag fertőzések.
   

 
Hajlamosító tényezők

Veleszületett rendellenességek a húgyvezetékben,
Hormonális változások terhesség vagy menopauza során,
Vizeletürítési problémák vagy vizeletvisszatartás.
 

Kezelés

Az ureterokele kezelése a tünetektől és a betegség súlyosságától függ. Enyhe esetekben figyelemmel kísérhetik, míg súlyosabb esetekben sebészeti beavatkozásra lehet szükség az ureter helyreállítása vagy eltávolítása érdekében.

A húgycsőszűkület műtét

 • A Déli Klinikán elvégzett húgycsőszűkület műtéti eltávolítása előtt magánkórházunk urológus szakorvosa az előzetes urológiai szakorvosi vizsgálat során a beteg fizikális vizsgálata mellett áttekinti a beteg kórelőzményét (korábbi és jelenlegi betegégeit, kezeléseit, műtéteit), részletesen elmagyarázza a húgycsőszűkület kezelési lehetőségeit, megbeszéli a műtét menetét és a javasolt műtéti érzéstelenítés típusát
 • Urológiai központunkban minden műtéti beavatkozás egyedi és személyre szabott, azaz az alkalmazott műtéti technológia változhat a húgycsőszűkület betegség súlyosságától, kiterjedésétől, a beteg általános állapotától, társbetegségeitől, preferenciáitól, az urológus szakorvos szakmai javaslataitól, preferenciáitól és egyéb tényezőktől is
 • A húgycsőszűkület műtét során alkalmazott fájdalomcsillapítás, műtéti érzéstelenítés megválasztásánál klinikánk urológus és aneszteziológus szakorvosai a húgycsőszűkület súlyossága (kiterjedése) mellett figyelembe veszik a beteg egyéni érzékenységét és a beteggel történt egyeztetés alapján határozzák meg a műtéti fájdalomcsillapítás és érzéstelenítés módját.


IDŐPONTFOGLALÁS MŰTÉT ELŐTTI ÁLLAPOTFELMÉRÉSRE, SZAKORVOSI VIZSGÁLATRA

   Lézeres húgycsőszűkület műtét

Klinikánkon lehetőség van minimálisan invazív műtéti megoldásokra és így a húgycsőszűkület lézersebészeti eltávolítására is. A precízen a műtéti területre célzott, tökéletesen irányítható magas intenzitású lézer energia a sejtekbe hatolva gyors felmelegítéssel a sejtek víztartalmát gőzzé alakítva fejti ki sebészeti hatását, így praktikusan vízgőzként elpárologtatja a kóros sejteket, szöveteket, ugyanakkor a környező szöveteket megkíméli.

 A lézeres húgycsőszűkület műtét esetében a precízen irányított lézerfény hatására a kisebb átmérőjű erek elzáródnak és mivel a vágás nem mechanikai erő hatására következik be, így a műtétet követően:

 • minimális vérzés (a kisebb műtétek esetében akár teljes vérmentesség)
 • minimális seb és hegszövet képződés, így gyorsabb regeneráció és sebgyógyulás
 • minimális műtétet követő fájdalom alakul ki. 

 

A Déli Klinikán végzett lézeres húgycsőszűkület műtét során nagy szakmai tapasztalattal rendelkező urológus, nőgyász és proktológus szakorvosaink szövetkímélő technológiával, érintésmentesen és így fertőzés nélküli alkalmazással (mivel a műtétet a lézersugárral végzik, így eszköz nem érintkezik a műtéti területtel és így nem történhet meg kórokozó átadása) lényegesen kisebb műtéti megterheléssel, kevesebb műtét utáni fájdalmmal, gyorsabb felépülést biztosítanak.IDŐPONTFOGLALÁS MŰTÉT ELŐTTI ÁLLAPOTFELMÉRÉSRE, SZAKORVOSI VIZSGÁLATRA

Amennyiben magánkórházunkban a húgycsőszűkület műtét helyi érzéstelenítésben került elvégzésre akkor a Páciens a műtétet követően általában 15-30 perc megfigyelést követően távozhat.

 Ha a húgycsőszűkület műtét altatásban (általános érzéstelenítésben) került elvégzésre akkor a műtétet követően általában 4-6 órás megfigyelés szükséges. 

A húgycsőszűkület műtétet követő teendőkről, a szakszerű seb ellátásról, sebkezelésről, a potenciálisan szükséges műtét utáni fájdalomcsillapításról, a javasolt kontroll vizsgálatról, utógondozásról, a műtétet követő felépülést, gyógyulást elősegítő életmódról urológus szakorvosaink és szakképzett ápolóink részletes tájékoztatást nyújtanak.  

 Húgycsőszűkület műtétet követően célszerű figyelmet fordítani az alábbiakra:

 1. Megfelelő sebkezelés: kérjük, hogy urológus szakorvosunk, vagy szakápolónk javaslatai alapján a fertőzés(ek) megelőzése és a minél gyorsabb gyógyulás elősegítése miatt fordítson kiemelt figyelmet a műtéti seb tisztántartására és fertőtlenítésére!
 2. A műtét utáni regeneráció és sebgyógyulás elősegítésére célszerű korlátozni a túlzott fizikai terhelést, megerőltető testmozgást és a szexuális tevékenységet.
 3. Amennyiben a műtét után enyhe fájdalom, érzékenység vagy kellemetlenség tapasztalható a műtéti területen akkor alkalmazza az urológus szakorvos által javasolt fájdalomcsillapítót vagy helyi érzéstelenítőt a fájdalom megszüntetésére. Ha azonban súlyosabb fájdalom jelentkezik, vagy a fájdalomcsillapító hatására sem enyhül a fájdalom, esetleg vérzés, vagy gyulladás (a seb környéke pirossá, meleggé, fájdalmassá válik, hőemelkedés vagy láz) alakul ki, akkor célszerű felkeresni kezelőorvosát.

A húgycsőszűkület műtétet követő felépülési idő változó lehet és függ a beavatkozás méretétől, a szervezet gyógyulási képességétől és más egyéni tényezőktől. Mivel a várható konkrét felépülési idő és az utógondozás részletei az adott Pácienstől és az urológus, proktológus, nőgyógyász szakorvos által alkalmazott eljárásoktól függenek ezért fontos, a kezelő szakorvossal történő konzultáció és a szakorvosi javaslatok pontos betartása a műtét utáni teendőkről, a javasolt kontroll vizsgálat(ok)ról és a gyógyulási folyamatról!IDŐPONTFOGLALÁS KONTROLL VIZSGÁLATRA

Árak

Húgycsőszűkület műtét gáti szakasz (húgycső marsupialisatio)

800 000 Ft-tól

Azonnali online
időpontfoglalás

Urethrotomia interna opticus (húgycsőszűkület bemetszése)

480 000 Ft-tól

Urológia

alap urológiai szakorvosi vizsgálat

33 000 Ft

Azonnali online
időpontfoglalás

A műtét, sebészeti beavatkozás pontos díja a műtét előtt szükséges szakorvosi vizsgálat és állapotfelmérés alapján egyénileg kerül meghatározásra, amely alapján személyre szabott, részletes árajánlatot és tájékoztatást küldünk. Így a műtétek ára tájékoztató jellegű.

Tudjon meg többet a Déli Klinikáról