A körülmetélés vagy fitymaeltávolítás (circumcisio) egy műtéti eljárás, amely során a fityma, azaz a pénisz hegyét borító bőrfelület részleges vagy teljes eltávolítása történik.

Mikor és miért szükséges circumcisio (körülmetélés) műtétet elvégezni?

A circumcisio (körülmetélés) műtét – azaz a fityma sebészileg történő eltávolítása – leggyakrabban fitymaszűkület (phimosis) vagy fitymafék rövidülés, rövid kantár (frenulum breve) miatt kerül elvégzésre.

Nagyon fontos, hogy circumcisio (körülmetélés) műtét időben, a fitymaszűkület betegség kezdeti stádiumában elvégzésre kerüljön, mert a hosszasan fennálló fitymaszűkület miatt kialakulha:

 • nehezített vizeletürítés
 • különböző húgyúti gyulladások, fertőzések (gennyes fitymazsák gyulladás)
 • fájdalmas merevedés
 • a nemzőképesség és a szexuális élet zavara
 • a heges, szűk fitymafék bőrének a berepedése és így a húgycső sérülése 
 • akár makk daganatos betegsége is.

 

A circumcisio (körülmetélés) műtét lehet a megoldás:

 • elhúzódó(krónikus) vagy visszatérő gyulladás a  fityma és a makk közötti területen (balanitis)
 • fitymaszűkület (phimosis)
 • Humán Papilloma Vírus (HPV) fertőzéssel kapcsolatban kialakuló bőr elváltozások (condyloma)
 • különböző bőrgyógyászati betegségek
 • veleszületett fitymaszűkület (phimosis)
 • cukorbetegség szövődményeként kialkuló fitymaszűkület (phimosis)A körülmetélés/fityma eltávolítása (circumcisio) műtét 

 • A Déli Klinikán elvégzett körülmetélés/fityma eltávolítása műtét előtt magánkórházunk urológus szakorvosa az előzetes urológiai szakorvosi vizsgálat során a beteg fizikális vizsgálata mellett áttekinti a beteg kórelőzményét (korábbi és jelenlegi betegégeit, kezeléseit, műtéteit), részletesen elmagyarázza a kezelési lehetőségeket, megbeszéli a műtét menetét és a javasolt műtéti érzéstelenítés típusát
 • Urológiai központunkban minden műtéti beavatkozás egyedi és személyre szabott, azaz az alkalmazott műtéti technológia változhat a beteg általános állapotától, társbetegségeitől, preferenciáitól, az urológus szakorvos szakmai javaslataitól, preferenciáitól és egyéb tényezőktől is
 • A körülmetélés/fityma eltávolítása műtét során alkalmazott fájdalomcsillapítás, műtéti érzéstelenítés megválasztásánál klinikánk urológus és aneszteziológus szakorvosai figyelembe veszik a beteg egyéni érzékenységét és a beteggel történt egyeztetés alapján határozzák meg a műtéti fájdalomcsillapítás és érzéstelenítés módját


IDŐPONTFOGLALÁS MŰTÉT ELŐTTI ÁLLAPOTFELMÉRÉSRE, SZAKORVOSI VIZSGÁLATRA

Hogyan zajlik a circumcisio (körülmetélés) műtét?

A circumcisio (körülmetélés) műtétet ultramodern urológiai központunkban helyi érzéstelenítésben, vagy altatásban végezzük. A műtét során a fityma külső, majd belső lemezén ejtett körkörös metszést követően a fityma eltávolításra kerül és a sebszéleket felszívódó varratsorral egyesítjük.IDŐPONTFOGLALÁS MŰTÉT ELŐTTI ÁLLAPOTFELMÉRÉSRE, SZAKORVOSI VIZSGÁLATRA

Amennyiben magánkórházunkban a circumcisio (körülmetélés) műtét helyi érzéstelenítésben került elvégzésre akkor a Páciens a műtétet követően általában 15-30 perc megfigyelést követően távozhat.

 Ha a circumcisio (körülmetélés) műtét altatásban (általános érzéstelenítésben) került elvégzésre akkor a műtétet követően általában 4-6 órás megfigyelés szükséges. 

A circumcisio (körülmetélés) műtét követő teendőkről, a szakszerű seb ellátásról, sebkezelésről, a potenciálisan szükséges műtét utáni fájdalomcsillapításról, a javasolt kontroll vizsgálatról, utógondozásról, a műtétet követő felépülést, gyógyulást elősegítő életmódról urológus szakorvosaink és szakképzett ápolóink részletes tájékoztatást nyújtanak.  


 A circumcisio (körülmetélés) műtétet követően célszerű figyelmet fordítani az alábbiakra:

 1. Megfelelő sebkezelés: kérjük, hogy urológus szakorvosunk, vagy szakápolónk javaslatai alapján a fertőzés(ek) megelőzése és a minél gyorsabb gyógyulás elősegítése miatt fordítson kiemelt figyelmet a műtéti seb tisztántartására és fertőtlenítésére!
 2. A műtét utáni regeneráció és sebgyógyulás elősegítésére célszerű korlátozni a túlzott fizikai terhelést, megerőltető testmozgást és a szexuális tevékenységet.
 3. Amennyiben a műtét után enyhe fájdalom, érzékenység vagy kellemetlenség tapasztalható a műtéti területen akkor alkalmazza az urológus szakorvos által javasolt fájdalomcsillapítót vagy helyi érzéstelenítőt a fájdalom megszüntetésére. Ha azonban súlyosabb fájdalom jelentkezik, vagy a fájdalomcsillapító hatására sem enyhül a fájdalom, esetleg vérzés, vagy gyulladás (a seb környéke pirossá, meleggé, fájdalmassá válik, hőemelkedés vagy láz) alakul ki, akkor célszerű felkeresni kezelőorvosát.

A circumcisio (körülmetélés) műtétet követő felépülési idő változó lehet és függ a beavatkozás méretétől, a szervezet gyógyulási képességétől és más egyéni tényezőktől. Mivel a várható konkrét felépülési idő és az utógondozás részletei az adott Pácienstől és az urológus, proktológus, nőgyógyász szakorvos által alkalmazott eljárásoktól függenek ezért fontos, a kezelő szakorvossal történő konzultáció és a szakorvosi javaslatok pontos betartása a műtét utáni teendőkről, a javasolt kontroll vizsgálat(ok)ról és a gyógyulási folyamatról!IDŐPONTFOGLALÁS KONTROLL VIZSGÁLATRA

Árak

Körülmetélés, fitymaeltávolítás (Circumcisio műtét)

290 000 Ft-tól

Azonnali online
időpontfoglalás

Urológia

alap urológiai szakorvosi vizsgálat

33 000 Ft

Urológia

urológiai kontroll szakorvosi vizsgálat

27 000 Ft

Azonnali online
időpontfoglalás

A műtét, sebészeti beavatkozás pontos díja a műtét előtt szükséges szakorvosi vizsgálat és állapotfelmérés alapján egyénileg kerül meghatározásra, amely alapján személyre szabott, részletes árajánlatot és tájékoztatást küldünk. Így a műtétek ára tájékoztató jellegű.

Tudjon meg többet a Déli Klinikáról