A lipoma egy jóindulatú zsírdaganat, amely a bőr alatti zsírszövetből alakul ki. Általában fájdalmatlan, lágy tapintású duzzanatként jelenik meg. Bár általában nem jelent súlyos egészségügyi kockázatot, a lipoma eltávolítása néha szükségessé válhat kozmetikai okokból, ha a daganat mérete vagy elhelyezkedése problémákat okoz.

Lipoma (zsírdaganat) kialakulása, tünetei

A lipoma (zsírdaganat) jellemző tünetei:

 • Lágy duzzanat: A lipoma (zsírdaganat) általában lágy tapintású duzzanatként jelenik meg a bőr alatt. Az érintett területen általában nincs fájdalom vagy kellemetlenség.
 • Mozgathatóság: A lipoma (zsírdaganat) általában mozgatható a bőr alatt, mivel a zsírdaganat elválik a környező szövetektől.
 • Lassú növekedés: A lipomák (zsírdaganatok) általában lassan növekednek, és idővel méretük növekedhet.

A lipoma (zsírdaganat) általában bárkit érinthet, de néhány jellemző csoportot érint különösen:

 • Középkorú felnőttek: A lipoma (zsírdaganat) általában felnőttkorban jelentkezik, általában 40-60 éves kor között.
 • Elhízott emberek: Az elhízás és a túlsúly hajlamosító tényező lehet a lipoma (zsírdaganat) kialakulására.
 • Családi hajlam: Vannak bizonyítékok arra, hogy a lipoma (zsírdaganat) hajlamosító tényezők genetikai öröklődéssel is összefüggésben lehetnek, ami azt jelenti, hogy családi előfordulások is előfordulhatnak.

Lipoma (zsírdaganat) műtéti eltávolítása, kimetszése 

 • A Déli Klinikán elvégzett lipoma (zsírdaganat) műtéti eltávolítása, kimetszése előtt magánkórházunk urológus szakorvosa az előzetes urológiai szakorvosi vizsgálat során a beteg fizikális vizsgálata mellett áttekinti a beteg kórelőzményét (korábbi és jelenlegi betegégeit, kezeléseit, műtéteit), részletesen elmagyarázza a zsírdaganat kezelési lehetőségeit, megbeszéli a műtét menetét és a javasolt műtéti érzéstelenítés típusát
 • Urológiai központunkban minden műtéti beavatkozás egyedi és személyre szabott, azaz az alkalmazott műtéti technológia változhat a zsírdaganat betegség súlyosságától, kiterjedésétől, a beteg általános állapotától, társbetegségeitől, preferenciáitól, az urológus szakorvos szakmai javaslataitól, preferenciáitól és egyéb tényezőktől is
 • A zsírdaganat műtéti eltávolítása, kimetszése  során alkalmazott fájdalomcsillapítás, műtéti érzéstelenítés megválasztásánál klinikánk urológus és aneszteziológus szakorvosai a zsírdaganat súlyossága (kiterjedése) mellett figyelembe veszik a beteg egyéni érzékenységét és a beteggel történt egyeztetés alapján határozzák meg a műtéti fájdalomcsillapítás és érzéstelenítés módját.


IDŐPONTFOGLALÁS MŰTÉT ELŐTTI ÁLLAPOTFELMÉRÉSRE, SZAKORVOSI VIZSGÁLATRA

Amennyiben magánkórházunkban a zsírdaganat műtéti eltávolítása, kimetszése helyi érzéstelenítésben került elvégzésre akkor a Páciens a műtétet követően általában 15-30 perc megfigyelést követően távozhat.

 Ha a zsírdaganat műtéti eltávolítása, kimetszése altatásban (általános érzéstelenítésben) került elvégzésre akkor a műtétet követően általában 4-6 órás megfigyelés szükséges. 

A zsírdaganat műtéti eltávolítását, kimetszését követő teendőkről, a szakszerű seb ellátásról, sebkezelésről, a potenciálisan szükséges műtét utáni fájdalomcsillapításról, a javasolt kontroll vizsgálatról, utógondozásról, a műtétet követő felépülést, gyógyulást elősegítő életmódról urológus szakorvosaink és szakképzett ápolóink részletes tájékoztatást nyújtanak.  


 Zsírdaganat műtéti eltávolítását követően célszerű figyelmet fordítani az alábbiakra:

 1. Megfelelő sebkezelés: kérjük, hogy urológus szakorvosunk, vagy szakápolónk javaslatai alapján a fertőzés(ek) megelőzése és a minél gyorsabb gyógyulás elősegítése miatt fordítson kiemelt figyelmet a műtéti seb tisztántartására és fertőtlenítésére!
 2. A műtét utáni regeneráció és sebgyógyulás elősegítésére célszerű korlátozni a túlzott fizikai terhelést, megerőltető testmozgást és a szexuális tevékenységet.
 3. Amennyiben a műtét után enyhe fájdalom, érzékenység vagy kellemetlenség tapasztalható a műtéti területen akkor alkalmazza az urológus szakorvos által javasolt fájdalomcsillapítót vagy helyi érzéstelenítőt a fájdalom megszüntetésére. Ha azonban súlyosabb fájdalom jelentkezik, vagy a fájdalomcsillapító hatására sem enyhül a fájdalom, esetleg vérzés, vagy gyulladás (a seb környéke pirossá, meleggé, fájdalmassá válik, hőemelkedés vagy láz) alakul ki, akkor célszerű felkeresni kezelőorvosát.


A zsírdaganat műtéti eltávolítása kimetszését követő felépülési idő változó lehet és függ a beavatkozás méretétől, a szervezet gyógyulási képességétől és más egyéni tényezőktől. Mivel a várható konkrét felépülési idő és az utógondozás részletei az adott Pácienstől és az urológus, proktológus, nőgyógyász szakorvos által alkalmazott eljárásoktól függenek ezért fontos, a kezelő szakorvossal történő konzultáció és a szakorvosi javaslatok pontos betartása a műtét utáni teendőkről, a javasolt kontroll vizsgálat(ok)ról és a gyógyulási folyamatról!IDŐPONTFOGLALÁS KONTROLL VIZSGÁLATRA

Árak

Lipoma kimetszése műtőben

270 000 Ft-tól

Azonnali online
időpontfoglalás

Urológia

alap urológiai szakorvosi vizsgálat

33 000 Ft

Urológia

urológiai kontroll szakorvosi vizsgálat

27 000 Ft

Azonnali online
időpontfoglalás

A műtét, sebészeti beavatkozás pontos díja a műtét előtt szükséges szakorvosi vizsgálat és állapotfelmérés alapján egyénileg kerül meghatározásra, amely alapján személyre szabott, részletes árajánlatot és tájékoztatást küldünk. Így a műtétek ára tájékoztató jellegű.

Tudjon meg többet a Déli Klinikáról