A here vízsérv, más néven hydrocele, egy olyan állapot, amikor a herezacskóban felgyülemlik a folyadék. Ez a folyadék a herezacskó és a hereköteg közötti térben helyezkedik el, és általában átlátszó, sárgás folyadék.

A here vízsérv (hydrocele) kialakulása

here vízsérv (hydrocele) valójában nem valódi sérv, tulajdonképpen egy folyadékkal teli tömlő. A here burkai között mindig van egy vékony filmszerű rétegben folyadék, amelynek az az élettani szerepe az, hogy a kisebb ütések elől és a normális mozgás során is létrejövő mikro traumák elől a here kitérjen elmozduljon és így ne sérüljön.
Amikor ez a folyadék felszaporodik, akkor beszélünk here vízsérvről (hydrocele).

A here vízsérv (hydrocele) kisebb ütéstől, sérüléstől vagy gyulladástól alakulhat ki, de létezik veleszületett formája is. A here vízsérv (hydrocele) általában lassan, folyamatosan növekszik, ezért gyakran csak a herezacskó fájdalmatlan megnagyobbodását észleljük, amelynek mérete akár a 10-15 cm átmérőt is elérheti. Elsősorban a növekedésével és a zavaró méreteivel okoz panaszokat. Fontos elkülöníteni a here daganatos megbetegedéseitől mert mindkettő fájdalmatlan here megnagyobbodással járhat.A here vízsérv (hydrocele) kialakulása, tünetei

A here vízsérv általában fájdalommentes, és a legtöbb esetben csak enyhe kényelmetlenséget okoz.
A here vízsérv tünetei:
 • Az érintett here nagyobb méretű lehet, duzzadt hatást keltve.
 • A herezacskó tapintásra feszült vagy telített lehet folyadékkal.
 • Kellemetlen érzés vagy nehézség érezhető a herezacskóban.
 • A vízsérv mérete változhat, és lehet, hogy kisebb vagy nagyobb lesz idővel.

Hajlamosító tényezők

 • Születési rendellenességek: Bizonyos születési rendellenességek, például a herecsatorna nem megfelelő záródása, hozzájárulhatnak a vízsérv kialakulásához.
 • Fertőzések: Néhány fertőzés, például a heregyulladás vagy a húgyúti fertőzés, hozzájárulhat a herezacskó folyadékkal való megteléséhez.
 • Sérülések: Trauma, ütés vagy seb okozhatja a folyadék felgyülemlését a herezacskóban.A here vízsérv, hydrocele műtét (hydrocelectomia, Bergmann/Winkelmann műtét)

 • A Déli Klinikán elvégzett here vízsérv, hydrocele műtét előtt magánkórházunk urológus szakorvosa az előzetes urológiai szakorvosi vizsgálat során a beteg fizikális vizsgálata mellett áttekinti a beteg kórelőzményét (korábbi és jelenlegi betegégeit, kezeléseit, műtéteit), részletesen elmagyarázza a here vízsérv, hydrocele kezelési lehetőségeit, megbeszéli a műtét menetét és a javasolt műtéti érzéstelenítés típusát
 • Urológiai központunkban minden műtéti beavatkozás egyedi és személyre szabott, azaz az alkalmazott műtéti technológia változhat a here vízsérv, hydrocele súlyosságától, kiterjedésétől, a beteg általános állapotától, társbetegségeitől, preferenciáitól, az urológus szakorvos szakmai javaslataitól, preferenciáitól és egyéb tényezőktől is
 • A here vízsérv, hydrocele műtét során alkalmazott fájdalomcsillapítás, műtéti érzéstelenítés megválasztásánál klinikánk urológus és aneszteziológus szakorvosai a here vízsérv, hydrocele súlyossága mellett figyelembe veszik a beteg egyéni érzékenységét és a beteggel történt egyeztetés alapján határozzák meg a műtéti fájdalomcsillapítás és érzéstelenítés módját


IDŐPONTFOGLALÁS MŰTÉT ELŐTTI ÁLLAPOTFELMÉRÉSRE, SZAKORVOSI VIZSGÁLATRA

Amennyiben magánkórházunkban a here vízsérv, hydrocele műtét helyi érzéstelenítésben került elvégzésre akkor a Páciens a műtétet követően általában 15-30 perc megfigyelést követően távozhat.

 Ha a here vízsérv, hydrocele műtét altatásban (általános érzéstelenítésben) került elvégzésre akkor a műtétet követően általában 4-6 órás megfigyelés szükséges. 

A here vízsérv, hydrocele műtétet követő teendőkről, a szakszerű seb ellátásról, sebkezelésről, a potenciálisan szükséges műtét utáni fájdalomcsillapításról, a javasolt kontroll vizsgálatról, utógondozásról, a műtétet követő felépülést, gyógyulást elősegítő életmódról urológus szakorvosaink és szakképzett ápolóink részletes tájékoztatást nyújtanak.  


 A here vízsérv, hydrocele műtétet követően célszerű figyelmet fordítani az alábbiakra:

 1. Megfelelő sebkezelés: kérjük, hogy urológus szakorvosunk, vagy szakápolónk javaslatai alapján a fertőzés(ek) megelőzése és a minél gyorsabb gyógyulás elősegítése miatt fordítson kiemelt figyelmet a műtéti seb tisztántartására és fertőtlenítésére!
 2. A műtét utáni regeneráció és sebgyógyulás elősegítésére célszerű korlátozni a túlzott fizikai terhelést, megerőltető testmozgást és a szexuális tevékenységet.
 3. Amennyiben a műtét után enyhe fájdalom, érzékenység vagy kellemetlenség tapasztalható a műtéti területen akkor alkalmazza az urológus szakorvos által javasolt fájdalomcsillapítót vagy helyi érzéstelenítőt a fájdalom megszüntetésére. Ha azonban súlyosabb fájdalom jelentkezik, vagy a fájdalomcsillapító hatására sem enyhül a fájdalom, esetleg vérzés, vagy gyulladás (a seb környéke pirossá, meleggé, fájdalmassá válik, hőemelkedés vagy láz) alakul ki, akkor célszerű felkeresni kezelőorvosát.

A here vízsérv, hydrocele műtétet követő felépülési idő változó lehet és függ a beavatkozás méretétől, a szervezet gyógyulási képességétől és más egyéni tényezőktől. Mivel a várható konkrét felépülési idő és az utógondozás részletei az adott Pácienstől és az urológus, proktológus, nőgyógyász szakorvos által alkalmazott eljárásoktól függenek ezért fontos, a kezelő szakorvossal történő konzultáció és a szakorvosi javaslatok pontos betartása a műtét utáni teendőkről, a javasolt kontroll vizsgálat(ok)ról és a gyógyulási folyamatról!IDŐPONTFOGLALÁS KONTROLL VIZSGÁLATRA

Árak

Here vízsérv (Hydrocelectomia) műtét

390 000 Ft-tól

Azonnali online
időpontfoglalás

Urológia

alap urológiai szakorvosi vizsgálat

33 000 Ft

Urológia

urológiai kontroll szakorvosi vizsgálat

27 000 Ft

Azonnali online
időpontfoglalás

A műtét, sebészeti beavatkozás pontos díja a műtét előtt szükséges szakorvosi vizsgálat és állapotfelmérés alapján egyénileg kerül meghatározásra, amely alapján személyre szabott, részletes árajánlatot és tájékoztatást küldünk. Így a műtétek ára tájékoztató jellegű.

Tudjon meg többet a Déli Klinikáról