A húgyhólyagnyaki szűkület endoszkópos bemetszése egy olyan műtéti eljárás, amelyet a húgycső szűkületének kezelésére alkalmaznak. Az endoszkópos bemetszés azt jelenti, hogy az orvos egy kis flexibilis csövet, amit endoszkópnak nevezünk, helyez a húgycsőbe. Az endoszkóp segítségével az orvos képes megvizsgálni és kezelni a húgycsőben lévő elváltozást anélkül, hogy hagyományos műtéti bemetszést kellene alkalmazni.

Húgyhólyagnyaki szűkület

A húgyhólyagnyaki szűkület (urethral stricture) egy olyan betegség, amelyben a húgycső (urethra) szűkülése vagy beszűkülése következik be a húgyhólyag kijáratánál. Ez a szűkület nehezíti vagy akadályozza a vizelet áramlását a húgycsövön keresztül.

A húgyhólyagnyaki szűkület lehet a húgycső bármely részén, de gyakrabban fordul elő a húgycső distalis részénél, ahol a húgyhólyaghoz csatlakozik. A betegség lehet veleszületett vagy szerzett.

A szerzett húgyhólyagnyaki szűkület leggyakoribb oka az előzőleg átélt húgyúti fertőzés, trauma (például húgycső sérülés), műtét vagy beavatkozás a húgycső területén (például katéterezés), vagy sugárkezelés a medence területén. Ezenkívül bizonyos betegségek, például húgyhólyag- vagy prosztatarák, gyulladásos bélbetegségek és szifilisz is vezethetnek húgyhólyagnyaki szűkülethez.

A húgyhólyagnyaki szűkület tünetei változhatnak a szűkület súlyosságától függően:

 1. Gyenge vizeletsugár vagy vizelet áramlásának nehézsége.
 2. Fokozott vizelési igény vagy gyakori vizelés.
 3. Gyakori vizeletürítés éjszaka (éjszakai vizelési inger).
 4. Vizelet visszamaradása a húgyhólyagban (vizeletretenció), ami akár vizeletcsepegést is okozhat.
 5. Fájdalom vagy égő érzés vizeléskor.
 6. Húgyhólyag teltségérzet, nem teljesen ürül ki a vizelet.

A húgyhólyagnyaki szűkület endoszkópos bemetszése

 • A Déli Klinikán elvégzett húgyhólyagnyaki szűkület műtét előtt magánkórházunk urológus szakorvosa az előzetes urológiai szakorvosi vizsgálat során a beteg fizikális vizsgálata mellett áttekinti a beteg kórelőzményét (korábbi és jelenlegi betegégeit, kezeléseit, műtéteit), részletesen elmagyarázza a  húgyhólyagnyaki szűkület kezelési lehetőségeit, megbeszéli a műtét menetét és a javasolt műtéti érzéstelenítés típusát
 • Urológiai központunkban minden műtéti beavatkozás egyedi és személyre szabott, azaz az alkalmazott műtéti technológia változhat a húgyhólyagnyaki szűkület betegség súlyosságától, kiterjedésétől, a beteg általános állapotától, társbetegségeitől, preferenciáitól, az urológus szakorvos szakmai javaslataitól, preferenciáitól és egyéb tényezőktől is
 • A húgyhólyagnyaki szűkület endoszkópos bemetszése során alkalmazott fájdalomcsillapítás, műtéti érzéstelenítés megválasztásánál klinikánk urológus és aneszteziológus szakorvosai a húgyhólyagnyaki szűkület súlyossága (kiterjedése) mellett figyelembe veszik a beteg egyéni érzékenységét és a beteggel történt egyeztetés alapján határozzák meg a műtéti fájdalomcsillapítás és érzéstelenítés módját.


IDŐPONTFOGLALÁS MŰTÉT ELŐTTI ÁLLAPOTFELMÉRÉSRE, SZAKORVOSI VIZSGÁLATRA

Lézeres húgyhólyagnyaki szűkület endoszkópos bemetszése

Klinikánkon lehetőség van minimálisan invazív műtéti megoldásokra és így a húgyhólyagnyaki szűkület lézersebészeti eltávolítására is. A precízen a műtéti területre célzott, tökéletesen irányítható magas intenzitású lézer energia a sejtekbe hatolva gyors felmelegítéssel a sejtek víztartalmát gőzzé alakítva fejti ki sebészeti hatását, így praktikusan vízgőzként elpárologtatja a kóros sejteket, szöveteket, ugyanakkor a környező szöveteket megkíméli.

 

 A lézeres húgyhólyagnyaki szűkület műtét esetében a precízen irányított lézerfény hatására a kisebb átmérőjű erek elzáródnak és mivel a vágás nem mechanikai erő hatására következik be, így a műtétet követően:

 • minimális vérzés (a kisebb műtétek esetében akár teljes vérmentesség)
 • minimális seb és hegszövet képződés, így gyorsabb regeneráció és sebgyógyulás
 • minimális műtétet követő fájdalom alakul ki. 

 

A Déli Klinikán végzett lézeres húgyhólyagnyaki szűkület műtét során nagy szakmai tapasztalattal rendelkező urológus, nőgyász és proktológus szakorvosaink szövetkímélő technológiával, érintésmentesen és így fertőzés nélküli alkalmazással (mivel a műtétet a lézersugárral végzik, így eszköz nem érintkezik a műtéti területtel és így nem történhet meg kórokozó átadása) lényegesen kisebb műtéti megterheléssel, kevesebb műtét utáni fájdalmmal, gyorsabb felépülést biztosítanak.IDŐPONTFOGLALÁS MŰTÉT ELŐTTI ÁLLAPOTFELMÉRÉSRE, SZAKORVOSI VIZSGÁLATRA

Amennyiben magánkórházunkban a húgyhólyagnyaki szűkület endoszkópos bemetszése helyi érzéstelenítésben került elvégzésre akkor a Páciens a műtétet követően általában 15-30 perc megfigyelést követően távozhat.

 Ha a húgyhólyagnyaki szűkület endoszkópos bemetszése altatásban (általános érzéstelenítésben) került elvégzésre akkor a műtétet követően általában 4-6 órás megfigyelés szükséges. 

A húgyhólyagnyaki szűkület endoszkópos bemetszését követő teendőkről, a szakszerű seb ellátásról, sebkezelésről, a potenciálisan szükséges műtét utáni fájdalomcsillapításról, a javasolt kontroll vizsgálatról, utógondozásról, a műtétet követő felépülést, gyógyulást elősegítő életmódról urológus szakorvosaink és szakképzett ápolóink részletes tájékoztatást nyújtanak.  


Húgyhólyagnyaki szűkület endoszkópos bemetszését követően célszerű figyelmet fordítani az alábbiakra:

 1. Megfelelő sebkezelés: kérjük, hogy urológus szakorvosunk, vagy szakápolónk javaslatai alapján a fertőzés(ek) megelőzése és a minél gyorsabb gyógyulás elősegítése miatt fordítson kiemelt figyelmet a műtéti seb tisztántartására és fertőtlenítésére!
 2. A műtét utáni regeneráció és sebgyógyulás elősegítésére célszerű korlátozni a túlzott fizikai terhelést, megerőltető testmozgást és a szexuális tevékenységet.
 3. Amennyiben a műtét után enyhe fájdalom, érzékenység vagy kellemetlenség tapasztalható a műtéti területen akkor alkalmazza az urológus szakorvos által javasolt fájdalomcsillapítót vagy helyi érzéstelenítőt a fájdalom megszüntetésére. Ha azonban súlyosabb fájdalom jelentkezik, vagy a fájdalomcsillapító hatására sem enyhül a fájdalom, esetleg vérzés, vagy gyulladás (a seb környéke pirossá, meleggé, fájdalmassá válik, hőemelkedés vagy láz) alakul ki, akkor célszerű felkeresni kezelőorvosát.

A húgyhólyagnyaki szűkület endoszkópos bemetszését követő felépülési idő változó lehet és függ a beavatkozás méretétől, a szervezet gyógyulási képességétől és más egyéni tényezőktől. Mivel a várható konkrét felépülési idő és az utógondozás részletei az adott Pácienstől és az urológus, proktológus, nőgyógyász szakorvos által alkalmazott eljárásoktól függenek ezért fontos, a kezelő szakorvossal történő konzultáció és a szakorvosi javaslatok pontos betartása a műtét utáni teendőkről, a javasolt kontroll vizsgálat(ok)ról és a gyógyulási folyamatról!IDŐPONTFOGLALÁS KONTROLL VIZSGÁLATRA

Árak

Húgyhólyagnyaki szűkület (hólyagnyaki sclerosis) endoszkópos bemetszése

330 000 Ft-tól

Azonnali online
időpontfoglalás

Urológia

alap urológiai szakorvosi vizsgálat

33 000 Ft

Urológia

urológiai kontroll szakorvosi vizsgálat

27 000 Ft

Azonnali online
időpontfoglalás

A műtét, sebészeti beavatkozás pontos díja a műtét előtt szükséges szakorvosi vizsgálat és állapotfelmérés alapján egyénileg kerül meghatározásra, amely alapján személyre szabott, részletes árajánlatot és tájékoztatást küldünk. Így a műtétek ára tájékoztató jellegű.

Tudjon meg többet a Déli Klinikáról