A mellékhere gyulladása, más néven orchitisz, a herezacskóban található mellékherek gyulladását jelenti. A mellékhere eltávolítása, más néven epididimectomia, olyan sebészeti beavatkozás, amely során a mellékhere (epididimisz) részleges vagy teljes eltávolítása történik.

A mellékhere gyulladás tünetei

A mellékhere gyulladás tünetei:
 • Fájdalom és kellemetlen érzés a herezacskóban: Ez lehet enyhe vagy erős fájdalom, amely egy vagy mindkét hereben jelentkezhet.
 • Duzzanat és vörösség: A herezacskó duzzadt lehet és érintésre érzékeny lehet. 
 • Láz: A mellékhere gyulladása általában lázzal járhat és általános rossz közérzet is kísérheti.
 • Húgyúti tünetek: Néha a mellékhere gyulladása húgyúti tüneteket is okozhat, például gyakori vizelést, égő érzést vagy fájdalmat vizeléskor.

Előfordulása és hajlamosító tényezők

A mellékhere gyulladásának (orchitisz) kialakulásában számos hajlamosító tényező játszhat szerepet:

 • Szexuális úton terjedő fertőzések: A leggyakoribb oka a mellékhere gyulladásának a chlamydia és a gonorrhoea nevű bakteriális fertőzések, amelyek szexuális érintkezéssel terjednek.
 • Húgyúti fertőzések: Bizonyos húgyúti fertőzések, például hólyaghurut vagy prosztatagyulladás terjedhetnek a mellékherékhez is és okozhatnak gyulladást.
 • Vírusfertőzések: Bizonyos vírusok, például a mumpsz vírus, képesek a mellékherekbe vándorolni és gyulladást okozni. 
 • Szexuális tevékenység: Bizonyos esetekben az ejakuláció során a húgyúti vagy szexuális fertőzések a herezacskóba juthatnak és gyulladást okozhatnak.
 • Immunrendszer gyengesége: Az immunrendszer gyengülése vagy legyengülése esetén a fertőzésekkel szembeni védekezés csökkenhet, ami növelheti a mellékhere gyulladásának kockázatát.A mellékhere műtéti eltávolítása (epididymectomia)

 • A Déli Klinikán elvégzett mellékhere műtéti eltávolítása előtt magánkórházunk urológus szakorvosa az előzetes urológiai szakorvosi vizsgálat során a beteg fizikális vizsgálata mellett áttekinti a beteg kórelőzményét (korábbi és jelenlegi betegégeit, kezeléseit, műtéteit), részletesen elmagyarázza a mellékhere gyulladás kezelési lehetőségeit, megbeszéli a műtét menetét és a javasolt műtéti érzéstelenítés típusát
 • Urológiai központunkban minden műtéti beavatkozás egyedi és személyre szabott, azaz az alkalmazott műtéti technológia változhat a mellékhere gyulladás súlyosságától, kiterjedésétől, a beteg általános állapotától, társbetegségeitől, preferenciáitól, az urológus szakorvos szakmai javaslataitól, preferenciáitól és egyéb tényezőktől is
 • A mellékhere műtéti eltávolítása során alkalmazott fájdalomcsillapítás, műtéti érzéstelenítés megválasztásánál klinikánk urológus és aneszteziológus szakorvosai a mellékhere gyulladás súlyossága (kiterjedése) mellett figyelembe veszik a beteg egyéni érzékenységét és a beteggel történt egyeztetés alapján határozzák meg a műtéti fájdalomcsillapítás és érzéstelenítés módját.


IDŐPONTFOGLALÁS MŰTÉT ELŐTTI ÁLLAPOTFELMÉRÉSRE, SZAKORVOSI VIZSGÁLATRA

Amennyiben magánkórházunkban a mellékhere műtéti eltávolítása helyi érzéstelenítésben került elvégzésre akkor a Páciens a műtétet követően általában 15-30 perc megfigyelést követően távozhat.

Ha a mellékhere műtéti eltávolítása altatásban (általános érzéstelenítésben) került elvégzésre akkor a műtétet követően általában 4-6 órás megfigyelés szükséges. 

A mellékhere műtéti eltávolítását követő teendőkről, a szakszerű seb ellátásról, sebkezelésről, a potenciálisan szükséges műtét utáni fájdalomcsillapításról, a javasolt kontroll vizsgálatról, utógondozásról, a műtétet követő felépülést, gyógyulást elősegítő életmódról urológus szakorvosaink és szakképzett ápolóink részletes tájékoztatást nyújtanak.  


 A mellékhere műtéti eltávolítását követően célszerű figyelmet fordítani az alábbiakra:

 1. Megfelelő sebkezelés: kérjük, hogy urológus szakorvosunk, vagy szakápolónk javaslatai alapján a fertőzés(ek) megelőzése és a minél gyorsabb gyógyulás elősegítése miatt fordítson kiemelt figyelmet a műtéti seb tisztántartására és fertőtlenítésére!
 2. A műtét utáni regeneráció és sebgyógyulás elősegítésére célszerű korlátozni a túlzott fizikai terhelést, megerőltető testmozgást és a szexuális tevékenységet.
 3. Amennyiben a műtét után enyhe fájdalom, érzékenység vagy kellemetlenség tapasztalható a műtéti területen akkor alkalmazza az urológus szakorvos által javasolt fájdalomcsillapítót vagy helyi érzéstelenítőt a fájdalom megszüntetésére. Ha azonban súlyosabb fájdalom jelentkezik, vagy a fájdalomcsillapító hatására sem enyhül a fájdalom, esetleg vérzés, vagy gyulladás (a seb környéke pirossá, meleggé, fájdalmassá válik, hőemelkedés vagy láz) alakul ki, akkor célszerű felkeresni kezelőorvosát.

A mellékhere műtéti eltávolítását követő felépülési idő változó lehet és függ a beavatkozás méretétől, a szervezet gyógyulási képességétől és más egyéni tényezőktől. Mivel a várható konkrét felépülési idő és az utógondozás részletei az adott Pácienstől és az urológus, proktológus, nőgyógyász szakorvos által alkalmazott eljárásoktól függenek ezért fontos, a kezelő szakorvossal történő konzultáció és a szakorvosi javaslatok pontos betartása a műtét utáni teendőkről, a javasolt kontroll vizsgálat(ok)ról és a gyógyulási folyamatról!IDŐPONTFOGLALÁS KONTROLL VIZSGÁLATRA

Árak

Mellékhere eltávolítás (epididymectomia) műtét

410 000 Ft-tól

Azonnali online
időpontfoglalás

Urológia

alap urológiai szakorvosi vizsgálat

33 000 Ft

Urológia

urológiai kontroll szakorvosi vizsgálat

27 000 Ft

Azonnali online
időpontfoglalás

A műtét, sebészeti beavatkozás pontos díja a műtét előtt szükséges szakorvosi vizsgálat és állapotfelmérés alapján egyénileg kerül meghatározásra, amely alapján személyre szabott, részletes árajánlatot és tájékoztatást küldünk. Így a műtétek ára tájékoztató jellegű.

Tudjon meg többet a Déli Klinikáról