A pénisz vagy gáttájéki bőrelváltozások lehetnek különböző típusú bőrelváltozások, mint például kiütések, pirosodás vagy duzzanat, amelyek előfordulhatnak ezen a területen.

Mitől alakulnak ki?

A pénisz vagy gáttájéki bőrelváltozások kialakulásának számos lehetséges oka lehet:

 1. Ciszták: A ciszta egy folyadékkal vagy anyaggal telt zárt üreg a bőr alatt. A péniszen vagy gáttájékon kialakuló ciszták általában a faggyúmirigyek vagy a hajszálerek elzáródásából erednek.
 2. Polipok: Ezek a nyúlványok vagy duzzanatok a bőrön vagy a nyálkahártyán alakulhatnak ki, és a péniszen vagy gáttájékon is előfordulhatnak. Az okok közé tartozhatnak a gyulladás, az irritáció vagy a hormonális változások.
 3. Anyajegyek: Az anyajegyek a bőrön kialakuló pigmentált foltok vagy dudorok. Ezek lehetnek veleszületett vagy idővel kialakuló elváltozások, és bár általában nem jelentenek problémát, néha eltávolításukra van szükség.
 4. Daganatok: Bár ritka, a péniszen vagy gáttájékon is kialakulhatnak daganatok, mint például a bőrrák vagy az egyéb daganatok. Ezeket a bőrrák okozta elváltozásokat általában orvosi vizsgálatok és szövettani vizsgálatok alapján diagnosztizálják.

Hajlamosító tényezők

A pénisz vagy gáttájéki bőrelváltozások kialakulásában számos hajlamosító tényező szerepet játszhat:

 1. Genetikai hajlam: Bizonyos bőrelváltozások esetén genetikai tényezők játszhatnak szerepet, amelyek hajlamosíthatnak az elváltozások kialakulására. Ha családban előfordult már a betegség, akkor nagyobb esély van a kialakulásra az egyénen.
 2. Hormonális változások: Hormonális egyensúlyhiány vagy változások, például pubertás, terhesség vagy menopauza befolyásolhatják a bőr állapotát és hajlamosíthatnak a bőrelváltozásokra.
 3. Bőrirritáció: A hosszú távú irritáció vagy sérülés a pénisz vagy gáttájéki bőrön megnövelheti a bőrelváltozások kialakulásának kockázatát. 
 4. Bizonyos betegségek vagy állapotok: Bizonyos egészségügyi problémák vagy állapotok, mint például a szexuális úton terjedő fertőzések, autoimmun betegségek vagy bőrgyulladások, hajlamosíthatnak a pénisz vagy gáttájéki bőrelváltozásokra.
 5. Rossz higiénia: Nem megfelelő higiéniai gyakorlatok, például a nem megfelelő intim terület tisztítása vagy a higiéniai termékek helytelen használata, növelheti a bőrirritáció és a bőrelváltozások kialakulásának kockázatát.A pénisz vagy gáttájéki bőrelváltozások műtéti eltávolítása 

 • A Déli Klinikán elvégzett a pénisz vagy gáttájéki bőrelváltozások műtét előtt magánkórházunk urológus szakorvosa az előzetes urológiai szakorvosi vizsgálat során a beteg fizikális vizsgálata mellett áttekinti a beteg kórelőzményét (korábbi és jelenlegi betegégeit, kezeléseit, műtéteit), részletesen elmagyarázza a pénisz vagy gáttájéki bőrelváltozások kezelési lehetőségeit, megbeszéli a műtét menetét és a javasolt műtéti érzéstelenítés típusát
 • Urológiai központunkban minden műtéti beavatkozás egyedi és személyre szabott, azaz az alkalmazott műtéti technológia változhat a pénisz vagy gáttájéki bőrelváltozások súlyosságától, kiterjedésétől, a beteg általános állapotától, társbetegségeitől, preferenciáitól, az urológus szakorvos szakmai javaslataitól, preferenciáitól és egyéb tényezőktől is
 • A pénisz vagy gáttájéki bőrelváltozások műtét során alkalmazott fájdalomcsillapítás, műtéti érzéstelenítés megválasztásánál klinikánk urológus és aneszteziológus szakorvosai a bőrelváltozások súlyossága (kiterjedése) mellett figyelembe veszik a beteg egyéni érzékenységét és a beteggel történt egyeztetés alapján határozzák meg a műtéti fájdalomcsillapítás és érzéstelenítés módját.


IDŐPONTFOGLALÁS MŰTÉT ELŐTTI ÁLLAPOTFELMÉRÉSRE, SZAKORVOSI VIZSGÁLATRA

Amennyiben magánkórházunkban a pénisz vagy gáttájéki bőrelváltozások műtéti eltávolítása helyi érzéstelenítésben került elvégzésre akkor a Páciens a műtétet követően általában 15-30 perc megfigyelést követően távozhat.

 Ha a pénisz vagy gáttájéki bőrelváltozások műtéti eltávolítása altatásban (általános érzéstelenítésben) került elvégzésre akkor a műtétet követően általában 4-6 órás megfigyelés szükséges. 

A pénisz vagy gáttájéki bőrelváltozások elvtávolítását követő teendőkről, a szakszerű seb ellátásról, sebkezelésről, a potenciálisan szükséges műtét utáni fájdalomcsillapításról, a javasolt kontroll vizsgálatról, utógondozásról, a műtétet követő felépülést, gyógyulást elősegítő életmódról urológus szakorvosaink és szakképzett ápolóink részletes tájékoztatást nyújtanak.  


A pénisz vagy gáttájéki bőrelváltozások műtéti eltávolítását követően célszerű figyelmet fordítani az alábbiakra:

 1. Megfelelő sebkezelés: kérjük, hogy urológus szakorvosunk, vagy szakápolónk javaslatai alapján a fertőzés(ek) megelőzése és a minél gyorsabb gyógyulás elősegítése miatt fordítson kiemelt figyelmet a műtéti seb tisztántartására és fertőtlenítésére!
 2. A műtét utáni regeneráció és sebgyógyulás elősegítésére célszerű korlátozni a túlzott fizikai terhelést, megerőltető testmozgást és a szexuális tevékenységet.
 3. Amennyiben a műtét után enyhe fájdalom, érzékenység vagy kellemetlenség tapasztalható a műtéti területen akkor alkalmazza az urológus szakorvos által javasolt fájdalomcsillapítót vagy helyi érzéstelenítőt a fájdalom megszüntetésére. Ha azonban súlyosabb fájdalom jelentkezik, vagy a fájdalomcsillapító hatására sem enyhül a fájdalom, esetleg vérzés, vagy gyulladás (a seb környéke pirossá, meleggé, fájdalmassá válik, hőemelkedés vagy láz) alakul ki, akkor célszerű felkeresni kezelőorvosát.

A pénisz vagy gáttájéki bőrelváltozások eltávolítását követő felépülési idő változó lehet és függ a beavatkozás méretétől, a szervezet gyógyulási képességétől és más egyéni tényezőktől. Mivel a várható konkrét felépülési idő és az utógondozás részletei az adott Pácienstől és az urológus, proktológus, nőgyógyász szakorvos által alkalmazott eljárásoktól függenek ezért fontos, a kezelő szakorvossal történő konzultáció és a szakorvosi javaslatok pontos betartása a műtét utáni teendőkről, a javasolt kontroll vizsgálat(ok)ról és a gyógyulási folyamatról!IDŐPONTFOGLALÁS KONTROLL VIZSGÁLATRA

Árak

Pénisz/gáti bőrelváltozás kimetszése (kevesebb mint 3 db) műtőben

290 000 Ft-tól

Azonnali online
időpontfoglalás

Pénisz/gáti bőrelváltozás kimetszése (több mint 3)

335 000 Ft-tól

Urológia

alap urológiai szakorvosi vizsgálat

35 000 Ft

Azonnali online
időpontfoglalás

A műtét, sebészeti beavatkozás pontos díja a műtét előtt szükséges szakorvosi vizsgálat és állapotfelmérés alapján egyénileg kerül meghatározásra, amely alapján személyre szabott, részletes árajánlatot és tájékoztatást küldünk. Így a műtétek ára tájékoztató jellegű.

Tudjon meg többet a Déli Klinikáról