A here vízsérv, más néven hydrocele, egy olyan állapot, amikor a herezacskóban felgyülemlik a folyadék. Ez a folyadék a herezacskó és a hereköteg közötti térben helyezkedik el, és általában átlátszó, sárgás folyadék.

A here vízsérv (hydrocele) kialakulása, tünetei

here vízsérv (hydrocele) valójában nem valódi sérv, tulajdonképpen egy folyadékkal teli tömlő. A here burkai között mindig van egy vékony filmszerű rétegben folyadék, amelynek az az élettani szerepe az, hogy a kisebb ütések elől és a normális mozgás során is létrejövő mikro traumák elől a here kitérjen elmozduljon és így ne sérüljön.

Amikor ez a folyadék felszaporodik, akkor beszélünk here vízsérvről (hydrocele).

A here vízsérv (hydrocele) kisebb ütéstől, sérüléstől vagy gyulladástól alakulhat ki, de létezik veleszületett formája is. A here vízsérv (hydrocele) általában lassan, folyamatosan növekszik, ezért gyakran csak a herezacskó fájdalmatlan megnagyobbodását észleljük, amelynek mérete akár a 10-15 cm átmérőt is elérheti. Elsősorban a növekedésével és a zavaró méreteivel okoz panaszokat. Fontos elkülöníteni a here daganatos megbetegedéseitől mert mindkettő fájdalmatlan here megnagyobbodással járhat.
A here vízsérv tünetei

A here vízsérv általában fájdalommentes, és a legtöbb esetben csak enyhe kényelmetlenséget okoz.
A here vízsérv tünetei:
  • Az érintett here nagyobb méretű lehet, duzzadt hatást keltve.
  • A herezacskó tapintásra feszült vagy telített lehet folyadékkal.
  • Kellemetlen érzés vagy nehézség érezhető a herezacskóban.
  • A vízsérv mérete változhat, és lehet, hogy kisebb vagy nagyobb lesz idővel.Hajlamosító tényezők

  • Születési rendellenességek: Bizonyos születési rendellenességek, például a herecsatorna nem megfelelő záródása, hozzájárulhatnak a vízsérv kialakulásához.
  • Fertőzések: Néhány fertőzés, például a heregyulladás vagy a húgyúti fertőzés, hozzájárulhat a herezacskó folyadékkal való megteléséhez.
  • Sérülések: Trauma, ütés vagy seb okozhatja a folyadék felgyülemlését a herezacskóban.A here vízsérv (hydrocele) diagnosztikája és kezelése

A here vízsérv (hydrocele) diagnosztikájában az urológiai szakorvosi (fizikális) és ultrahang vizsgálat alapvetően fontos, amely a herezacskó megtekintéséből, megtapintásából és ultrahangos vizsgálatából áll. A vizsgálat befejezése után az urológus szakorvos részletes tájékoztatást ad a betegnek az állapotáról, a különböző kezelési illetve műtéti lehetőségekről is. Szintén  megbeszélésre kerülnek  a here vízsérv (hydrocele) műtéthez szükséges laboratóriumi, illetve egyéb kiegészítő vizsgálatok, a műtéti érzéstelenítés javasolt lehetőségei, típusai, a here vízsérv (hydrocele) műtét lehetséges szövődményei, az otthoni ápolási teendők, a gyógyulás szakaszai és a gyógyulás során felmerülő esetleges problémák. A felvilágosítás során elhangzik minden információ, amely szükséges a beteg számára annak eldöntéséhez, hogy milyen kezelési módot vagy milyen műtéti megoldást válasszon a here vízsérv (hydrocele) gyógyítására.Tudjon meg többet a Déli Klinikáról