A vesekő egy kemény, kristályos anyag, amely a vizeletben található ásványi sókból, például kalciumból vagy oxalátból alakul ki. A vesékben keletkeznek, majd a vizelettel együtt kilépnek a húgyutakon keresztül. A vesekő kicsi lehet, mint a homokszem, vagy nagyobb, mint egy gyöngy. Nagyon kínzó és kellemetlen tüneteket okozhat.

Miért alakul ki vesekő?

A vesekő kialakulásának több oka lehet, de általában az oka a vizeletben található ásványi sók túlzott lerakódása és kristályosodása. Ez lehet azért, mert a vizeletben magas koncentrációban vannak jelen ezek az anyagok, vagy mert a vizeletben található más anyagok hiánya miatt nem tudnak megfelelően oldódni.

A vesekő okozta tünetek az adott kő méretétől és elhelyezkedésétől függenek:

 • Deréktáji vagy oldalsó fájdalom: A vesekő mozgása vagy elakadása fájdalmat okozhat a derékban vagy az oldalban. Ez a fájdalom intenzív lehet és hullámokban jelentkezhet.
 • Vér a vizeletben: A vesekő okozhat véres vizeletet vagy a vizeletben látható vérnyomokat.
 • Gyakori vizelési inger: Ha a vesekő az alsó húgyutakba kerül, gyakori vizelési inger jelentkezhet, és a vizelés fájdalmas lehet.
 • Hányinger és hányás: A nagyon erős fájdalom miatt a vesekő néha hányingert és hányást okozhat.

Előfordulása és hajlamosító tényezők

Több tényező is növelheti a vesekő kockázatát, köztük:

 • Csökkent folyadékbevitel: Kevés folyadékbevitel esetén, a vizelet koncentráltabbá válik, ami növeli a vesekőképződés kockázatát.
 • Táplálkozás: Bizonyos ételek és italok magasabb kockázatot jelenthetnek, például túlzottan sóban és cukorban gazdag étrend vagy oxalátban gazdag élelmiszerek fogyasztása.
 • Családi anamnézis: A vesekő kialakulása genetikai hajlamhoz köthető, így ha a családban már előfordult, akkor nagyobb az esélye annak, hogy újra kialakul a családon belül.
 • Elhízás: Az elhízás növelheti a vesekőképződés esélyét.
 • Bizonyos egészségi állapotok: Például a vesebetegségek, húgyúti fertőzések, emésztőrendszeri betegségek és néhány anyagcsere-betegség hajlamosíthatnak a vesekők kialakulására.Vesekő eltávolítás zúzás nélkül flexibilis ureterorenoszkóppal

 • A Déli Klinikán elvégzett vesekő eltávolítás flexibilis ureterorenoszkóppal történő műtét előtt magánkórházunk urológus szakorvosa az előzetes urológiai szakorvosi vizsgálat során a beteg fizikális vizsgálata mellett áttekinti a beteg kórelőzményét (korábbi és jelenlegi betegégeit, kezeléseit, műtéteit), részletesen elmagyarázza a vesekővek kezelési lehetőségeit, megbeszéli a műtét menetét és a javasolt műtéti érzéstelenítés típusát
 • Urológiai központunkban minden műtéti beavatkozás egyedi és személyre szabott, azaz az alkalmazott műtéti technológia változhat a vesekővek súlyosságától, a beteg általános állapotától, társbetegségeitől, preferenciáitól, az urológus szakorvos szakmai javaslataitól, preferenciáitól és egyéb tényezőktől is
 • A vesekő eltávolítása zúzás nélkül flexibilis ureterorenoszkóppal műtét során alkalmazott fájdalomcsillapítás, műtéti érzéstelenítés megválasztásánál klinikánk urológus és aneszteziológus szakorvosai a vesekővek súlyossága mellett figyelembe veszik a beteg egyéni érzékenységét és a beteggel történt egyeztetés alapján határozzák meg a műtéti fájdalomcsillapítás és érzéstelenítés módját.


IDŐPONTFOGLALÁS MŰTÉT ELŐTTI ÁLLAPOTFELMÉRÉSRE, SZAKORVOSI VIZSGÁLATRA

Amennyiben magánkórházunkban a vesekő eltávolítása helyi érzéstelenítésben került elvégzésre akkor a Páciens a műtétet követően általában 15-30 perc megfigyelést követően távozhat.

 Ha a vesekő eltávolítása altatásban (általános érzéstelenítésben) került elvégzésre akkor a műtétet követően általában 4-6 órás megfigyelés szükséges. 

A vesekő eltávolítását követő teendőkről, a szakszerű seb ellátásról, sebkezelésről, a potenciálisan szükséges műtét utáni fájdalomcsillapításról, a javasolt kontroll vizsgálatról, utógondozásról, a műtétet követő felépülést, gyógyulást elősegítő életmódról urológus szakorvosaink és szakképzett ápolóink részletes tájékoztatást nyújtanak.  


 A vesekő eltávolítását követően célszerű figyelmet fordítani az alábbiakra:

 1. Megfelelő sebkezelés: kérjük, hogy urológus szakorvosunk, vagy szakápolónk javaslatai alapján a fertőzés(ek) megelőzése és a minél gyorsabb gyógyulás elősegítése miatt fordítson kiemelt figyelmet a műtéti seb tisztántartására és fertőtlenítésére!
 2. A műtét utáni regeneráció és sebgyógyulás elősegítésére célszerű korlátozni a túlzott fizikai terhelést, megerőltető testmozgást és a szexuális tevékenységet.
 3. Amennyiben a műtét után enyhe fájdalom, érzékenység vagy kellemetlenség tapasztalható a műtéti területen akkor alkalmazza az urológus szakorvos által javasolt fájdalomcsillapítót vagy helyi érzéstelenítőt a fájdalom megszüntetésére. Ha azonban súlyosabb fájdalom jelentkezik, vagy a fájdalomcsillapító hatására sem enyhül a fájdalom, esetleg vérzés, vagy gyulladás (a seb környéke pirossá, meleggé, fájdalmassá válik, hőemelkedés vagy láz) alakul ki, akkor célszerű felkeresni kezelőorvosát.

A vesekő eltávolítását követő felépülési idő változó lehet és függ a beavatkozás méretétől, a szervezet gyógyulási képességétől és más egyéni tényezőktől. Mivel a várható konkrét felépülési idő és az utógondozás részletei az adott Pácienstől és az urológus, proktológus, nőgyógyász szakorvos által alkalmazott eljárásoktól függenek ezért fontos, a kezelő szakorvossal történő konzultáció és a szakorvosi javaslatok pontos betartása a műtét utáni teendőkről, a javasolt kontroll vizsgálat(ok)ról és a gyógyulási folyamatról!IDŐPONTFOGLALÁS KONTROLL VIZSGÁLATRA

Árak

Urológia

alap urológiai szakorvosi és ultrahang vizsgálat

39 000 Ft

Azonnali online
időpontfoglalás

Urológia

urológiai kontroll szakorvosi vizsgálat

27 000 Ft

A műtét, sebészeti beavatkozás pontos díja a műtét előtt szükséges szakorvosi vizsgálat és állapotfelmérés alapján egyénileg kerül meghatározásra, amely alapján személyre szabott, részletes árajánlatot és tájékoztatást küldünk. Így a műtétek ára tájékoztató jellegű.

Tudjon meg többet a Déli Klinikáról