A vesevezeték szűkület, más néven vesepangás (renal artery stenosis) egy olyan állapot, amikor a vese artéria, azaz a vesebe vezető fő artéria szűkületet vagy elzáródást szenved. Ez a szűkület korlátozza a vér áramlását a vesébe, ami károsíthatja a veséket és hatással lehet a vérnyomásra is.

A vesevezeték szűkület

A vesevezeték szűkületet általában atherosclerosis okozza, ami az artériákban plakkok képződését eredményezi. A plakkok az artéria belső falára rakódnak, és szűkítik vagy akár el is zárhatják az artériát. Emellett más tényezők is játszhatnak szerepet a szűkület kialakulásában, például az artéria gyulladása vagy veleszületett rendellenességek.

A vesevezeték szűkület többnyire az idősebb korosztályban fordul elő gyakrabban, különösen azoknál, akiknek más szív- és érrendszeri problémáik vannak, például magas vérnyomás, cukorbetegség vagy érelmeszesedés, de azoknál is előfordul akik dohányoznak vagy túlsúlyosak.

A betegség legtöbbször tünetmentes marad, de néhány esetben a vesevezeték szűkület csökkentheti a vesék véráramlását, ami veseelégtelenséghez vagy magas vérnyomáshoz vezethet.

Tünetei

A vesevezeték szűkület sok esetben tünetmentes lehet, különösen kezdeti stádiumban. Azonban bizonyos esetekben előfordulhatnak tünetek és jelzések, amelyek arra utalhatnak, hogy probléma van jelen:

 1. Magas vérnyomás: A vesevezeték szűkülete miatt a véráramlás korlátozottá válik a vesében. Ez a szűkület a vérnyomást is növelheti, és eredményezhet magas vérnyomást.
 2. Veseelégtelenség jelei: A vesevezeték szűkülete súlyos esetekben vesekárosodást és veseelégtelenséget okozhat. A veseelégtelenség jelei közé tartozik a fáradtság, a letargia, a vizenyő (ödéma), a szédülés, az étvágytalanság, a hányinger és hányás, a vizelet mennyiségének csökkenése vagy változása, valamint a vérszegénység.
 3. Vizeletben lévő fehérje: A vizeletben található fehérje mennyiségének megnövekedése egy laboratóriumi vizeletvizsgálattal észlelhető.
 4. Egyéb tünetek: Néhány beteg panaszkodhat fokozott szomjúságra, gyakori vizelésre vagy fájdalomra a vese területén (hát alsó része) a vesevezeték szűkülete miatt.A vesevezeték szűkület műtéti tágítása, behasítása

 • A Déli Klinikán elvégzett vesevezeték szűkület műtét előtt magánkórházunk urológus szakorvosa az előzetes urológiai szakorvosi vizsgálat során a beteg fizikális vizsgálata mellett áttekinti a beteg kórelőzményét (korábbi és jelenlegi betegégeit, kezeléseit, műtéteit), részletesen elmagyarázza a vesevezeték szűkület kezelési lehetőségeit, megbeszéli a műtét menetét és a javasolt műtéti érzéstelenítés típusát
 • Urológiai központunkban minden műtéti beavatkozás egyedi és személyre szabott, azaz az alkalmazott műtéti technológia változhat a vesevezeték szűkület súlyosságától, kiterjedésétől, a beteg általános állapotától, társbetegségeitől, preferenciáitól, az urológus szakorvos szakmai javaslataitól, preferenciáitól és egyéb tényezőktől is
 • A vesevezeték szűkület műtéti tágítása, behasítása során alkalmazott fájdalomcsillapítás, műtéti érzéstelenítés megválasztásánál klinikánk urológus és aneszteziológus szakorvosai a vesevezeték szűkület súlyossága (kiterjedése) mellett figyelembe veszik a beteg egyéni érzékenységét és a beteggel történt egyeztetés alapján határozzák meg a műtéti fájdalomcsillapítás és érzéstelenítés módját.


IDŐPONTFOGLALÁS MŰTÉTI ÁLLAPOTFELMÉRÉSRE, SZAKORVOSI VIZSGÁLATRA

Lézeres vesevezeték szűkület műtéti tágítása, behasítása

Klinikánkon lehetőség van minimálisan invazív műtéti megoldásokra és így a vesevezeték szűkület lézersebészeti eltávolítására is. A precízen a műtéti területre célzott, tökéletesen irányítható magas intenzitású lézer energia a sejtekbe hatolva gyors felmelegítéssel a sejtek víztartalmát gőzzé alakítva fejti ki sebészeti hatását, így praktikusan vízgőzként elpárologtatja a kóros sejteket, szöveteket, ugyanakkor a környező szöveteket megkíméli.


 A lézeres vesevezeték szűkület  műtéti tágítása, behasítása esetében a precízen irányított lézerfény hatására a kisebb átmérőjű erek elzáródnak és mivel a vágás nem mechanikai erő hatására következik be, így a műtétet követően:

 •  minimális vérzés (a kisebb műtétek esetében akár teljes vérmentesség) 
 •  minimális seb és hegszövet képződés, így gyorsabb regeneráció és sebgyógyulás 
 •  minimális műtétet követő fájdalom alakul ki.  

 

A Déli Klinikán végzett lézeres vesevezeték szűkület műtéti tágítása, behasítása során nagy szakmai tapasztalattal rendelkező urológus, nőgyász és proktológus szakorvosaink szövetkímélő technológiával, érintésmentesen és így fertőzés nélküli alkalmazással (mivel a műtétet a lézersugárral végzik, így eszköz nem érintkezik a műtéti területtel és így nem történhet meg kórokozó átadása) lényegesen kisebb műtéti megterheléssel, kevesebb műtét utáni fájdalmmal, gyorsabb felépülést biztosítanak.IDŐPONTFOGLALÁS MŰTÉT ELŐTTI ÁLLAPOTFELMÉRÉSRE, SZAKORVOSI VIZSGÁLATRA

Amennyiben magánkórházunkban a vesevezeték szűkület műtéti tágítása, behasítása helyi érzéstelenítésben került elvégzésre akkor a Páciens a műtétet követően általában 15-30 perc megfigyelést követően távozhat.

 Ha a vesevezeték szűkület műtéti tágítása, behasítása altatásban (általános érzéstelenítésben) került elvégzésre akkor a műtétet követően általában 4-6 órás megfigyelés szükséges. 

A vesevezeték szűkület műtétet követő teendőkről, a szakszerű seb ellátásról, sebkezelésről, a potenciálisan szükséges műtét utáni fájdalomcsillapításról, a javasolt kontroll vizsgálatról, utógondozásról, a műtétet követő felépülést, gyógyulást elősegítő életmódról urológus szakorvosaink és szakképzett ápolóink részletes tájékoztatást nyújtanak.  


A vesevezeték szűkület műtéti tágítását, behasítását követően célszerű figyelmet fordítani az alábbiakra:

 1. Megfelelő sebkezelés: kérjük, hogy urológus szakorvosunk, vagy szakápolónk javaslatai alapján a fertőzés(ek) megelőzése és a minél gyorsabb gyógyulás elősegítése miatt fordítson kiemelt figyelmet a műtéti seb tisztántartására és fertőtlenítésére!
 2. A műtét utáni regeneráció és sebgyógyulás elősegítésére célszerű korlátozni a túlzott fizikai terhelést, megerőltető testmozgást és a szexuális tevékenységet.
 3. Amennyiben a műtét után enyhe fájdalom, érzékenység vagy kellemetlenség tapasztalható a műtéti területen akkor alkalmazza az urológus szakorvos által javasolt fájdalomcsillapítót vagy helyi érzéstelenítőt a fájdalom megszüntetésére. Ha azonban súlyosabb fájdalom jelentkezik, vagy a fájdalomcsillapító hatására sem enyhül a fájdalom, esetleg vérzés, vagy gyulladás (a seb környéke pirossá, meleggé, fájdalmassá válik, hőemelkedés vagy láz) alakul ki, akkor célszerű felkeresni kezelőorvosát.


A vesevezeték szűkület műtéti tágítását, behasítását követő felépülési idő változó lehet és függ a beavatkozás méretétől, a szervezet gyógyulási képességétől és más egyéni tényezőktől. Mivel a várható konkrét felépülési idő és az utógondozás részletei az adott Pácienstől és az urológus, proktológus, nőgyógyász szakorvos által alkalmazott eljárásoktól függenek ezért fontos, a kezelő szakorvossal történő konzultáció és a szakorvosi javaslatok pontos betartása a műtét utáni teendőkről, a javasolt kontroll vizsgálat(ok)ról és a gyógyulási folyamatról!IDŐPONTFOGLALÁS KONTROLL VIZSGÁLATRA

Árak

Urológia

alap urológiai szakorvosi és ultrahang vizsgálat

39 000 Ft

Azonnali online
időpontfoglalás

Urológia

urológiai kontroll szakorvosi vizsgálat

27 000 Ft

Ureterokele endoszkópos bemetszése (ureterokele incisio) műtét

370 000 Ft-tól

Azonnali online
időpontfoglalás

A műtét, sebészeti beavatkozás pontos díja a műtét előtt szükséges szakorvosi vizsgálat és állapotfelmérés alapján egyénileg kerül meghatározásra, amely alapján személyre szabott, részletes árajánlatot és tájékoztatást küldünk. Így a műtétek ára tájékoztató jellegű.

Tudjon meg többet a Déli Klinikáról